Strona 15 z 83 PierwszyPierwszy ... 513141516172565 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 821

Wątek: [test] TAMRON 70-200 2.8 Di LD Macro

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

A ja się tutaj dziwie dlaczego niektórzy bronią tak "L"ek ok sa dobre ale ten Tamron kosztuje tylko 2.500 gdzie 70-200 f 2.8 L kosztuje w granicach 5000zł. Tutaj mamy doczynienia ze zjawiskiem Tańsze równie dobre jak droższe
    Jak dla mnie pobija on na głowe jak narazie C 70-200 f/4 gdzie cenowo są one podobne.

Odrazu napisze,że są to moje spostrzeżenia na przykładzie sampli widzianych tu oraz na wielu innych stronach.

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    ... Tamron na brązowo.
    Widać też w tym porównaniu moim zdaniem największą wadę Tamrona o której pisałem wcześniej czyli bardzo głębokie cienie, które są prawie czarne i nie widać w nich detali.
    Z całym szacunkiem MMM ale po prostu Twoja logika mnie zabija
    Porównujesz pod względem kolorów 2 zdjęcia zrobione o różnych porach dnia w dodatku jedno z nich przy pochmurnym niebie (Canon) a drugie przy świecącym niskim słońcu(Tamron). Dla mnie zupełnie logiczne jest, że przy rozproszonym przez chmury świetle zdjęcie będzie mniej kontrastowe (dużo szczegółów w cieniach) a przy bezpośrednio padającym słońcu cienie zrobią się smoliste a szczegóły się pogubią. Do tego ciepłą barwę nisko stojącego słońca spychasz na właściwość szkła...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wrzucam obydwa zdjęcia w oryginale, zdjęcie z Tamrona poprawiłem robiąc dziś po południu, wczorajsze prawie o zachodzie słońca mogło faktycznie trochę być nieadekwatne.

perqsista - zdjęcie Canonem było przy bezchmurnym niebie. Błękit idealny. Na zdjęciu Tamronem podobnie, troszkę kumulus na dole się pojawił

Canon 70-200 L IS 2.8
    http://www.negatyw.org/test/tamron70200/IMG_4855.JPG

Tamron 70-200 2.8
    http://www.negatyw.org/test/tamron70200/IMG_5989.JPG

Canon 70-200 L IS 2.8
    f=4
    http://www.negatyw.org/test/tamron70200/IMG_4856.JPG

Pełna rozdziałka, jpg prosto z aparatu, Parameter1.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 14-04-2008 o 16:18
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Wrzucam obydwa zdjęcia w oryginale, zdjęcie z Tamrona poprawiłem robiąc dziś po południu, wczorajsze prawie o zachodzie słońca mogło faktycznie trochę być nieadekwatne.
    Tamron zdecydowanie bardziej kontarstowy. Może masz jakiś kiepski egzemplarz canona? :-D

Domyślnie

A daj Tamrona na f/4.

Ciekawe czy Tamron wie jakie cacko stworzył, a może to taki super egzemplarz Cichego? (specjalnie dla niego wyprodukowany, wiecie taka polityka Canona w Polsce
    5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przymykamy o jedną działkę i porównujemy ze 135 L.

Widzicie jakieś różnice ?

Tamron 70-200, 128mm, f=4.5
    http://www.negatyw.org/test/tamron70200/IMG_6000.jpg

Canon 135L, f=4.5
    http://www.negatyw.org/test/tamron70200/IMG_6001.jpg

Cytat Zamieszczone przez Hubert01 Zobacz posta
    Ciekawe czy Tamron wie jakie cacko stworzył, a może to taki super egzemplarz Cichego?

Perqsista testował drugi egzemplarz, z tego co mi mówił brzytwa
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 14-04-2008 o 16:41 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

L-ka (135) minimalnie ostrzejsza. Ale proponowałbym coś bliższego fotografować, nawet bateryjki , choć dzisiaj niby wilgotność powietrza mała w Poznaniu

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Mówimy o dwóch różnych rzeczach. Tamron przyciemnia ciemniejsze partie obrazu, to nie ma nic wspólnego ze światłami.

Popatrz na prawą dolną część sampla. Z Tamrona jest prawie czarna dziura, z Canona widać szczegóły, choć z powodu różnego czasu w którym sample zostały zrobione trochę ciężko jest porównywać.

Oooo czyżby brąz zniknął na który tak MMM nażekał ? Jak wy to robicie ? Jakieś czary może

Aż się muszę zastanowić nad Tele, heh a już miałem wybranego

Ogólnie to ostrość na tych fotach na + dla Tamrona.

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

No na 100 % widać, haha ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    L-ka (135) minimalnie ostrzejsza. Ale proponowałbym coś bliższego fotografować, nawet bateryjki , choć dzisiaj niby wilgotność powietrza mała w Poznaniu
    Wieże RTV są świetnym wyznacznikiem. Jeśli szkło jest podatne na aberracje to wychodzą folietowe Jeśli szkło jest mydlane, to wychodzi mgła..

Cytat Zamieszczone przez JiNN Zobacz posta
    Oooo czyżby brąz zniknął na który tak MMM nażekał ? Jak wy to robicie ? Jakieś czary może
    Zdjęcie po lewej jest zrobione prawie o zachodzie słońca, stąd taka kolorystyka. Pisałem o tym przecież.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 14-04-2008 o 16:54 Powód: Automerged Doublepost

Strona 15 z 83 PierwszyPierwszy ... 513141516172565 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów