MMM, może u Ciebie coś z monitorem jest nie tak ? Te 2 zdjęcia co pokazałeś, z całym szacunkiem, ale u mnie wyglądają tragicznie. Pierwsze wygląda jak jedna wielka aberracja chromatyczna, a drugie mydlane i bez kontrastu.
MMM, może u Ciebie coś z monitorem jest nie tak ? Te 2 zdjęcia co pokazałeś, z całym szacunkiem, ale u mnie wyglądają tragicznie. Pierwsze wygląda jak jedna wielka aberracja chromatyczna, a drugie mydlane i bez kontrastu.
O obiektywach wiem prawie wszystko
MMM - porównywanie stałki do zooma to jak by dać do rywalizacji Pudziana z Kaczyńskim
A te zdjecia, bardziej to pierwsze jeśli robione tym 200L to lepiej go oddaj :P jakiś taki fiolecikdrugie, kiepsko przenosi kontrasty o czym pisałes do Tamrona
![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
MMM , serio mówię, u mnie pierwsze zdjęcie jest całe fioletowe.
PS. Crazy właśnie potwierdził to , co zaobserwowałem.
Cichy napisz mi jeszcze czy masz sztukę taką czy też więcej? czy to jest Twój jedyny obiektyw? jeśli tak to za jaki czas będziesz miał w ciągłej sprzedaży?
powiem szczerze że się zastanawiam czy swojej L ki nie sprzedać.. a i jak sądzisz czy ta cena się za jakiś nie długi czas zmieni (czyt. spadnie) bo może warto by poczekać? swoją drogą to widziałem je jeszcze kilka dni temu w innej cenie...
też go raczej kupię i przyłączam się do pytania![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Na razie mam dwa, następna dostawa jest nieokreślona.
Kilka stron od wczorajszego wieczora wyparowało z tego wątku... Co się stało? Wspomniałem tam, że u mnie na bardzo dobrym monitorze gołębie MMM też są fioletowe, ale prawdom też jest to, co MMM zauważył, że bokah Tamrona jest nie zawsze ciekawy. Dobrym przykładem niech będzie sampel z dźwigiem, gdzie na lewo od kabiny jest nieostre drzewo, którego gałęzie tworzą takie brzydkie podwójne linie.
http://www.negatyw.org/test/tamron70200/2.jpg
Miałem coś takiego z Sigmą 300/4 i szybko poszła w świat. Dla mnie taki efekt to niemal wada optyczna...
Ostatnio edytowane przez terenowiec ; 13-04-2008 o 15:58
Miałem już dziś nic nie wrzucać, ale nie mogę się powstrzymać.
Z przyczyn technicznych te fotki dzieli kilka godzin (15 i 18 ), cropy z centrum kadru, jpg nie ruszane. Chętnie poczekam na test z optycznych i wnioski, czy temu Tamronowi bliżej z ostrością do Canonowskich stałek czy zoomów.
Resztę pozytywnych opinii usłycie już od innych użytkowników. Pozdrawiam
Jeszcze jedno z brzegu kadru, wyrównałem kolory auto-levelsem, żeby wyglądało bardziej porównywalnie.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 13-04-2008 o 22:06 Powód: Automerged Doublepost