"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
zauważyłem że problem z dostępnością tego tamrona dotyczy najbardziej wersji z mocowaniem do nikona. W większości sklepów jest problem z dostępnością tego mocowania. Akurat mają w media raty 0% ale też mają tylko z mocowaniem canona...
D90 S10-20 N35 T70-300 USD VC
Na innym forum fotograficznym wysłuchałem wielu negatywnych opinii co do szybkości AF Tamrona. Podobno, dno i metr mułu, do scen dynamicznych wogóle się nie nadaje to szkło.
Mam do wyboru ten obiektyw Tamrona lub wersję Canona 70-200 f/2.8 O Tamronie wiem, że piekielnie jest ostry, o zaletach Canona nie piszę, ale on jest znacznie droższy niż Tamron. Kupowałbym brał na raty, więc cena nie ma aż takiego znaczenia. Który wybrać?
70-200 bym używał głównie do fotografii obiektów w locie, na koncertach, wydarzeniach politycznych (demonstracje, protesty), wydarzeniach sportowych (kolarstwo, narciarstwo).
C 50D+grip | C 70-200/4 IS L | C 85/1.8 | T 17-50/2.8 | T 90/2.8 | S 8/3.5
Jak cię stać, to bierz Canona.
Pozdrówka!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja te same informacje wyczytałem na tutejszym forum.
Dziwne, że musiałeś tego szukać u konkurencji
Nikt tu raczej nie pisał, że to szklo się sprawdza w sporcie,
jedynie że od biedy daje radę. A to IMHO spora różnica.
AF Tamrona demonem szybkości nie jest, ale bez przesady...
Idź do sklepu, podepnij to szkiełko i sam się przekonaj.
Bo o ile jakość optyki można oceniać po samplach,
o tyle ocena kultury pracy AF zawsze będzie bardzo subiektywna,
więc najlepiej przekonać się o tym na własnej skórze.
Ja takie opinie biorę z baaaaaaardzo dużą rezerwą i staram się nie wypowiadać,
dopóki sam nie sprawdzę osobiście, jak dany AF czy IS sobie radzi.
Pozdrówka!
Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 23-01-2011 o 16:27 Powód: Automerged Doublepost
Nadaje się nadaje..., ptaki w locie fotografowałem Soligorem 100-400AF którego AF to zabytek jakiś ... w tym tamronie chyba bardziej od szybkości wkurza dźwięk samego af, na youtube jest kilka filmików gdzie pokazują jego "kulturę" pracy...musisz wybrać poprostu co jest dla Ciebie ważniejsze...światło czy lekkość, szybkość i trwałość eLki która łapie bliki jak szalona
![]()
Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
http://rafalfoto.y0.pl