Strona 75 z 79 PierwszyPierwszy ... 25657374757677 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 741 do 750 z 821

Wątek: [test] TAMRON 70-200 2.8 Di LD Macro

Mieszany widok

Domyślnie

Mam to szkło i powiem szczerze, że komuś kto chce fotografować obiekty w locie (czy samochody na rajdzie) obiektywu bym nie polecił, nie dlatego że szkło jest złe, bo optycznie jest super, tylko dlatego, że ono się do obiektów w ruchu po prostu nie nadaje, prosta sprawa, fotografujesz dziecko - biegające ok, da radę ale jeżeli dziecko jedzie na rowerze to już gorzej ale jak ktoś chce do zabaw studyjnych - to w T70-200 otrzymuje najlepszy stosunek jakości do ceny.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

thedoc nieprawda - do zabaw studyjnych jezeli chodzi o zakres 70-200 pod wieloma wzgledami jest lepszy 70-200/4
    ale zgadzam sie z toba w 100% ze T70-200/2.8 jest wysmienity optycznie i do statycznych zdjec, badz do fotografowania obiektow ktore poruszaja sie w miare wolno nadaje sie jak cholera.
    innymi slowy portret w plenerze to szklo sprawdza sie wrecz idealnie do takich zastosowan i w stosunku jakosc/cena nie ma sobie rownych.
    przez ponad rok posiadania T70-200/2.8 uzywalem go z powodzeniem na wielu sesjach plenerowych, na wielu koncertach, troche reporterki (wybory miss itp).
    bedac w usa obfocilem nim caly houston air show i nie pamietam, zebym mial z tych pokazow lotniczych jakies nieostre zdjecie.
    podpinalem go wtedy do 30D i naprawde przez caly okres uzytkowania mialem tak malo nieostrych zdjec, ze zwalam to na wine mojej obslugi, niz brak celnosci AF.
    AF jest dosyc glosny i powolny w tym Tamronie, owszem - ale jest celny i precyzyjny jak cholera - koniec, kropka.
    trafial mi w zasadzie zawsze w punkt na moim 30D wiec sadze, ze na 40D, 50D, 7D, 5D czy tymbardziej jedynkach bedzie tylko lepiej
    sprzedalem ten obiektyw tylko i wylacznie dlatego, ze potrzebowalem cos jasniejszego do slubow no i rok temu kupilem EF 85/1.8 ..
    .. ktory wlasnie sprzedaje, bo jakos nie podeszla mi ta ogniskowa i szukam czegos ciasniejszego.
    a ze zawsze krecilo mnie makro to kupilem EF 100L (genialne szklo tak btw)
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

[QUOTE=BeatX;924807]T70-200/2.8 uzywalem go z powodzeniem na wielu sesjach plenerowych, na wielu koncertach, troche reporterki (wybory miss itp).
    bedac w usa obfocilem nim caly houston air show i nie pamietam, zebym mial z tych pokazow lotniczych jakies nieostre zdjecie.
    naprawde przez caly okres uzytkowania mialem tak malo nieostrych zdjec, ze zwalam to na wine mojej obslugi, niz brak celnosci AF.
    AF jest dosyc glosny i powolny w tym Tamronie, owszem - ale jest celny i precyzyjny jak cholera - koniec, kropka.
    trafial mi w zasadzie zawsze w punkt )/QUOTE]

Uuu toś dał do pieca.. już mnie ludzie odpowiednio umotywowali, że jak coś ze sprawnym AF, to musi być Canon, a tu nie, Tobie Tamron się sprawdził.
    Qrczę, znów mam dylemat
    Jako że tak naprawdę zakpup planuję jakoś w III kwartale b.r to jeszcze będę miał czas na przemyślenia.
    C 50D+grip | C 70-200/4 IS L | C 85/1.8 | T 17-50/2.8 | T 90/2.8 | S 8/3.5

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek-AK Zobacz posta
    już mnie ludzie odpowiednio umotywowali, że jak coś ze sprawnym AF, to musi być Canon, a tu nie, Tobie Tamron się sprawdził.
    Qrczę, znów mam dylemat
    Bo sprawny AF "nie-w-canonie" też się zdarza :smile:
    Różnica jest w szybkości i głośności. Jeśli nie potrzebujesz szybkiego AF-a, to ten tamron cię nie powinien zawieść.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Bo sprawny AF "nie-w-canonie" też się zdarza :smile:
    Różnica jest w szybkości i głośności. Jeśli nie potrzebujesz szybkiego AF-a, to ten tamron cię nie powinien zawieść.
    No właśnie o ta prędkość się rozchodzi. Jedni piszą że do scen statycznych tylko, a tu pojawia się "wołanie w puszczy", że jednak na pokazach lotniczych się to szkło sprawdziło. A tam trzeba przecież mieć szybkie AF. Stąd to zamieszanie.
    C 50D+grip | C 70-200/4 IS L | C 85/1.8 | T 17-50/2.8 | T 90/2.8 | S 8/3.5

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek-AK Zobacz posta
    na pokazach lotniczych się to szkło sprawdziło. A tam trzeba przecież mieć szybkie AF. Stąd to zamieszanie.
    Jest tak jak napisano już wcześniej-udaną fotę można wtedy zrobić nawet manualem, ale jest to zdecydowanie trudniejsze i "zdarza się" rzadziej :smile:

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

slawek sprawa wyglada prosto.
    jak jakies obiekty sa daleko (powiedzmy od 5m wzwyz) to wtedy uklad AF obiektywu musi przeleciec minimalne odleglosci zeby zlapac ostrosc i w takim wypadku zwykly silnik AF jest wystarczajacy.
    no chyba, ze sie wali seria 10klatek/sek to wtedy moze byc lipa ;]
    samloty sa bardzo daleko (w pojeciu pracy AF na samym koncu skali) dlatego jezeli ktos nie mial walnietego obiektywu to prawdopodobnie wszyscy uczestnicy airshow - a bylo ich pare tysiecy - mieli ostre zdjecia samolotow.
    to samo tyczy sie obiektyw poruszajacych sie np. z lewej do prawej w stosunku do kierunku ktory my obralismy.
    wtedy defacto odleglosc od obiektu rowniez nie zmienia sie (a jezeli juz to nieznacznie)
    no a jak bysmy chcieli zrobic zdjecie np. pedzacego w naszym kierunku dżokeja to tamronem nie da rady
    tak naprawde problem z wolnym AF w T70-200 wystepuje w reporterce jako-takiej, gdzie podchodzi sie w miare blisko, np. sport (albo bardzo popularny fotograficzny temat wsrod amatorow - biegajace dzieci) ;]
    do takich zastosowan T70-200/2.8 nie nadaje sie kompletnie, bo zwyczajnie silnik AF nie nadaza za zmiana odleglosci ostrzenia od obiektu.
    w zasadzie, zeby sprecyzowac nalezaloby napisac ze T70-200/2.8 to obiektyw wybitny optycznie i sprawdzi sie znakomicie w kazdym rodzaju fotografii, poza zastosowaniami typowo reporterskimi (szczegolnie sport) i przyrodniczymi.
    do reszty zastosowan bedzie swietny, zapewniam
    tu masz troche moich zdjec zrobionych T70-200/2.8
    http://canon-board.info/showthread.php?t=46804
    http://canon-board.info/showpost.php...8&postcount=39
    http://canon-board.info/showthread.php?t=40611
    (w tym ostatnim linku moje zdjecia sa w 9 poscie)
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Coś już napisał
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    albo bardzo popularny fotograficzny temat wsrod amatorow - biegajace dzieci ;]
    do takich zastosowan T70-200/2.8 nie nadaje sie kompletnie, bo zwyczajnie silnik AF nie nadaza za zmiana odleglosci ostrzenia od obiektu
    jak już mój synek podrośnie i zacznie biegać to będę mógł to osobiście sprawdzić
    D90 S10-20 N35 T70-300 USD VC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    albo bardzo popularny fotograficzny temat wsrod amatorow - biegajace dzieci) ;]
    do takich zastosowan T70-200/2.8 nie nadaje sie kompletnie, bo zwyczajnie silnik AF nie nadaza za zmiana odleglosci ostrzenia od obiektu.
    Wystarczy o parę stopni zmniejszyć temperaturę w pomieszczeniu i nadąży.
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Coś już napisał
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Wystarczy o parę stopni zmniejszyć temperaturę w pomieszczeniu i nadąży.
    zdRAWki
    możesz rozwinąć? w mniejszej temperaturze tamron staje się szybszy czy dziecko wolniejsze? :wink:
    D90 S10-20 N35 T70-300 USD VC

Strona 75 z 79 PierwszyPierwszy ... 25657374757677 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów