Ile Jest wersji tego Tamrona? Przeglądając zdjęcia na aukcjach zauważyłem różnicę mocowania statywowego. Jedne mają wcięcie na górnej powierzchni stopki, a inne są płaskie? Np. u Cichego jest wcięcie a u Kristopherosa nie ma.
Ile Jest wersji tego Tamrona? Przeglądając zdjęcia na aukcjach zauważyłem różnicę mocowania statywowego. Jedne mają wcięcie na górnej powierzchni stopki, a inne są płaskie? Np. u Cichego jest wcięcie a u Kristopherosa nie ma.
Kiedyś tu była stopka:-)
Pytanie, czy się różnią tylko tą nieszczęsną stopką, bo na tych zdjęciach z aukcji (nie wiem, skąd one pochodzą) to szkło wygląda zupełnie inaczej niż te, które ja mam. Spójrzcie w okolicę podziałki odległości.
No i nadal twierdzę, że zdjęcia które pokazał towersiwy są mydlane (tym bardziej, że zrobione 5d).
Ktoś może kupił z niemieckiej dystrybucji ? Jakiej one są produkcji ?
O obiektywach wiem prawie wszystko
No tak teraz zauwazyłem. Dokładniej to widać na aukcji Ghandini. Obok siebie dwa różne zdjęcia tego obiektywu. Jedna fotka z dpreview a druga chyba ze strony Tamrona. I mamy zbawę "Znajdź jak najwięcej różnic" ;-)
Ostatnio edytowane przez WaldekA ; 19-05-2008 o 11:15
Kiedyś tu była stopka:-)
na tym zdjęciu na dole jest kreska, a na górze kropka
tak wogóle to witam;-) ;-)
ciekawe jak AF do sportu sie nada?
Troche odswieze temat.
Kupilem Tamron 70-200/2.8 tydzien temu.
Podpisuje sie pod ogolnymi opiniami innych
Obraz - zyleta - na kazdej przeslonie i ogniskowej![]()
Plastyka, bokeh - mi akurat b. odpowiada.
Obudowa solidna, choc bez rewelacji, pierscienie chodza plynnie.
W komplecie bogate wyposazenie.
AF - jak juz napisano, nie ma co porownywac do USM ale tez nie ma tragedii.
Generalnie nie jest tak piskliwy jak w 17-50/2.8. Szumi, owszem - ale nie bzyczy
Szczerze mowiac czytajac opinie osob, ktore sklonily sie w strone EF 70-200/4 L spodziewalem sie nie wiadomo jakich problemow z szybkoscia pracy silnika AF...
... tymczasem jestem po reportazu z wyborow miss ziemi zachodniopomorskiej, gdzie raczej nie bylo jasno i autofocus spisal sie doskonale.
Na okolo 200 zdjec, ktore ustrzelilem - nieostrych wyszlo moze ze ~ 20 i to bardziej z mojej winy (np. zle ustawiona migawka) niz z powodu celnosci obiektywu.
Link do fotorelacji ponizej:
http://www.rozrywka.wszczecinie.pl/m...otorelacje,0,0
(obiektyw podpiety do 30D, wszystko w RAW, lekko wyostrzone w PS po zmniejszeniu rozmiaru zdjecia)
W trybie ciaglego AF ostrzac z boku da rade jak najbardziej, w innych przypadkach nie polecalbym
Sportu nie foce, wiec mi AF tamrona w zupelnosci wystarcza.
Jeszcze tylko z ciekawosci przejde sie na jakis koncert, zeby w jeszcze gorszym oswietleniu sprawdzic celnosc AF, ale w sumie jestem spokojny co do tej kwestii.
Za obiektyw dalem 2489 pln - wzialem na firme znajomego, wiec po odliczeniu podatku VAT wyszlo 1940 pln :]
Za 1940 pln mozna wybaczyc niedoskonalosc pracy AF (porownujac go z USM), jezeli sie wezmie pod uwage co ten obiektyw wyprawia na kazdej ogniskowej i przeslonie.
Polecam to szklo jak najbardziej!![]()
Ostatnio edytowane przez BeatX ; 26-05-2008 o 21:33
Testowałem - tak na szybko - mojego Tamroniera 70-200 2.8 z Canonowskim 70-20 2.8 IS. Wynik był taki, że jakość zdjęć z obu obiektywów była nie do odróżnienia ... Dla mnie - a przede wszystkim dla osób którym pokazywałem zdjęcia tego samego motywu wykonane różnymi obiektywami... Nie wykonywałem zdjęć tablicom testowym, to były twarze oraz zwyczajne motywy.
Pomijam kwestię szybkości i głośności silnika AF - wiadomo. Pomijam kwestię stabilizacji obrazu - wiadomo. Ale Canon jest 3 razy droższy od Tamrona ..
Później wrzucę kilka zdjęć, które wykonałem tym obiektywem na tegorocznych Juwenaliach (m.in. z koncertu Lady Pank).
Pozdrawiam.
Ps. Testowałem też na szybko Tamrona z Canonem 70-200 4.0 - i szczerze mówiąc to albo trafiłem na walnięty optycznie egzemplarz Canona albo pomiędzy nimi była dramatyczna różnica w jakości (na korzyść Tamroniera).
trochę odświeżę temat
Mam zamiar kupić ten obiektyw, niestety nie będę miał możliwości sprawdzenia go ze swoim body, napiszcie czy w testowanych przez was egzemplarzach zdarzał się FF/BF ?
Jeden mój klient miał FF na swojej puszce, z drugim egzemplarzem było troche lepiej, a koniec końców się okazało, że to body było rozregulowane. Na moich 5d i 350d wszystkie równo trafiały, ale podkreślam, do sportu się nie nada.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Ja jak kupowalem 70-200/2.8 podpialem dwie sztuki, obie celowaly w punkt.
Na Twoim miejscu darkon kupowalbym wysylkowo, bez obaw.
Warto tez obejrzec:
http://www.youtube.com/watch?v=w4szg...eature=related
Widac, z jaka szybkoscia pracuje AF.
Ostatnio edytowane przez BeatX ; 03-06-2008 o 13:44