Canona liczyłem ze wszystkimi opłatami tj. przesyłką, cłem, vatem i dojdzie jakas prowizja firmy kurierskiej za obliczanie cła, razem przy dzisiejszym kursie ok. 3400 zł. Jezeli tak samo policzyłbym Tamrona ze wszystkimi opłatami to wyjdzie 2250 zł, różnica 1150 zł dla mnie i tak nie zmienia tego, że wziąłbym Canona. Zwłaszcza, że w tym przypadku obydwa szkła bez gwarancji w Polsce co przy Tamronie dla mnie jest sporym ryzykiem.
Jeżeli liczysz tak jak wyzej bez tych wszystkich podaktów, ceł, vatów to cena canona to 2400 zł tamrona 1540 zł więc tutaj tym bardziej osobiscie wzialbym canona, ale w praktyce musialbys sam go przywiezc z usa lub miec znajomego, więc policzylem wszystkie oplaty. Siedzisz w domu i za max 5 dni masz nowe szklo z usa![]()
A czy Canon 70-200 2.8 L za 4500 zł ma IS?? Haha nie sądzę, dopłacasz kolejna kasę. Za chwile podasz mi obiektyw za 20tyś zł, ktory będzie miał IS,USM,uszczelnienia i potrafił robić kawe.
I nie sądzę aby uszczelnienia czy prędkość miały wpływ na bokeh,kontrast i kolory do ktorych sie tak czepiałeś wcześniej - od tego się zaczęło - chyba,że już nie pamietasz co pisałeś.
Pozatym ja nie potrzebuję USM,uszczelnień do robienia zdjęć(sport ok USM jak najbardziej )
I teraz hmm Canon 70-200 2.8 L za 4500 zł. To ja to rozbiję.
Wybieram Tamrona za 2500zł bez USM i IS i Uszczelnień - hmm oo jakie ładne fotki wychodząprawie takie jak Canon 70-200 2.8 L z USM i uszczelnieniami...nie dowiary.i mam jeszcze 2000 zł na obiektyw. Widzisz teraz też róznicę?? Czy nie bardzo? Nie to inaczej.
W cenie twojego przykładowego obiektywu z USM, uszczelnieniami, światłem 2.8 mogę kupić.
Tamrona 70-200 2.8 + haha Twoją ukochaną stałkę C 200/2.8 lub wydać te 2000 zł na coś innegoPrawda jakie to fajne
2000 w sam raz na wycieczke do Tunezji i zrobienie kilku niezłych fotek z wyprawy.Bo po zakupie C to mogłym sobie najdalej pojechać na pobliskie bagna ;p
A co dla mnie najważniejsze - jak ktoś potrafi to zrobi ładne zdjęcie,przyjemne dla oka obiektywem za 300 zł bez uszczelnień,IS, USM, światła 2.8. I tej całej gadaniny. Bo nie prawdą jest im lepszy obiektyw IS,USM etc a tym samym droższy, tym ładniejsze zdjęcia.
To ja kończe po ostrzeżeniuMacGyver czuwa
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez JiNN ; 16-04-2008 o 11:20
Cichy: dlatego wlasnie napisalem "niepotrzebne skreslic", bo jak na moj gust pod tym wzgledem jest ok.
A w quizie juz wczoraj wzialem udzial![]()
czytajac wszystko od poczatku jak dla mnie JiNN ma racje.a MMM probuje posprzatac to w co sie wplatal. pisal o bokeh,kontrascie a skonczyl na is,usm, uszczelnieniach.
jinn nie daj sie bo masz racje
oczywiscie ten tamron to bardzo dobrze sie prezentuje a cena to po prostu bomba jak na obiektyw takiej klasy. bynajmniej tyle widac po zdjeciach,ze jest dobry
Ostatnio edytowane przez Masteros ; 16-04-2008 o 11:48
Chlopaki a powiedzcie mi jedno, bo tak czytam i czytam watek a na to szkolo pod nikona jeszcze sobie poczekam.
Jak w porownaniu do tamrona wychodzi sigma 70-200 hsm ktora jest w tej samej cenie? Cichy moze pracowales na niej i mozesz cos powiedziec?
Bo stoje przed decyzja jej kupna
"jedynymi ludzmi ktorych poznasz,sa ci ktorych sfotografujesz" - Annie Leibovitz
Pisałem już kilkukrotnie, że chętnie porównam z Sigmą.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W sprawie GWARANCJI:
Kilka osób wcześniej napisało, że po upływie gwarancji zostaje się na lodzie.
NIEPRAWDA - jeśli kupicie z polskiej dystrybucji (koniecznie pytać o to w sklepach) to macie 2 lata serwisu gwarancyjnego (lub +2 za dopłatą) i normalny serwis pogwarancyjny.
Serwis polski nie przyjmuje do naprawy sprzętu kupionego za granicą. Ot, taka polityka, nie powiem, że słuszna.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 16-04-2008 o 13:37 Powód: Automerged Doublepost
O obiektywach wiem prawie wszystko
.
.
PS.2 - przez 6 dni wątek był odwiedzany ponad 23000 razy![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko