A ja troszke z innej beczki. Patrzac na porownanie wiez mam pewne zastrzezenia co do jakosci i obiektywnosci testu. Zostawiam ostrosc, gdyz Tamron jest niekwestionowanym faworytem, ale co do kolorow i kontrastow, to coz.... to porownanie nie jest ok. Na jakiej podstawie tak uwazam? Ano na takiej, ze te dwa zdjecia maja zupelnie inne czasy - jedno ma 1/2000s a drugie 1/4000s. Idac dalej skoro tak rozne czasy smiem twierdzic, iz reszta tez musi sie mocno roznic.
Jesli robimy zdjecia nie w trybie M tylko AV, to trzeba pamietac, ze reszte za nas ustawia body. I tak, nie raz zdarzylo mi sie, ze robiac ze statywu ta sama scene wystarczylo, ze AF zlapal minimalne w innym miejscu i juz czasy a co za tym idzie kontrasty i AWB drastycznie zmienione (przy RAWach mozna roznice wyrownac ale z jpg tylko PSowa zabawa).
Dlatego postanowilem pobawic sie zdjeciem z Canona i pozmieniac TYLKO suwaki kolorow i...? Ocencie sami. Wg mnie te dwa zdjecia sa przeklamane i nie mozna z nich oceniac/porownywac tych 2 szkielek.
http://img88.imageshack.us/my.php?image=koloryea8.jpg