jak na razie jestem gotów go kupić, ciekawi mnie tylko ewentualna praca AF(głośność, zawodność i szybkość) i serwis w razie czego![]()
jak na razie jestem gotów go kupić, ciekawi mnie tylko ewentualna praca AF(głośność, zawodność i szybkość) i serwis w razie czego![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Drugie i ostatnie naprawdę bardzo przyjemne.
Wiem, że Go kupie, tylko cena niech troszkę spadnie, powiedzmy do 2k
No i osobiście sie pofatyguje by wybrać ten właściwy egzemplarz.
Nie mam zboczenia na punkcie oglądania fotek w cropie, chociaż tu jestem i tak pozytywnie zaskoczony. Z tego co wynika to jest nieźle zbudowane, egzemplarz Cichego od 2,8 jest ostry, bokeh mi odpowiada.
Wczesnej ktoś coś pisał, że tylko stałki. Ale nie każdemu ta super jakość, niezauważalna w odbitkach 10x15 lub nawet większych potrzebna, po drugie drogie (by pokryć cały zakres) no i 1 słoik to nie 3:/ Owszem, lżejsze i wygodniejsze w używaniu niż gigant Tamron, co na pewno ma znaczenie np. w przypadku kobiet, no i światło:/
Gdybym miał kase to oczywiście ze stałki, ale przy braku kupie Tamrona i 2 hantle oraz zacznę robić pompki
W miare możliwości i czasu porób 350tka, ten Tamron wydaje się właśnie do Nas, skierowany![]()
5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII
Większość zalet wymienianych też przez innych forumowiczów wymienił sam Cichy w swoim pierwszym poście.
Moje "ochy" to:
- ostrość (!)
- wygląd (czarny jest...)
- AF, bo z tego co opisuje Cichy jest conajmniej b. znośny
- brak aberracji, co widać na zdjęciu z drzewem
- waga (bo mniejsza o te 200-300g od porównywalnych szkiel)
- cena
Minusem jak sam napisałeś jest bokeh, który jednak np. dla mnie nie jest aż tak ważny.
Dla mnie najważniejszą rzeczą jest to, jak ten obiektyw sprawuje się właśnie na aparacie, który ja posiadam.
Widziałem dużo zdjęć z c70-200/4 robionych na 30D i były to bardzo dobre zdjęcia.
Z Tamrona widziałem jedno(?) (siodełko od roweru) ?
Jest to nowe szkło i chyba warto poczekać aż będzie więcej "testów", które pokażą czy gra jest warta świeczki.
Pkt 8 regulaminu forum
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Na zdjęciu z kotem
http://www.negatyw.org/test/tamron70200/200mmmacrob.jpg
za to widać że są bardzo duże. Po prawej stronie każdy włos jest zielono-fioletowy. Sam napis "macro" na pudełku po lewej też powinien być czarny na białym tle.
Tak poza tym wg mnie ten obiektyw ma problemy z przenoszeniem kontrastu, cienie są prawie czarne, nie widać w nich zbyt wielu szczegółów.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 12-04-2008 o 08:59
Pifko, właśnie o rozdzielczości nie mozna powiedzieć zbyt wiele. 5D jest pod tym względem b. liberalny dla obiektywów, a wydaje mi się, że potencjalna klientela posiada głównie cropy.
Dwie, a w zasadzie trzy sprawy...
1. Co wy z tym 'tamronowym' bokehem? Mi sie podoba bardziej, niz L-kowy do bolu mdly i jednorodny blur... Po prostu lubie mocno rysowany bokeh, a bokeh z canona wydaje mi sie jakis taki... Photoshopowy
2. Co wy z tymi 'tamronowymi' kolorami? Mi sie akurat podoba to wysycenie i lekkie ocieplenie, ktore bardzo czasem fajnie ozywia zdjecia i dodaje im uroku... Kolory z Tamrona podobaja mi sie bardziej, anizeli do bolu 'neutralne' i ot, 'zwykle' kolory z Canona
3. Osobiscie nie lubie praktyk handlarzy wykorzystujacych fora internetowe do naganiania sobie klientow i nie wierze w pelny obiektywizm Cichego. Z zasady nie kupuje niczego u takich osob (niezaleznie, czy jest to sprzet foto, audio, czy cokolwiek). Preferuje czysty uklad - ide do sklepu, macam, testuje i kupuje. Ewentualnie zamawiam przez net i jak cos mi nie pasuje - zwracam bez bolu (wiadomo, zakup przez internet to mozliwosc zwrotu bez podania przyczyny).
To tyle.
Pozdrawiam!