Strona 10 z 83 PierwszyPierwszy ... 891011122060 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 821

Wątek: [test] TAMRON 70-200 2.8 Di LD Macro

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

jak na razie jestem gotów go kupić, ciekawi mnie tylko ewentualna praca AF(głośność, zawodność i szybkość) i serwis w razie czego
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Domyślnie

Drugie i ostatnie naprawdę bardzo przyjemne.
    Wiem, że Go kupie, tylko cena niech troszkę spadnie, powiedzmy do 2k
    No i osobiście sie pofatyguje by wybrać ten właściwy egzemplarz.

Nie mam zboczenia na punkcie oglądania fotek w cropie, chociaż tu jestem i tak pozytywnie zaskoczony. Z tego co wynika to jest nieźle zbudowane, egzemplarz Cichego od 2,8 jest ostry, bokeh mi odpowiada.

Wczesnej ktoś coś pisał, że tylko stałki. Ale nie każdemu ta super jakość, niezauważalna w odbitkach 10x15 lub nawet większych potrzebna, po drugie drogie (by pokryć cały zakres) no i 1 słoik to nie 3:/ Owszem, lżejsze i wygodniejsze w używaniu niż gigant Tamron, co na pewno ma znaczenie np. w przypadku kobiet, no i światło:/

Gdybym miał kase to oczywiście ze stałki, ale przy braku kupie Tamrona i 2 hantle oraz zacznę robić pompki

W miare możliwości i czasu porób 350tka, ten Tamron wydaje się właśnie do Nas, skierowany
    5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Pifko
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Tylko co Ci sie tak podoba? Zdjęcia z tamrona, czy z 5D? Na cropie to może być zupełnie inna bajka... Do tego rozmycia mało przyjemne. Obwarzanki prawie ja ze szkieł lustrzanych. Kółek jest mało, ale na pierwszej fotce wyraźnie widac podwójne gałęzie. Nie wygląda to ładnie. Może byc problem z portretami. Jeśli to mozliwe, to prosiłbym zachwyconych, żeby swój zachwyt jakoś uzasadniali, bo same ochy i achy niewiele wnoszą, a wyglada na to, że pozachwycac mozna się np. aberracjami, a raczej ich brakiem.
    Większość zalet wymienianych też przez innych forumowiczów wymienił sam Cichy w swoim pierwszym poście.

Moje "ochy" to:
    - ostrość (!)
    - wygląd (czarny jest...)
    - AF, bo z tego co opisuje Cichy jest conajmniej b. znośny
    - brak aberracji, co widać na zdjęciu z drzewem
    - waga (bo mniejsza o te 200-300g od porównywalnych szkiel)
    - cena

Minusem jak sam napisałeś jest bokeh, który jednak np. dla mnie nie jest aż tak ważny.

Domyślnie

Dla mnie najważniejszą rzeczą jest to, jak ten obiektyw sprawuje się właśnie na aparacie, który ja posiadam.

Widziałem dużo zdjęć z c70-200/4 robionych na 30D i były to bardzo dobre zdjęcia.

Z Tamrona widziałem jedno(?) (siodełko od roweru) ?

Jest to nowe szkło i chyba warto poczekać aż będzie więcej "testów", które pokażą czy gra jest warta świeczki.
    Pkt 8 regulaminu forum

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QBUŚ Zobacz posta
    To jest nie fair, o ile dobrze zrozumiałem informacje zamieszczoną na stronce Tamrona to 70-200/2.8 ma wbudowany silniczek to autofocusa ale tylko w wersji z mocowaniem Nikona inne będą przenosić napęd z body.
    W Canonie nigdy nie było śrubokręta także Twoje obawy są bezpodstawne. W tym Tamronie w wersji EF musi być silnik.

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    No niezupełnie. 5D ma większe piksele matrycy przez co ma mniejsze wymagania rozdzielczości więc np. crop z 5D 8mpix będzie mieć lepszą rozdzielczość niż cały kadr z 30D czy 350D.
    Dokładnie. Choć wygląda na to, że ten Tamron na cropie też będzie całkiem przyzwoity.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pifko Zobacz posta
    Moje "ochy" to:
    - brak aberracji, co widać na zdjęciu z drzewem
    Na zdjęciu z kotem
    http://www.negatyw.org/test/tamron70200/200mmmacrob.jpg
    za to widać że są bardzo duże. Po prawej stronie każdy włos jest zielono-fioletowy. Sam napis "macro" na pudełku po lewej też powinien być czarny na białym tle.

Tak poza tym wg mnie ten obiektyw ma problemy z przenoszeniem kontrastu, cienie są prawie czarne, nie widać w nich zbyt wielu szczegółów.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 12-04-2008 o 08:59

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pifko, właśnie o rozdzielczości nie mozna powiedzieć zbyt wiele. 5D jest pod tym względem b. liberalny dla obiektywów, a wydaje mi się, że potencjalna klientela posiada głównie cropy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grz Zobacz posta
    Z Tamrona widziałem jedno(?) (siodełko od roweru) ?
    Poszukaj dokładnie a znajdziesz coś jeszcze
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ostatnia partia fotek. Reszta będzie po jutrzejszym plenerze (o ile się odbędzie) wykonana przez innych forumowiczów

O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał
    Miasto
    Szczeck

Domyślnie

Dwie, a w zasadzie trzy sprawy...

1. Co wy z tym 'tamronowym' bokehem? Mi sie podoba bardziej, niz L-kowy do bolu mdly i jednorodny blur... Po prostu lubie mocno rysowany bokeh, a bokeh z canona wydaje mi sie jakis taki... Photoshopowy

2. Co wy z tymi 'tamronowymi' kolorami? Mi sie akurat podoba to wysycenie i lekkie ocieplenie, ktore bardzo czasem fajnie ozywia zdjecia i dodaje im uroku... Kolory z Tamrona podobaja mi sie bardziej, anizeli do bolu 'neutralne' i ot, 'zwykle' kolory z Canona

3. Osobiscie nie lubie praktyk handlarzy wykorzystujacych fora internetowe do naganiania sobie klientow i nie wierze w pelny obiektywizm Cichego. Z zasady nie kupuje niczego u takich osob (niezaleznie, czy jest to sprzet foto, audio, czy cokolwiek). Preferuje czysty uklad - ide do sklepu, macam, testuje i kupuje. Ewentualnie zamawiam przez net i jak cos mi nie pasuje - zwracam bez bolu (wiadomo, zakup przez internet to mozliwosc zwrotu bez podania przyczyny).

To tyle.

Pozdrawiam!

Strona 10 z 83 PierwszyPierwszy ... 891011122060 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów