mnie się podoba, dlatego spytałem na początku, czy to aby nie jest dobry pomysł na nowe podforum.
mnie na razei interesują ptaki, ale innych tematów jest cała masa.
mnie się podoba, dlatego spytałem na początku, czy to aby nie jest dobry pomysł na nowe podforum.
mnie na razei interesują ptaki, ale innych tematów jest cała masa.
OK,mamy wreszcie swoje podforum, więc dla wszystkich zainteresowanych podaję kolejną lokację ciekawą i dającą dużo radości 8)
10 km od Krakowa, dolina Prądnika na granicy Ojcowskiego Parku Narodowego. Idąc dnem doliny w stronę Bramy Krakowskiej i Ojcowa pierwsza duża skała, którą zobaczymy po prawej stronie to Laskowiec oraz Sukiennice. Żyją na nich kruki, wspaniałe ptaki, cholernie inteligentne bestie :wink: Znakiem szczególnym jest przewężenie dolinki pomiędzy dwoma wyniosłymi skałami, a po prawej stronie, koścółek z kapliczkami na stoku zbocza.
Ptaszyska można focić z dna dolinki, choć zazwyczaj są daleko i bez dobrego tele nie powalczymy. Można również wspiąć się na przeciwległy stok i mając skały i drzewa w których nasze kruki żyją na wprost, focić z bezpiecznego dystansu, zwłaszcza w locie. Trzecia, najtrudniejsza opcja, dla wytrwałych, to ubranie się w strój maskujący, pojechanie samochodem do miejscowości Maszyce (na skrzyżowaniu - uwaga bardzo niebezpiecznie! - trzeba skręcić w lewo) i zostawić auto na końcu dróżki na skraju polany. Co prawda jest to skraj parku, ale w lesie sporo jest uczęszczanych ścierżek, którymi można dotrzeć na szczyt wspomnianych skałek. Teraz tylko kilka godzin bez ruchu i fotka kruka z niewielkiej odległości gwarantowana.
miłego polowania
Jeśli ktoś chciałby postrzelać obiektywem do drapieżnych ptaków w locie to warto też podjechać do Leśnego Parku w Ustroniu. Codziennie 2 razy dziennie na otwartej nie ogrodzonej jakimiś siatkami odbywają się pokazy lotów tych ptaków a jest ich kilkanaście rodzajów. Bilety niecałe 20 pln od osoby i w locie wyglądają naprawdę świetnie. Oczywiście nie jest to fotografia całkowicie dzikiej przyrody ale uważam że warto się wybrać choćby z tego powodu żeby "potrenować" obycie ze sprzętem w takich sytuacjach.
Masz moze jakies zdjecia z tych ptakow ? Chodzi mi o to zeby zobaczyc czy na nogach maja te metalowe uchwyty i linki ktorymi sa pozniej przymocowywane co wlasciciela / trenera.
Zamieszczone przez Polaco
Na nogach maja obrączki choć nie zawsze są widoczne, ale nie lataja na sznurku. Czasem potrafią uciec i wtedy po nie jadą na SłowacjęKilka moich fotek z nimi można zobaczyć tutaj: http://fotogalerie.pl/galeria/satriani6370 ale nie bardzo udawały mi się zdjęcia w locie
sam sie przekonałem że to już wyższa szkoła jazdy przynajmniej dla mnie, ale tak jak mówiłem jeśli ktos ma wiekszą wprawę to pod podpowiednim kątem (a jest to sporych rozmiarów polana) naprawde da się zrobić świetne zdjęcia. Czesto ptaki przelatują dosłownie nad głowa, a mozesz sobie wyobrazić ptaka drapieznego o rozpietości skrzydeł 3 m jak leci prosto w obiektyw
![]()
Satriani, dzieki za zdjecia, mozesz napisac jakim szklem to bylo robione ? Bo jak ta polana jest taka duza jak mowisz to chyba bede musial miec cos o wiele dluzszego zeby cos ciekawego zrobic![]()
Wszystkie fotki ptaków, jakie powiesiłem tutaj http://www.onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=19505Zamieszczone przez Polaco
zostały zrobione w Leśnym Parku w Ustroniu.
Super zdjecia !! Dziekuje rowniez za linka, pytanko, czym robione ? Czy starczylo Twoje 70-200 czy tez musiales uzyc 100-400 ?Zamieszczone przez p13ka
Wyłącznie 100-400.Zamieszczone przez Polaco
Ja robiłem szkiełkiem Canon EF 75-300mm f/4-5,6 II USM na negatywie o czułości ISO 400.
@p13ka - świetne zdjęcia![]()