Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Ptaki

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ciekawe miejsca... ech najlepsze zdjecie ptaka jakie kiedykolwiek widzialem (orzel bielik wyrywajacy z wody duzego szczupaka) zrobil zupelny amator w przypadkowym miejscu - poprostu "byl we wlasciwym miejscu w odpowiednim czasie" no i mial te odrobine szczescia.

Ciekawym miejscem jest rezerwat ptakow na jeziorze Swidwie (kolo Szczecina). Poza tym mokradla na Szczecinskim miedzyodrzu - troche trudno dostepny, bez lodki ani rusz. Pas nadmorski (plaze) tez maja swoj urok - wystarczy popatrzec na plfoto - 99% zdjec ptakow to rozne gatunki mew.

Janusz

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Ciekawe miejsca... ech najlepsze zdjecie ptaka jakie kiedykolwiek widzialem (orzel bielik wyrywajacy z wody duzego szczupaka) zrobil zupelny amator w przypadkowym miejscu - poprostu "byl we wlasciwym miejscu w odpowiednim czasie" no i mial te odrobine szczescia.
    Z tym "przypadkowym miejscem" to bym nie przesadzal, zaloze sie ze nie bylo to skrzyzowanie Marszalkowskiej i Alej Jerozolimskich w Warszawie ;-)... musial gosc byc w okolicy, gdzie bieliki gniazduja, a nie ma takich wiele. Tak samo jak np. kormorana nie spotka sie w "przypadkowym miejscu".

Jesli zas chodzi o ten temat, to ja tez bym byl za stworzeniem osobnego podforum w dziale ogolne. Takiego forum na zasadzie testow sprzetu - tyle, ze testowane bylyby rozne okolice na plenerki :-)

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

jak by byl ktos zainteresowany to moge 'sprzedac' miejsce na mewy nad wisla... nie boja sie lataja cigle w tym samym miejscu... jest to chyba 522km wisly lewa strona rzeki na wysokosci hutnika jest tam 'molo' (czyli wyplyw kanalu ze scieakami) ... naszczescie zapachu na zdjeciach nie widac... widzialem tam tez czaple ale mi [mm] zabrakło a na podchodzenie przez kilka tygodni nie mam czasu :-)

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    jak by byl ktos zainteresowany to moge 'sprzedac' miejsce na mewy nad wisla... nie boja sie lataja cigle w tym samym miejscu... jest to chyba 522km wisly lewa strona rzeki na wysokosci hutnika jest tam 'molo' (czyli wyplyw kanalu ze scieakami) ... naszczescie zapachu na zdjeciach nie widac... widzialem tam tez czaple ale mi [mm] zabrakło a na podchodzenie przez kilka tygodni nie mam czasu :-)
    Heh to na tej samej zasadzie mozna sie wybrac na wysypisko na Radiowie - tam sie od mew nie odpedzisz ;-)
    Tylko gdzie tu przyjemnosc? ;-) Nawet gdybym dostal sluzbowe polecenie sfotografowania mewy to chyba bym sie na takie "okolofotograficzne" atrakcje (ktorych nie widac na zdjeciu) zdecydowal

Uprzedzajac ewentualne pytanie - wiem o czym mowa, jak jest cieplo to jezdze na rowerze do pracy wzdluz Wisly i przejezdzam obok tego ulubionego miejsca warszawskich wedkarzy (miedzy mostem Slasko-Dabrowskim a Syreny) i inhaluje sie tymi aromatami ;-)

Bywalec Awatar dzi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    jak jest cieplo to jezdze na rowerze do pracy wzdluz Wisly i przejezdzam obok tego ulubionego miejsca warszawskich wedkarzy (miedzy mostem Slasko-Dabrowskim a Syreny) i inhaluje sie tymi aromatami ;-)
    to ty chłopie z Bielan bujasz sie rowerem do pracy? pełen podziw to ja wole już na tym moście rano wozem do pracy. BTW mostu syreny to już chyba nie mamy - jak se przypomne ten piękny widok sprzed lat to może i nawet dobrze, ze go nie ma

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Uprzedzajac ewentualne pytanie - wiem o czym mowa, jak jest cieplo to jezdze na rowerze do pracy wzdluz Wisly i przejezdzam obok tego ulubionego miejsca warszawskich wedkarzy (miedzy mostem Slasko-Dabrowskim a Syreny) i inhaluje sie tymi aromatami
    pewnie wyplyw sciekow podobny ale nie ten sam 'moje' jest na polnocnym koncu Lasku Bielanskiego

tak wiec moze oficjalnie zglosimy do admina prosbe o nowe podforum - PLenery pisownia celowa

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzi
    to ty chłopie z Bielan bujasz sie rowerem do pracy? pełen podziw
    A co to za dystans... raptem 9600m mam z domu do pracy :-) 20km dziennie to pestka, a z pewnoscia przyjemniej i szybciej niz samochodem/komunikacja

Cytat Zamieszczone przez dzi
    BTW mostu syreny to już chyba nie mamy
    LOL dla mnie... nie ma to jak rodowity Warszawiak z dziada-pradziada...

Wydawalo mi sie, ze "Swietorzyski" zamiast "Syreny" napisalem... hmmm ;-)

Cytat Zamieszczone przez Jac
    pewnie wyplyw sciekow podobny ale nie ten sam
    Toz przeca napisalem ze nie ten sam ;-)

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Witam,
    ... Teraz akurat chciałbym się poradzić, czy macie jakieś swoje miejsca, gdzie można fotografować ptaki....
    Skoro jestes z Krakowa to kawalek w strone Oswiecimia masz stawy rybne w Zatorze. "Mekka" ptakolubow krakowskich. Stawy sa stare u czesc z nich nie jest eksploatowana - sa zarosniete i "naturalne" Przed foceniem dobrze jest sie skontaktowac z tamtejszym kierownikiem aby dal zgode na przebywanie na terenie stawow (zabezpieczenie przed niemilymi przygodami ze straznikami).

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

o ! bardzo się cieszę, że taki odzew się znalazł :-D - widać temat ciekawy dla nas wszystkich.

Ja ze swojej strony moge polecić na początek kilka prostych, ale sprawdzonych miejsc: po pierwsze podmokłe łąki w Krakowie - Nowej Hucie za NCK. Niby środek miasta, a utworzono tam rezerwat i można sporo ptaków sfotografować.

Dwa tipy z mojej strony:
    1) ubrani w kalosze lub podobne buty po prawej stronie patrząc spod NCK spotkacie czajki. Świetny materiał na ptaki w locie, broniąc gniazd nie odlatują tylko krążą nad głową bardzo blisko. Szybki AF niezbędny, bo są naprawdę na wyciągnięcie ręki.

2) w dalekim rogu po lewej patrząc spod NCK, w szuwarach ukryty jest zarastający stawek. Można tam łatwo fotografować rzadkiego drapieżnika, błotniaka stawowego. Jest przywykły do ludzi wiec przy zajęciu dobrej pozycji można fotografować z około 50 metrów . Polecam drewniane molo zbudowane niedawno, na które można się dostrać po grobli od drugiej strony mokradeł - siedlisko błotniaków jak na dłoni.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Witam,
    brakuje mi trochę na forum czegoś w rodzaju poradnika, gdzie można znaleźć ciekawe tematy do fotografowania.

Teraz akurat chciałbym się poradzić, czy macie jakieś swoje miejsca, gdzie można fotografować ptaki. Sam też spróbuję się podzielić moimi, jeśli znajdą się zainteresowani. Najlepiej, jeśli obok miejsca podacie, jakie gatunki można tam "ustrzelić", ewentualnie o jakiej porze roku. Jeśli ktoś ma swoje sposoby podejścia w danym miejscu bliżej do zwierza, też proszę o informacje.

pozdrawiam

P.S> może pomysł na stały dział w forum
    Kuba, pomysl bardzo fajny, ale dlaczego tylko ptaki ?? Moze by zrobic taka liste "ciekawych miejsc do fotografowania", przez wojewodztwa i w kategoriach np. las, krajobrazy, zwierzatka (w tym ptaki oczywiscie ), makro, itp. Pomogloby to wielu tu na liscie...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów