Skoro już pachnie sądem, to może jakiegoś swojego świadka weź, byle nie członka rodziny.Zamieszczone przez oskarkowy
Niby się nie znamy a już Cię kochamZamieszczone przez king_nothing
![]()
the silence is deafening
Koniecznie napisz co osiągnąłeś.
Ja też tam się wybieram, bo coś mi się zdaje, że z moim 50/1.8 też mam mały FF. O dziwo pozostałe obiektywy (a wszystkie alternatywnych producentów) ostrzą w zasadzie w punkt. Testów linijkowych nie robiłem, ale "na pudełkach" tak mi to wychodzi. Co prawda nie ta k(l)asasprzętu co u Ciebie, ale w końcu tez jestem klientem. Zobaczę jak Ciebie potraktowali i przygotuję się odpowiednio
![]()
EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro
żadnego świadka. wszystko na piśmie. niech się na piśmie skompromitują i sami podłożą. świadek to świadek. a papier wszystko przyjmieZamieszczone przez KMV10
proponuję tak: niech się*wygadają z tymi ichnimi mądrościami, a potem poproś o ekspertyzę na piśmie, ponieważ chcesz dochodzić swoich praw jako konsument. jeżeli trzykrotnie nie naprawią to MUSZĄ wymienić na nowy - zresztą przeczytaj dokładnie formułki gwarancyjne Canon Polska. to jest puszka kupiona u nich czy Europe? może zbywają gwarancję europejską czego też nie powinni robić. napisz na nich skargę. postrasz gnojów. ciepłe posadki się skończyły...
gra i buczy bebop
Panowie, czytam Wasze pomysły i mam mieszane uczucia.
Ponieważ pracuję w firmie w jakiej pracuje, mogę podać Wam kilka "trick'ów" na serwis.
1. Napisać do Canon Europe z krótkim opisem problemu i sposobem jego załatwiania przez Serwis. Na ogół dobrze działa dla klienta a serwis ma "ciepło".
2. Jak chcecie się sądzić to trzeba mieć tzw. materiał dowodowy, czyli wszystko na piśmie.
Kiedyś korzystałem z Żytniej, nie mam powodów do narzekania ale bywa różnie może miałem trochę szczęścia.
Inne rady podam jeśli pierwsza nie zadziała.
Maciej
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
Jarek, powiem jak było u mnie.Zamieszczone przez oskarkowy
Miałem problem.
Zdjęcia z mojej 24-70 znacząco odbiegały ostrością od tych w Sieci. Gdy kupiłem 50/1.8 I to ku*wa zdjęcia były miło (portret) ostre od 1.8 a wyżej było już tylko lepiej.
Jadę na Żytnią.
Wyszedł technik (swoje już w życiu przeszedł, bez wąsów, podobny do TommyTheJ) i zaczął oglądać i puszkę (20D).
Pierwszą kalibrację przeprowadzono (?) na wzorcowym obiektywie, który mamy od Canona (50mm f/1.8 ).
Wróciłem do domu.
Syf na 24-70 jeszcze gorszy. I o zgrozo syf na jaśniutkiej stałce.
Jadę na Żytnią po raz drugi.
Wyszedł technik (swoje już w życiu przeszedł, podobny do TommyTheJ, bez wąsów) i zaczął oglądać i puszkę (20D) i szkło (135L) według którego chciałem drugi raz kalibrować. - dzięki Arkan za sugestie, strzał w 10!
Zaczął mi coś p***ić, że ten obiektyw to żadna rewelacja.... za chwilkę wybiegł i zaczął mnie... przepraszać. Ja nie poznałem wie pan myślałem, że pan ma w ręku 28-135 itd, itp.
Za drugim razem mówił, że obiektyw wzorcowy od Canona to 85mm f/1.8 i chyba według tego mi zrobili drugi raz.
135 sprawdzili i wydrukowali jakąś sinusoidę ;-) no i gra. 135 strzela prosto w punkt. Za każdym razem wpisują Ci do gwarancji regulacja AF.
Wnioski
Jedź kurna do nich z jasnym tele - 135L bardzo wskazane -> PW
Na 135L widać FF/BF już na LCD z tyłu aparatu.
Tak było w moim przypadku. Przemyśl jak i w którym momencie byś się z nimi wykłócał.
the silence is deafening
Co do świadka: będę przecież z właścicielką aparatu.
Gietrzy: Zabierzemy trochę szkieł, ze stałek na pewno będziemy mieli 50/1.4 Eli.
Może troszkę się rozpędziłem z tym awanturowaniem, ale mieliśmy już przejścia z tym serwisem. W gruncie rzeczy zależy nam jednak na załatwieniu sprawy a nie udupieniu tego, czy owego (dziewczyna nie ma czym fotografować). Na początku będę próbował rozmawiać, jak nie to skorzystam z Waszych pomysłów. W kazdym razie nie zamierzam stamtąd wyjść bez załatwienia sprawy.
Jarek
trzymamy kciuki za Twoja krucjate !!
i krotko za morde ... jak by co to otwarcie mowisz ze wszystkie skargi w trzech egzemplarzach piszesz .. canon europa / polska / serwis
nie ma ze boli .. znacie pewnie mp-trojke ...
"panie Lebiedź koniowi to zamelduj ... płace - wymagam"