Strona 56 z 58 PierwszyPierwszy ... 6465455565758 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 571

Wątek: Idę walczyć na Żytnią, pomocy...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eldred Zobacz posta
    Witam, Ja z kolei mam problem z 5d, od jakiegoś czas (2-3) miesiące, zaczyna mi siadać migawka, czarne klatki na czasach od 1/8000 aż do 1/5000 (im dłuższy czas tym większa szansa na to że coś wyjdzie).
    Pewnie chodziło Ci o "im krótszy czas" :-D
    W 5tkach czasem pojawiał się taki efekt, szczególnie na minimalnym czasie pod słońce. Lamelka nie nadążała z powracaniem. To nie jest oznaka padania migawki. Jak CI migawka padnie, to szybciej to usłyszysz niż zobaczysz.
    Moim zdaniem nie masz powodów do niepokoju, a już na pewno do inwestowania w wymianę migawki.
    Jarek

Awatar Eldred
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

"Pewnie chodziło Ci o "im krótszy czas" nie no, napisałem że im dłuższy czas tym większa szansa że coś wyjdzie w sensie że poprawnie naświetlone zdjęcie.
    A co do tego "efektu" to jestem w szoku ale masz chyba rację masz u mnie duuuże piwo jeśli tylko będziesz miał ochotę, a ja będę w Warszawie (ostatnio bywam częściej)

Zrobiłem serię 15 zdjęć na 1/8000 i korekcji +1,5ev i z tego dwa są czarne, 5 trochę za ciemnych, ale reszta jest ok. Jeśli rzeczywiście to jakaś znana przypadłość to bardzo bym jeszcze prosił o jakiś link na ten temat, ew. słowo kluczowe czego mam szukać.
    Chciałbym się upewnić że takie zachowanie jest w granicach normy (bo normalne to na pewno nie jest), albo chociaż nie oznacza padającej migawki.

Żeby nie było, byłem w najlepszym serwisie foto w lublinie, u zaufanego specjalisty, i po pierwsze wszystkie mi wtedy wychodziły za ciemne, po drugie On nic nie wiedział o tym że to "normalne" i stwierdził, że raczej trzeba wysłać sprzęt do warszawy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wygląda to tak jakby Migawka potrzebowała się trochę "rozgrzać/rozruszać" zanim będzie w stanie osiągać krótsze czasy, bo najczęściej ciemna klatka zdarzała mi się zaraz po wyjęciu aparatu z torby.
    Ostatnio edytowane przez Eldred ; 26-04-2010 o 16:11 Powód: Automerged Doublepost
    5d, EF20-35, EF35/2, EF50/1.4, EF85/1.8

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Słuchaj, teraz napisałeś więcej. Ja miałem tak, że przy 1/8000 faktycznie na dole obrazu zdarzały się ciemne pasy. Dwóch kumpli w rozmowie potwierdziło mi ten objaw. Aparaty działają nam dalej. Ale jest różnica między "zdarza się" a rozgrzewaniem aparatu i całymi czarnymi klatkami. Może rzeczywiście nie powinienem Cię tak uspokajać, bo masz zdecydowanie większy problem.

Dla mnie to średni problem, bo takie czasy zdarzają mi się w pracy sporadycznie. Jakby coś, to zawsze można przymknąć. Ty widzę, że faktycznie masz jakiś dziwny objaw. Tylko pytanie, czy to właśnie migawka, bo może opóźnia się mechanizm lustra albo coś jeszcze innego?
    Jarek

Domyślnie

Ostatni słyszałem że coś tam się zmieniło , ja miesiąc temu czyściłem dwie matryce w 5D szybko i sprawnie z podziękowaniem i miłym uśmiechem.:-D
    Jedynki Piątki eLki i duperelki

Awatar Eldred
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Hmm u mnie to czasem wyglądało tak że po środku zdjęcia był ciemniejszy pas. Albo zdjęcie było naświetlone w połowie. całkiem czarne zdjęcie pojawia się rzadziej.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eldred Zobacz posta
    Hmm u mnie to czasem wyglądało tak że po środku zdjęcia był ciemniejszy pas. Albo zdjęcie było naświetlone w połowie. całkiem czarne zdjęcie pojawia się rzadziej.
    To chyba nie migawka. Gdyby się nie wyrabiała, to miałbyś pasek od dołu, albo od góry, nie pamiętam. Pasek po środku oznacza coś innego, nie ma jak naświetlić tak, żeby jedna lamelka została po środku. Czyli to coś innego. Ale niech się wypowiedzą mądrzejsi, a na koniec serwis.
    Jarek

Awatar Eldred
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Chyba się już nikt nie wypowie, no nic, na razie będę robił zdjęcia i zobaczę co dalej będzie się działo.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Może i ja się wypowiem w kwestii tego serwisu, co prawda nie korzystałem z ich usług (ale prawie).

Kupiłem ostatnio Ds'a (tanio), sprzedawca zapomniał wspomnieć o tym, że 'przełącznik gripa' nie działa. Napisałem do speców z żytniej o których tyle już tutaj powiedziano. Odpowiedź była szybka - możliwe że uda się to przeczyścić, ale są szanse na to, że trzeba będzie wymienić całą tylną pokrywę (dość drogą), gdyż przełącznik jest jej integralną częścią.

Planowałem wysłać im puszkę, ale coś mnie dzisiaj ruszyło - wziąłem wkrętaki precyzyjne, rozkręciłem swojego Ds'a i sam naprawiłem przełącznik (zajęło mi to ok 30minut, łącznie z czasem odnalezienia wszystkich poukrywanych śrubek). Przełącznik który naprawiłem można było spokojnie rozkręcić na części wtórne, i nie wiem w jaki sposób można by go uszkodzić tak mocno, że będzie trzeba wymieniać całą tylną pokrywę.

Jaki byłby werdykt gdybym wysłał korpus do serwisu? Na szczęście mogę się tylko domyślać
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

To zrób jak było i wyślij. Będziesz wiedział.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Awatar mmario34
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

Miałem ostatnio do czynienia z serwisem na Żytniej i jestem mile zaskoczony
    wyciągam w domu mojego 40D robię 3 zdjęcia i wyskakuje er99 pierwszy raz w życiu a że często zaglądam na forum to próbuję inny obiektyw inny akumulator niestety padaka ,po każdym naciśnięcu err99 ,więc pakuję sprzęt wysyłam kurierem dpd ,na drugi dzień jest diagnoza padł mechanizm podnoszenia lustra ,oczywiście zgadzam się na naprawę ,na trzeci dzień usterka usunięta i aparat jedzie do domu w domu jest w czwartek a wysyłka na serwis była w poniedziałek 4 dni z normalnie szok że tak szybko aha koszt wysyłka +naprawa =270 zł
    widać że coś drgneło na Żytniej .
    Canon 40D / 17-85/4-5.6 IS USM + 50mm/1.8+430EX +Velbon 6000+Sony H2 w planie L-ka
    Fotografuję na zlecenie,bez zlecenia zresztą też ,dla przyjemności.

Strona 56 z 58 PierwszyPierwszy ... 6465455565758 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów