Dzwoniłem do nich przed chwila z nadzieją, że może wykonują kalibrację sprzętu.
Niestety nie. Pozostaje tylko serwis firmowy :-(.
Dzwoniłem do nich przed chwila z nadzieją, że może wykonują kalibrację sprzętu.
Niestety nie. Pozostaje tylko serwis firmowy :-(.
Zgodnie z informacjami udzielonymi przez forumowiczów tej strony i innych zadzwoniłem do "Foto i Video" na ulicę Żytnią 15. Miły pan zaproponował mi przysłanie aparatu do firmy celem rozpoznania awarii. W dniu 06.10.2009 r. wysłałem aparat pocztą, w dniu 09.10.otrzymałem e-maila potwierdzającego otrzymanie aparatu i przyjęcia go do naprawy. A w dniu dzisiejszym /19.10.2009/ rano zapukał do mieszkania kurier i wręczył mi przesyłkę. Aparat naprawiony, działa poprawnie. Wymieniono przetwornik CCD /CCD UNIT/, a za wszystko nie zapłaciłem nawet 1 zł - nie licząc kosztów wysyłki na Żytnią. Dziękuję "mgtan" oraz "szymekgd" za rady i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
pogwarancyjne bezpłatnie?
Olympus 5050 tez mial ten feler z przetwonikami Sony i tez rozwiazywane to jest pogwarancyjnie bezplatnie
Chyba to byla jakas wieksza akcja serwisowa w takim razie.
Z Zytnia mialem na razie stycznosc raz, w maju. Pogwarancyjna wymiana migawki w 20d (padla przy 45k). W poniedzialek aparat zostal wyslany,w piatek wrocil![]()
I matryca wysprzatana, bo powyzej f/8 bylo juz syf widac jak odsylalem.
zakonczenie mojego problemu ze zlikwidowaniem kalibracji body po wgraniu firmware 1.1.1 :
tak więc pomimo tego iż sprzęt był po gwarancji i żytnia mnie olała. odwołałem sie mailowo do canona, argumentując iz oficjalna strona nie informuje o konsekwencjach wgrania oficjalnego firmware i nadpisaniu kalibracji softwarowej body. Canon uznał, żytnia wzięła sprzęt do kalibracji, wczoraj odebrałem, żyleta na wszystkich szkłach - jestem zadowolony
dodam iz pierwsza kalibracja była oczywiście wykonana jeszcze na gwarancji, własnie na żytniej to spowodowało że canon "przyjął to na klatę"
Miałem przyjemność serwisować D 30 + 24-70 na żytniej poprawili backfokus. W poniedziałek wysłałem w czwartek wszystko było z powrotem w domciu. 100% zadowolenia
Tak gwoli informacji. Może się ktoś załapie:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9872
pozdr.
no właśnie wróciłem z moim EOS 450D z front focusem
usunięto tylko część problemu
aparat dalej ma front focus
Witam, Ja z kolei mam problem z 5d, od jakiegoś czas (2-3) miesiące, zaczyna mi siadać migawka, czarne klatki na czasach od 1/8000 aż do 1/5000 (im dłuższy czas tym większa szansa na to że coś wyjdzie).
Dzwoniłem dzisiaj na żytnią i pytałem ile kosztuje wymiana migawki, 900zł, do dwóch tygodni oczekiwania.
Mam pytanie do tych, którzy coś takiego już robili z tym aparatem, jak to jest z rzeczywistym czasem od wysłania do odebrania aparatu? (Wysłałbym sprzęt kurierem z Lublina). To dla mnie ważne bo pod koniec maja mam plener fotograficzny i chciałbym mieć na nim aparat![]()
Z drugiej strony prawdopodobnie jeszcze z miesiąc lub dwa by mi sprzęt pociągnął zanim by ostatecznie padł, więc może poczekać? Ale boje się że padnie przed samym wyjazdem lub w trakcie (niby mam jeszcze EOS'a 5, ale co z tego).
5d, EF20-35, EF35/2, EF50/1.4, EF85/1.8