Strona 32 z 58 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 571

Wątek: Idę walczyć na Żytnią, pomocy...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zwracam się z prośbą do osób mieszkających w Warszawie.

Potrzebny jest ktoś kto ma idealnie wyregulowany AF w 20D/30D/5D z jakimś jasnym obiektywem, który bez żadnych wątpliwości ma 100/100 celnych strzałów.
    Czas i miejsce akcji: Żytnia 15, czwartek 27.07, godziny popołudniowe.

Chciałbym aby technicy zrobili zdjęcie swojej tablicy testowej takim zestawem i żeby definitywnie rostrzygnąć czy regulacja do tej tablicy ma w tej chwili jakikolwiek sens. Być może mają jakiś błąd w ustawieniach który można poprawić, ale na dzień dzisiejszy jeśli wyregulują mi ponownie do tej tablicy to dalej będzie źle.
    Podczas ostatniej mojej wizyty technik przy mnie zauważył że jest spora rozbieżność między wynikami z tablicy a zdjęciami które robił "z ręki" w serwisie. Na moje pytanie dlaczego tak się dzieje odpowiedział "nie wiem". Na tablicy mój aparat pokazywał FF a na pozostałych zdjęciach zrobionych w serwisie był BF co zresztą było zgodne z moimi obserwacjami. Będę mieć ze sobą fabrycznie nowy 50/1.4, który też chciałbym przed wizytą u nich sprawdzić, żeby wykluczyć jakąś ewentualną jego wadę, ponieważ zostawię u nich ten obiektyw do pomocy przy regulacji aparatu.

Mój sprzęt był już u nich regulowany 7 razy pod rząd i chciałbym wreszcie zakończyć ten horror. Najlepsze jest to że aparat najprawdopodobniej nie wymagał żadnych regulacji a winny był obiektyw, który od poczatku należało wymienić na nowy i to zakończyłoby sprawę. Niestety, panowie technicy zaczęli kręcić aparatem do swojej tablicy, potem obiektywami, ponownie aparatem i w tej chwili wszystko jest rozjechane w różne strony :rolleyes:

Proszę pisać na PW. Z góry dzięki. Postaram się jakoś odwdzięczyć.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na zdjeciach ze swojego 1,5 rocznego 20D nie zauwazylem drastycznych FF/BF a czesto sie bawie przy bardzo otwartych przyslonach (50 1.4, 85 1.8, 70-200 2.8 ), ale nie powiem ci na 100% ze mam 100/100 celnych strzalow bo nigdy tego nie testowalem.
    Z wiekszoscia Sigm za to moj 20D ma lekki FF .

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Z wiekszoscia Sigm za to moj 20D ma lekki FF .
    Z Sigmą niestety nic nie zrobisz bo nikt nie ma oprogramowania serwisowego i możesz regulować tylko AF w aparacie.

Niżej jakieś pierwsze lepsze z brzegu zdjęcie, w 95% jest identycznie.

Taki właśnie jest efekt przedostatniej regulacji na Żytniej. Po ostatniej dla odmiany zrobili mniej więcej tej samej wielkości FF i po godzinie testowania ponownie oddałem im aparat. Wydruk z ich tablicy testowej pokazuje ostrość prawie dokładnie w punkt 0 i Pan Technik na uwagę że jest źle i trzeba poprawić zrobił się niemiły :rolleyes:

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W piątek odebrałem z Żytniej kita, z którym miałem dziwne problemy (wątek "kit jest do kitu"). Zauważyłem, że obiektyw ma inne numery seryjne. Zapytałem, czy to jest mój obiektyw czy może jakiś cudzy, przez pomyłkę.
    Pani skoczyła do techników i po chwili wróciła oznajmiając, że została wymieniona przysłona, a to jest element wspólny z obudową, więc mam nową obudowę z nowymi numerami.
    Dopisała nowe numery do karty gwarancyjnej i już.
    Naprawa trwała 4 dni.
    Dziś po testach stwierdzam, że kit bardzo ładnie ostrzy, nie mam już ruletki mydło-ostro. Teraz wszystkie fotki są ostre (jak na kita), a subiektywnie patrząc są ostrzejsze niż poprzednio.

W sumie jestem zadowolony z serwisu na Żytniej.

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie

Ja bym to tak ujął. Przeszedłem różne kombinacje sprzętowe i różne wady się trafiały. Jednak od czasu przesiedki na jednocyfrowe body i obiektywy klasy L (poza 50/1,4) jest błoga cisza. Wszystko gra jak w szwajcarskim zegarku. Mimo to corocznie serwisuję sprzęt, tak profilaktycznie. I biorąc pod uwagę wcześniejsze naprawy i obecne przeglądy okresowe, to też jestem zadowolony z serwisu.
    A moja rada do kupujących sprzęt foto. Testować przed zakupem! A nie kupować w ciemno i później próbować zrobić z tego elkę. Myslę, że jak do Canona dokupuje się obiektyw inny niż Canon, to wszelkie błędy powinny być interpretowane jako niedopasowanie szkła. I jako takie traktowane. A z tego co wiem, to na Żytniej potrafią dopasować dobrze Tamrony (z nieoryginalnych). I może tego trzeba by się trzymać. Albo obiektyw Canon, albo kupowanie poprzedzić testem i zwrot szkła jak coś nie tak. Wtedy zapewne szkła producentów niezależnych nie były by takie tanie. Ale to tylko moja prywatna opinia.

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JSK
    A moja rada do kupujących sprzęt foto. Testować przed zakupem! A nie kupować w ciemno i później próbować zrobić z tego elkę.
    Dobrze by było, gdyby te zdania w końcu dotarły do wielu użytkowników tego forum. Było by 90% mniej postów z narzekaniami o wadliwy sprzęt.
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    Dobrze by było, gdyby te zdania w końcu dotarły do wielu użytkowników tego forum. Było by 90% mniej postów z narzekaniami o wadliwy sprzęt.
    Łatwo mowic nie kazdy mieszka w warszawie i ma kilka sklepow do okola w ktorych moze wybierac i przebierac.

Pozdr.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl
    Łatwo mowic nie kazdy mieszka w warszawie i ma kilka sklepow do okola w ktorych moze wybierac i przebierac.
    Amen.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To lepiej później jeździć po serwisach lub wysyłać sprzęt w nieznane licząc, że przypadkiem uda się go naprawić? Skoro awaryjność nowych egzemplarzy jest dość duża, to najwięcej ryzykuje się chyba przy zakupie, prawda? Ja tam bym tę cenę biletu lub paliwa do sklepu doliczał automatycznie do ceny sprzętu (i tak robię, sam nie mieszkam w warsiawce)
    Jarek

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mieszkam w Wawie i nie znam sklepów gdzie można przebierać, wybierać i jeszcze kupić. Taka sigma 24-70 w sklepie kosztuje 1999 zł. Jak się chce pomacać i tanio kupić - zostaje giełda foto w niedzielę...
    Na giełdzie jest ciemno i tłoczno, więc dużego komfortu nie ma.

Chyba że nieautoryzowany punkt to jest np. FotoIt. Kupiłem u nich lampę wcześniej ją macając

Więc tak różowo to tu nie jest.

Strona 32 z 58 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów