Strona 21 z 58 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 571

Wątek: Idę walczyć na Żytnią, pomocy...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ej, kurna, tam jest Szwajcaria ;-) Czy to znaczy, że sprzęt kupiony w UE (lub raczej w krajach z listy) będę mógł legalnie serwisować w CH? Czacha?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie mialem przyjemnosci rozmawiania z osobami z Canona Szwajcaria

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10
    Ja tam się nie znam, ale mnie uczyli prawnicy, że prawo lokalne (polskie w tym przypadku) ma mniejsze znaczenie niż prawo europejskie. Jeżeli gdzieś jest odwołanie do dyrektywy unijnej mówiącej o 24 miesiącach to sorry będą 24 miesiące bo .pl jest w .eu

haha chyba prawnicy z LPR lub innego skrajnego ugrupowania dla których wszystko jest na odwrót

Oczywiście nadrzędne jest prawo lokalne jezeli jest "gorsze" to można się jedynie sądzić w odpowiednich instytucjach europejskich które to mogą na drodze formalnej wymuszać na kraju zmiane przepisów.

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10
    Ja tam się nie znam, ale mnie uczyli prawnicy, że prawo lokalne (polskie w tym przypadku) ma mniejsze znaczenie niż prawo europejskie. Jeżeli gdzieś jest odwołanie do dyrektywy unijnej mówiącej o 24 miesiącach to sorry będą 24 miesiące bo .pl jest w .eu
    Cytat Zamieszczone przez popmart
    haha chyba prawnicy z LPR lub innego skrajnego ugrupowania dla których wszystko jest na odwrót

Oczywiście nadrzędne jest prawo lokalne jezeli jest "gorsze" to można się jedynie sądzić w odpowiednich instytucjach europejskich które to mogą na drodze formalnej wymuszać na kraju zmiane przepisów.
    Może trochę naprostuję.

Mamy 3 rodzaje aktów prawnych wydawanych przez Komisję Europejską w następującej hierarchii:
    1. Zalecenia
    2. Dyrektywy
    3. Regulacje

ad. 1 Zalecenia nie mają charakteru przepisów prawnych, są raczej wyrażeniem przez Komisję stanowiska w określonej kwestii oraz sformułowania postulatów wobec konkretnych podmiotów.

ad. 2 Dyrektywa (często wydawana, jeżeli zalecenie nie poskutkowało) rodzi dla krajów członkowskich obowiązek przetransponowania jej przepisów do własnego porządku prawnego.

ad. 3 Regulacja jest to najwyższy rangą akt prawny Komisji i, w odróżnieniu od dyrektywy, automatycznie wchodzi do porządku prawnego Wspólnoty, bez konieczności wprowadzania przez poszczególne kraje UE.

Bywalec Awatar bartolomic
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Błąd!!! - nadrzędne jest prawo międzynarodowe, (jezeli oczywiscie obowiazuje), wiec PL bedac czlonkiem UE podlega jej legislatywie, a w spr nie uregulowanych stosuje prawo swoje + to co mowi p13ka

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartolomic
    Błąd!!! - nadrzędne jest prawo międzynarodowe, (jezeli oczywiscie obowiazuje), wiec PL bedac czlonkiem UE podlega jej legislatywie, a w spr nie uregulowanych stosuje prawo swoje + to co mowi p13ka
    Wydaje mi się że to właśnie napisałem powyżej w odniesieniu do dyrektyw UE.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tego nie wiem, ale z tytułem radcy prawnego...

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Powołaj się w sądzie na prawo UE w punktach, gdzie występuje rozbieżność z prawem polskim. To się wtedy zdziwisz.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Prawo międzynarodowe nie istnieje. Umowy międzynarodowe są nadrzędne nad prawem lokalnym, czyli w tym wypadku Traktat Akcesyjny.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

I coz ten traktat mowi na temat serwisu Canon Polska?

Strona 21 z 58 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów