Nie ... nie ... aparat wybiorę sam tylko z powodu tego iż nie mam jak porównać np: A60 czy A80 z S1 próbuję zasięgnąć informacji czy w opinii osób bardziej zaawansowanych warto dołożyć 2000 zł do S1 ???Widze w jakim kierunku zmierzaja twoje dywagacje i lepiej zrezygnuj z tego kierunku - my tu za ciebie nie wybierzemy aparatu mowiac "bierz ten a nie zaden inny". Aparat musisz wybrac sam i konsekwencje tego wyboru sam poniesc a nie pozniej marudzic "a bo mi tak powiedzieli" .
"Zabawa w makro" to świetna rzecz ale mogę się w to bawić używając aparatu z serii Axx zbilżając obiektyw na 5 cm do przedmiotu albo S1 zbliżając obiektyw na 10 cm lub z dalszej odległości działając zoomem 10x - pytanie co jest wygodniejsze i co da lepsze efekty - najlepiej byłoby przekonać się naocznie ale to mało prawdopodobne :-))
Chyba żebym z kimś sprzedającym aparaty umówił się tak iż idziemy np: Ogrodu Botanicznego i on bierze S1 i np: A80 cykamy parę fotek i się decyduję co biorę - może nie jest to całkiem nie możliwe w końcu "klient nasz Pan" :-)
SebX