Doszlo, na razie walcze z ecpocket... gdy pasek uploadu dochodzi do ok 98% mam http 500 - internal server errorZamieszczone przez sebx
. Chyba wrzuce w dwoch oddzielnych paczkach jak mi sie to trzeci raz pojawi.
O to czy Canon S1 czy Fuji S7000 to nie na tym forum. Bo tu moge powiedziec dwie rzeczy tylko:Oglądałem parę fotek z S7000 i jak dla mnie są b.dobre (nie mówię to o zdjęciach próbnych z www.fujifilm.pl - które nie wiem czym naprawdę robili są aż za dobre ....)
Co lepsze zoom 10x ze stabilizacją czy 6x bez stabilizacji (podobno przy takim zoomie stabilizacja nie jest tak potrzebna jak przy 10x ale nie wiem ...) ???
- cene S1 podbija tylko stabilizacja obrazu a nie inne funkcje, sa to aparaty z dwoch roznych klas (cenowo/jakosciowych)
- jako ze to forum Canona to moge ci doradzic S1
A teraz ogolnie co do stabilizacji bo nie jestes pewien czy jest ci ptorzebna.
Fuji ma "zoom" od 35 do 210. Ogolna zasada jest taka ze na maksymalnym "zoomie" czyli przy ogniskowej 210mm (w przypadku Fuji) mozesz uzyskac nieporuszone zdjecie (przy czym "nieporuszone" nie rowna sie "ostre" ! ) jesli czas naswietlania jest rowny lub krotszy od odwrotnosci ogniskowej, czyli w tym przypadku gd aparat dobierze ci czas 1/200 lub krocej to powinienes miec nieporuszone zdjecie. Oczywiscie czas ten moze byc dluzszy w zaleznosci od kondycji, umiejetnosci, warunkow w jakich robione jest zdjecie, pozycji trzymania aparatu itp.
Co w takim przypadku dalby IS ?
Daje on mniej wiecej to ze mozesz dwa razy dluzszy czas utrzymac bez obawy o poruszenie. Czyli np jesli byloby troche za ciemno na te 1/200 a aparat dobiera 1/100 (mozesz ryzykowac nawet 1/60) to rowniez moze udac ci sie zrobic zdjecie jesli masz IS... a jesli nie masz to niestety raczej wyjdzie poruszone.
To wszystko tylko ogolne wskazowki, bo "utrzymanie" odpowiedniego czasu naswietlania zalezne jest od wielu czynnikow i bardzo subiektywne, ale wniosek ogolny jest taki ze IS moze dac ci dwukrotnie dluzszy czas naswietlania z mniejzym ryzykiem poruszenia. A to jest tym wazniejsze im wiekszych "zoomow" uzywasz.