Eh... czytasz i nie rozumiesz.
Podalem ci linki. Przeczytaj je.
Za linki dziękuję - to kopalnia wiedzy , zamierzam przeczytać wszystko ale zajmie mi to sporo czasu :-)

I naprawde na podstawie tylko kilku fotek bys ocenil ktory aparat lepszy?
Przynajmniej w jednym zastosowaniu - na dodatek serię Axx w miarę znam czy bym pstrykał z A60 czy A80 to mała różnica , natomiast przy S1 obsługa może być troszkę inna i z aparatem trzeba się oswoić - nie twierdzę iż 3-4 fotki wystarczą ale zawsze to lepiej niż kupić w ciemno , prawda ???
Ponieważ właśnie udało mi się zdobyć dzięki życzliwości kilku osób (dzięki ICTUS !!!!) polską instrukcję do S1 (pdf 26 MB !!! ) moja wiedza teoretyczna na temat S1 znaczne wzrośnie :-)

Takie "makro" jakim ty sie chcesz bawic doskonale osiagniesz na zoomie optycznym 10x z IS - nie wnikajac w odleglosc ostrzenia.
A gdybys chcial naprawde pobawic sie w makro - opisalem ci powyzej minimalny zestaw.
O właśnie to jest jedna z rzeczy na temat których chciałem zasięgnąć opinii :-) .
Na taki zestaw "makro" jaki mi poleciłeś mnie nie stać - jest poza moim zasięgiem teraz i w przyszłości ....

"Szala zwycięstwa" przechyla się w stronę S1 ze względu na wszechstronność ale jedno mnie martwi a mianowicie aberracja chromatyczna przy długich ogniskowych , jak wynika z wielu testów przy S1 jest ona dość wyraźna , widziałem zdjęcia z S1 i w pewnych warunkach tą aberrację strasznie widać na zdjęciach oglądanych w naturalnej rozdzielczości - czy bedzie ona widoczna na odbitkach 10x15 ew. 13x18 ??? .
Aberracja to kwestia jakości optyki więc chyba w aparatach o cenie do ok. 2500 zł jest to zjawisko powszechne - czy warto się nią przejmować ew. jak z nią walczyć o ile to możliwe ???

SebX