Za linki dziękuję - to kopalnia wiedzy , zamierzam przeczytać wszystko ale zajmie mi to sporo czasu :-)Eh... czytasz i nie rozumiesz.
Podalem ci linki. Przeczytaj je.
Przynajmniej w jednym zastosowaniu - na dodatek serię Axx w miarę znam czy bym pstrykał z A60 czy A80 to mała różnica , natomiast przy S1 obsługa może być troszkę inna i z aparatem trzeba się oswoić - nie twierdzę iż 3-4 fotki wystarczą ale zawsze to lepiej niż kupić w ciemno , prawda ???I naprawde na podstawie tylko kilku fotek bys ocenil ktory aparat lepszy?
Ponieważ właśnie udało mi się zdobyć dzięki życzliwości kilku osób (dzięki ICTUS !!!!) polską instrukcję do S1 (pdf 26 MB !!! ) moja wiedza teoretyczna na temat S1 znaczne wzrośnie :-)
O właśnie to jest jedna z rzeczy na temat których chciałem zasięgnąć opinii :-) .Takie "makro" jakim ty sie chcesz bawic doskonale osiagniesz na zoomie optycznym 10x z IS - nie wnikajac w odleglosc ostrzenia.
A gdybys chcial naprawde pobawic sie w makro - opisalem ci powyzej minimalny zestaw.
Na taki zestaw "makro" jaki mi poleciłeś mnie nie stać - jest poza moim zasięgiem teraz i w przyszłości ....
"Szala zwycięstwa" przechyla się w stronę S1 ze względu na wszechstronność ale jedno mnie martwi a mianowicie aberracja chromatyczna przy długich ogniskowych , jak wynika z wielu testów przy S1 jest ona dość wyraźna , widziałem zdjęcia z S1 i w pewnych warunkach tą aberrację strasznie widać na zdjęciach oglądanych w naturalnej rozdzielczości - czy bedzie ona widoczna na odbitkach 10x15 ew. 13x18 ??? .
Aberracja to kwestia jakości optyki więc chyba w aparatach o cenie do ok. 2500 zł jest to zjawisko powszechne - czy warto się nią przejmować ew. jak z nią walczyć o ile to możliwe ???
SebX