Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Canon PowerShot S1 IS - kilka pytań ...

sebx
    Guest

Domyślnie Canon PowerShot S1 IS - kilka pytań ...

Witam wszystkich grupowiczów !!!
    Od roku jestem szczęśliwym użytkownikiem Canona A60 ale czuję iż nadszedł czas na coś lepszego - powoli przymierzam się do S1 .

Mam w związku z tym pytanka dot . modelu S1 :
    1) Czy brak lampki wspomagania autofokusa jest dużym problemem ???
    2) Czy tryb makro od 10 cm jest dobry ???
    3) Czy S1 ma tryb RAW zapisu zdjęć (bo gdzieś widziałem w specyfikacji ,że tak ) ???

No i pytanko którego nikt chyba na grupie nie lubi :-)

Czy S1 to dobry wybór dla osoby chcącej fotografować przyrodę + ew. dzieciaki (no ale tu wystarcza i A60) ????
    Przypuszczam iż warto poczekać jeszcze z miesiąc lub 2 z zakupem aby cena spadła - może po 1 maja będzie taniej ...... ????

SebX

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: Canon PowerShot S1 IS - kilka pytań ...

Cytat Zamieszczone przez sebx
    1) Czy brak lampki wspomagania autofokusa jest dużym problemem ???
    Nie, S1 ma o wiele lepszy i nowoczesniejszy pomiar ostrosci niz np A60 (czyli TTL i Flexizone).

Nie, dobry tryb makro to np 1 cm . S1 to "dalekostrzal" - do zblizen, zdjec portretowych, przyrodniczych itp ale pamietaj by lufe trzymac dalej niz 10cm od obiektu ktory chcesz miec ostry.
    3) Czy S1 ma tryb RAW zapisu zdjęć (bo gdzieś widziałem w specyfikacji ,że tak ) ???
    Nie ma. Za www.dpreview.com :
    Uncompressed format No

Czy S1 to dobry wybór dla osoby chcącej fotografować przyrodę + ew. dzieciaki (no ale tu wystarcza i A60) ????
    Widzialem podobne pytanie i to chyba rowniez twoje na grupie foto.cyfrowa. Wypisales ze do twoich aktualnych zastosowan A60 ci wystarcza. Wiec skoro ci wystarcza A60 to dlaczego chcesz zmienic sprzet?
    Dla szpanu? Z checi posiadania "czegos nowszego" ?
    Zastanow sie czy na pewno chcesz wydac pieniadze jesli dotychczasowy sprzet ci wystarcza...
    Ze swojej strony podam hint ze do zastosowan turystyczno-przyrodniczo-reportersko-portretowych zdecydowanie lepszy jest S1. Dodatkowo - nieograniczone nagyrwani filmow (sluzy jako kamera cyfrowa i to dobrej jakosci) oraz lepszy, szybszy autofokus czynia go doskonalym wyborem szczegolnie do fotografowania/filmowania dzieci (ale radze do filmow zaopatrzyc sie np w 1 GB Microdrive).

może po 1 maja będzie taniej ...... ????
    Moze bedzie... jest gdzies na tym forum watek o cenach po wejsciu do Unii. Poszukaj 8)

SebX[/quote]

sebx
    Guest

Domyślnie

Cytat:

Nie, dobry tryb makro to np 1 cm . S1 to "dalekostrzal" - do zblizen, zdjec portretowych, przyrodniczych itp ale pamietaj by lufe trzymac dalej niz 10cm od obiektu ktory chcesz miec ostry.
    Hmmm ... czyli do zabawy w makrofotografię lepiej zostać przy aparacie A60 ew. innym z serii Axx ale np: z większą matrycą - bo przy A60 mam makro od 5 cm .
    Tak mam rozumieć Twoją odpowiedź ???

Z drugiej strony większy zoom to świetna sprawa ale kosztuje :-) . Jednak tak naprawdę A60 ma małe możliwośći rozbudowy - oryginalne akcesoria i ich ceny pominę milczeniem - mogę kupić na Allegro za ok. ~70 zeta konwerter makro maid in szopa - który się sprawdza widziałem fotki i są OK , gorzej z rozszerzeniem możliwości tele ....

Poza tym chodząc po Allegro zauważyłem iż za cenę zbliżoną do S1 obecnie można kupić G5 i to już jest zagadka - S1 musi stanieć ,bo jednak G5 jest chyba lepszy ....

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmmm ... czyli do zabawy w makrofotografię lepiej zostać przy aparacie A60 ew. innym z serii Axx ale np: z większą matrycą - bo przy A60 mam makro od 5 cm .
    Tak mam rozumieć Twoją odpowiedź ???
    W miare dobrze rozumujesz tyle ze i dobrze to nazwales "zabawa". Prawdziwa makrofotografia zaczyna sie od ostrych jak zyleta i szybkich obiektywow do lustrzanek... np Soligor 100mm macro + Canon 300D. Nawet najlepszy kompakt z makro od 1 cm nie osiagnie takiej ostrosci w makro jak taki, bardzo podstawowy zestaw.

Jednak tak naprawdę A60 ma małe możliwośći rozbudowy - oryginalne akcesoria i ich ceny pominę milczeniem - mogę kupić na Allegro za ok. ~70 zeta konwerter makro maid in szopa - który się sprawdza widziałem fotki i są OK , gorzej z rozszerzeniem możliwości tele ....
    Male mozliwosci pod wzgledem ceny czy w porownaniu do jakiegos innego modelu? S1 ma takie same mozliwosci rozbudowy,a tele w nim w polaczeniu z IS jest zdecydowanie lepszej jakosci niz nawet A60 z 2x konwerterem.

Poza tym chodząc po Allegro zauważyłem iż za cenę zbliżoną do S1 obecnie można kupić G5 i to już jest zagadka - S1 musi stanieć ,bo jednak G5 jest chyba lepszy ....
    ZAlezy do czego lepszy... jakosc ma lepsza troche, AF ma podobno wolniejszy niz S1... i mozna podpiac lampe blyskowa do G5. I tyle wazniejszych roznic. Ogromnym bonusem S1 jest stabilizator obrazu (bardzo przydatny) i ewentualnie filmiki 640x480 (dla niektorych przydatne np by dzieci filmowac - G5 sie juz dot ego gorzej nadaje).

Widze w jakim kierunku zmierzaja twoje dywagacje i lepiej zrezygnuj z tego kierunku - my tu za ciebie nie wybierzemy aparatu mowiac "bierz ten a nie zaden inny". Aparat musisz wybrac sam i konsekwencje tego wyboru sam poniesc a nie pozniej marudzic "a bo mi tak powiedzieli" .

http://www.fotohobby.home.pl/index.p...7&Itemid=1

http://fotohobby.home.pl/index.php?o...1&Itemid=1

Milego czytania i wybierania.

sebx
    Guest

Domyślnie

Widze w jakim kierunku zmierzaja twoje dywagacje i lepiej zrezygnuj z tego kierunku - my tu za ciebie nie wybierzemy aparatu mowiac "bierz ten a nie zaden inny". Aparat musisz wybrac sam i konsekwencje tego wyboru sam poniesc a nie pozniej marudzic "a bo mi tak powiedzieli" .
    Nie ... nie ... aparat wybiorę sam tylko z powodu tego iż nie mam jak porównać np: A60 czy A80 z S1 próbuję zasięgnąć informacji czy w opinii osób bardziej zaawansowanych warto dołożyć 2000 zł do S1 ???

"Zabawa w makro" to świetna rzecz ale mogę się w to bawić używając aparatu z serii Axx zbilżając obiektyw na 5 cm do przedmiotu albo S1 zbliżając obiektyw na 10 cm lub z dalszej odległości działając zoomem 10x - pytanie co jest wygodniejsze i co da lepsze efekty - najlepiej byłoby przekonać się naocznie ale to mało prawdopodobne :-))
    Chyba żebym z kimś sprzedającym aparaty umówił się tak iż idziemy np: Ogrodu Botanicznego i on bierze S1 i np: A80 cykamy parę fotek i się decyduję co biorę - może nie jest to całkiem nie możliwe w końcu "klient nasz Pan" :-)

SebX

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

czy w opinii osób bardziej zaawansowanych warto dołożyć 2000 zł do S1 ???
    Eh... czytasz i nie rozumiesz.
    Podalem ci linki. Przeczytaj je.
    Opisz sam sobie swoje zapotrzebowania, umiejetnosci i SAM sobie musisz odpowiedziec na pytanie "czy warto" . Dla jednych warto bo potrzebuja filmikow dobrej jakosci by dzieci nagrywac i dobrego zooma na wypady turystyczne. Dla innych nie warto bo rzadko robia zdjecia i nie musza wydawac tyle pieniedzy tylko po to by miec lepszy aparat.

Chyba żebym z kimś sprzedającym aparaty umówił się tak iż idziemy np: Ogrodu Botanicznego i on bierze S1 i np: A80 cykamy parę fotek i się decyduję co biorę - może nie jest to całkiem nie możliwe w końcu "klient nasz Pan" :-)
    I naprawde na podstawie tylko kilku fotek bys ocenil ktory aparat lepszy?

Podam ci dwie sytuacje:

- A80 i S1, polozone obok siebie albo na statywie, zoom okolo 3x, ustawienia identyczne, widoczek neutralny. Wygrywa A80 - lepsza jakosc i ostrosc troszke (bo troszke lepszy obiketyw)
    - Wedrujesz po gorach jakies 2 godziny, z gory w dol doliny chcesz z reki na zoomie zrobic zdjecie chalupy w dolinie. Wygrywa S1 (bo ma stabilizator, no i lepszy zoom).
    - Jestes w zoo, wybieg daleki, barierki, chcesz zrobic zdjecie ziewajacego lwa - wygrywa S1 (zoom, no i IS)
    - urodziny dziecka, zdmuchuje swieczke. A80 proboje zlapac ostrosc - nie zdazyl i zdjecie zrobione samego dymku... S1 proboje zlapac ostrosc - raczej to samo... Ale przelaczasz S1 w nagrywanie filmow i cale 10 min - od przymiarek dziecka przez zdmuchniecie po zadowolona mine po zdmuchnieciu, nagrywasz w 640x480 VGA... Wygrywa S1 uzytecznoscia.

Takie "makro" jakim ty sie chcesz bawic doskonale osiagniesz na zoomie optycznym 10x z IS - nie wnikajac w odleglosc ostrzenia.
    A gdybys chcial naprawde pobawic sie w makro - opisalem ci powyzej minimalny zestaw.

sebx
    Guest

Domyślnie

Eh... czytasz i nie rozumiesz.
    Podalem ci linki. Przeczytaj je.
    Za linki dziękuję - to kopalnia wiedzy , zamierzam przeczytać wszystko ale zajmie mi to sporo czasu :-)

Przynajmniej w jednym zastosowaniu - na dodatek serię Axx w miarę znam czy bym pstrykał z A60 czy A80 to mała różnica , natomiast przy S1 obsługa może być troszkę inna i z aparatem trzeba się oswoić - nie twierdzę iż 3-4 fotki wystarczą ale zawsze to lepiej niż kupić w ciemno , prawda ???
    Ponieważ właśnie udało mi się zdobyć dzięki życzliwości kilku osób (dzięki ICTUS !!!!) polską instrukcję do S1 (pdf 26 MB !!! ) moja wiedza teoretyczna na temat S1 znaczne wzrośnie :-)

Takie "makro" jakim ty sie chcesz bawic doskonale osiagniesz na zoomie optycznym 10x z IS - nie wnikajac w odleglosc ostrzenia.
    A gdybys chcial naprawde pobawic sie w makro - opisalem ci powyzej minimalny zestaw.
    O właśnie to jest jedna z rzeczy na temat których chciałem zasięgnąć opinii :-) .
    Na taki zestaw "makro" jaki mi poleciłeś mnie nie stać - jest poza moim zasięgiem teraz i w przyszłości ....

"Szala zwycięstwa" przechyla się w stronę S1 ze względu na wszechstronność ale jedno mnie martwi a mianowicie aberracja chromatyczna przy długich ogniskowych , jak wynika z wielu testów przy S1 jest ona dość wyraźna , widziałem zdjęcia z S1 i w pewnych warunkach tą aberrację strasznie widać na zdjęciach oglądanych w naturalnej rozdzielczości - czy bedzie ona widoczna na odbitkach 10x15 ew. 13x18 ??? .
    Aberracja to kwestia jakości optyki więc chyba w aparatach o cenie do ok. 2500 zł jest to zjawisko powszechne - czy warto się nią przejmować ew. jak z nią walczyć o ile to możliwe ???

SebX

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przynajmniej w jednym zastosowaniu
    No, to brzmi o wiele lepiej 8)

na dodatek serię Axx w miarę znam czy bym pstrykał z A60 czy A80 to mała różnica , natomiast przy S1 obsługa może być troszkę inna i z aparatem trzeba się oswoić - nie twierdzę iż 3-4 fotki wystarczą ale zawsze to lepiej niż kupić w ciemno , prawda ???
    Ponieważ właśnie udało mi się zdobyć dzięki życzliwości kilku osób (dzięki ICTUS !!!!) polską instrukcję do S1 (pdf 26 MB !!! ) moja wiedza teoretyczna na temat S1 znaczne wzrośnie :-)
    No to dzieki tej instrukcji dowiesz sie ze obsluga jest prawie identyczna. To lubie w Canonach - nie dosc ze uklad pokretel, klawiszy i rozklad w menu jest bardzo podobny w wiekszosci modeli to jeszcze ogolnie obsluga jest bardzo wygodna i intuicyjna.
    Ja na 10D z G3 przesiadlem sie bez problemu - pokretla podobnie, przyciski (szczegolnie uzywanie kolka przy spuscie migawki) - bardzo podobnie, dzien przyzwyczajania sie i szalalem

O właśnie to jest jedna z rzeczy na temat których chciałem zasięgnąć opinii :-) .
    No to bez obawy - z 10cm ale z 10x zoomem osiagniesz zadowalajace "makro" .

jedno mnie martwi a mianowicie aberracja chromatyczna przy długich ogniskowych
    A wiesz chyba w jakich warunkach pojawia sie aberracja? Musisz sie naprawde postarac by ja stworzyc - cienkie krawedzie pod ostre swiatlo ja tworza. A to ciezko uzyskac robiac fotki makro

czy bedzie ona widoczna na odbitkach 10x15 ew. 13x18 ??? .
    Jesli nikt nie bedzie ogladal tych fotek z odelglosci ledwie kilku cm lub pod lupa to nie bedzie raczej widac.

Aberracja to kwestia jakości optyki więc chyba w aparatach o cenie do ok. 2500 zł jest to zjawisko powszechne
    Nie, nie... to zjawisko powszechne w aparatach z duzym zoomem - niezaleznie od ceny. Nawet Minolta A2 z 7x zoomem ma podobno wieksza aberracje niz np A60 z 3x zoomem.

ew. jak z nią walczyć o ile to możliwe ???
    Photoshop, zaznaczasz obszar z aberracja, zdejmujesz kolor czerwony/rozowy (za pomoca suwaczka gdzies w channel mixerze).

sebx
    Guest

Domyślnie

Witam ,

Dzięki za objaśnienia i cenne informacje - w ostatni weekend byłem w ZOO z moim
    A60 i poznałem iż brak zoom > 3x jest sporym ograniczeniem funkcjonalności .
    Tak więc decyzja podjęta sprzedaję A60 i kupuję S1 :-)
    Pozostaje mi tylko upolować okazję aby sprzedać korzystnie A60 i korzystnie kupić S1.
    Czy cena za S1 na poziomie 2300 zł jest w miarę OK ???

SebX

boy
    Guest

Domyślnie

Witam !!!!
    Od dziś jestem właścicielem Canona S1 IS i wyczytałem ,że istnieje coś takiego jak "polska instrukcja do S1 (pdf 26 MB !!! )" Czy ktoś mógłby dać mi jakieś namiary na to dobrodziejstwo...Pls...[/quote]

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów