Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Gimp 2.5.1

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie Gimp 2.5.1

Ukazał się nowy Gimp 2.5.0. ftp://ftp.gimp.org/pub/gimp/v2.5/ Wersja chyba sama z siebie wiele nowości jeszcze nie wnosi, ale rozpoczęła się migracja na GEGL, co daje szansę, że w przyszłości pojawi się sporo nowych opcji (16-bitów, cmyk, lepsze undo z zapisem akcji itd). Jak szybko to nikt pewnie nie wie

Chwilowo włączenie kodu GEGLowego raczej spowalnia działanie...

Ze zmian widzę jeszcze niepokojącą cechę - chyba interfejs zaczyna dalej ewoluować w stronę Photoshopo-podobnego... Znikło menu główne z palety i przeskoczyło na główne okno itd - całość zmierza do sklejenia UI w jedno wielkie okno. Nie mogę powiedzieć, żeby mi się to podobało...

PS. Jakby ktoś próbował to kompilować, to trzeba najpierw dociągnąć bibliotekę BABL i GEGL.

PS2. UfRAW działa z tą wersją
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Hmm.. Ja poczekam, aż będzie ebuild w portage Gentoo.
    Dzięki jednak za info. Ciekawe kiedy będzie build dla Windows.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Dopiero zaczyna Awatar MorF

Domyślnie

O no prosze przegapilem
    pewnie w portage pojawi sie na dniach.
    Proby scalenia gui raczej faktycznie na minus, ale wydaje mi sie, że poki co jeszcze to nie nastapi - zbyt wiele osob ceni sobie interfejs gimpa.
    na 16-bitow chyba wszyscy czekaja

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Wątpie czy pojawi szybko w portage... Gimp nie ma szczęścia do gentoo jakoś. Od dłuższego czasu wersja svn gimpa się nie emerdżuje, bo nie ma ebuildów do gegla i babla (przynajmniej nieoficjalnych - są w overlayu: http://my.opera.com/lazy_bum/blog/20...-i-want-roslin )

Bez problemu skompilowałem gimpa ze źródeł na gentoo, ale mimo że nie nadpisał nic z gimpa 2.4, to stara wersja się nie uruchamia, bo złe biblioteki ładuje. Pewnie można to poprawić zmienną, ale na razie mi się nie chce
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja chyba tym razem dla odmiany poczekam spokojnie na wersje final. 2.4 ma w zasadzie wszystko czego potrzebuję Ale dobrze wiedzieć

Domyślnie

Dokładnie dobrze wiedzieć ale też poczekam sobie jeszcze 2,4 narazie mnie zadowala poczekamy aż więcej zmian będzie na 2,5 ;]

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Ze zmian widzę jeszcze niepokojącą cechę - chyba interfejs zaczyna dalej ewoluować w stronę Photoshopo-podobnego... Znikło menu główne z palety i przeskoczyło na główne okno itd - całość zmierza do sklejenia UI w jedno wielkie okno. Nie mogę powiedzieć, żeby mi się to podobało...
    Zajrzyj na tę stronę:
    http://www.mmiworks.net/eng/publicat...quests_25.html

Na pierwszym miejscu wśród próśb użytkowników jest zrobienie jednego okna programu, chociaż twórcy przyznają, że nie będzie to prędko, bo są różne do rozwiązania problemy, zanim można się za to zabrać
    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skrzat Zobacz posta
    Zajrzyj na tę stronę:
    http://www.mmiworks.net/eng/publicat...quests_25.html

Na pierwszym miejscu wśród próśb użytkowników jest zrobienie jednego okna programu, chociaż twórcy przyznają, że nie będzie to prędko, bo są różne do rozwiązania problemy, zanim można się za to zabrać
    w sumie wielookienkowość Gimpa też mi przeszkadza. Jak odworzy się kilka okienek (np ustawienia warstw, narzędza itd) to robi się u mnie straszny bałagan i ciężko się między nimi lawiruje.

Pozdrawiam,
    Robert
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Nie wytrzymałem i skompilowałem sobie. Póki co to IMHO praktycznie nie widać różnic, myślałem, że ta migracja na GEGL będzie jakaś bardziej skokowa (np. pojawią się opcje "16-bit" w "Mode" ;-)). To ja sobie póki co dam spokój ;-)

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    w sumie wielookienkowość Gimpa też mi przeszkadza. Jak odworzy się kilka okienek (np ustawienia warstw, narzędza itd) to robi się u mnie straszny bałagan i ciężko się między nimi lawiruje.
    To ja polecam zadokowanie tych okienek w głównym oknie z paletą narzędzi. Wtedy masz wszystko w jednym miejscu. Przykładowo, u mnie to wygląda tak:
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów