Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: Gimp 2.5.1

Domyślnie

Gimp ogólnie cieniutko skaluje w dół. Przy przygotowywaniu zdjęć do zamieszczenia w internecie np: 850X567 Nie potrafię sobie z tym poradzić, linie, krawędzie wszystko tworzy schodki, dodam, że brzydkie to schodki, nie wiem o co chodzi, duże zdjęcia są ok. Skaluję zatem w FastStoneViewer tutaj o dziwo problemu nie ma. Na małym obrazku wszystko wygląda jak na dużym, tyle, że mniejsze. Mora to nie schodki a nakładający się obcy wzór, ale może to Ci pomoże
    Jak ktoś ma kłopoty z gimpem to warto szukać tu:
    Zbyma bardzo dużo czegoś tam o gimpie
    Ostatnio edytowane przez Janczewski ; 29-08-2008 o 10:34

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Z kłopotami ze skalowaniem w dół (jakkolwiek głupio to po polsku brzmi) Muflon poradził sobie pisząc własny skrypt, który podobno to załatwia - przy pomocy ImageMagicka.

Ja tych problemów nie mam, albo nie przyjmuję ich do wiadomości.

Ponadto, w gimpie między wersjami 2.5.2 i 2.5.4 sporo się dzieje w sprawie skalowania, dla zainteresowanych szczegóły np. tu: http://developer.gimp.org/ChangeLog
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No to trzeba Muflona wywołać do tablicy
    Ten skrypt potrafi skalować aktywną warstwę, czy tylko cały obraz?

Problem z morą mam oczywiście na wersjach 2.4.x, nie widziałem skompilowanej wersji 2.5.x dla Windows jeszcze.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 29-08-2008 o 18:10

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jednak to nie skrypt, a plugin, więc potrzeba wywołać do tablicy Muflona i kogoś, kto będzie umiał to skompilować pod windowsem

Ten plugin działa na cały obraz, ale pewnie da się to obejść.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    No to trzeba Muflona wywołać do tablicy
    Ten skrypt potrafi skalować aktywną warstwę, czy tylko cały obraz?
    Tylko cały obraz, musi być przedtem zrobione 'flatten image', no ogólnie najprostszy możliwy przypadek - robiłem to raczej pod swoje potrzeby, niż do ogólnej dystrybucji.

Jeśli komuś się bardzo nudzi, to wrzuciłem źródło tu: http://danielrychcik.com/magick_scale.c - lokalizacja tymczasowa, zniknie przy następnym update strony No i zaznaczam, żadnego supportu, pytania co z tym zrobić itp

Z grubsza jest to implementacja "algorytmu Janka Muzykanta", można sobie przebierać we wszystkich algorytmach ImageMagicka.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów