Jeszcze nie mam żadnej puszkiAle jeśli się przeniosę na Canona to tylko FF
I ten obiektyw +2stałki na razie...
Jeszcze nie mam żadnej puszkiAle jeśli się przeniosę na Canona to tylko FF
I ten obiektyw +2stałki na razie...
Portrety bez puszki? Malarz teoretyk?![]()
![]()
![]()
Witam,
Podłączę się do wątku...
Mam na oku 2 obiektywy ...
Canon EF 70-200 f/4.0 L USM - 2000,00zł
albo
Sigma 70-200 f/2.8 II EX DG APO HSM - 2540,00zł
Jestem posiadaczem canon 400d. Tak sie zastanawiam czy takie drogie obiektywy pod standardową 400d to w ogóle ma sens. Proszę o jakąś radę.
Ma sens. O jakości zdjęć decyduje matryca i szkło, cała reszta, to ułatwiacze. xxxD rózni się od xxD głównie ułatwiaczami.
Moim zdaniem jak najbardziej ma sens
Body mozesz zawsze zmienic! A zostajac w tej samej stajni i wsiadajac na lepszy model - nie bedziesz musial zmieniac szkla!
Poza tym z tego co widzialem, to w dobrych rekach takie szkla (lepsze) naprawde swietnie 'rysuja'
Ale... ...jakosc kosztuje :]
...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
(40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)
Ok. To upewniliście mnie że warto. Tylko czy z tych 2 wymienionych obiektywów
któryś jest lepszy ?? Wiadomo sigma jaśniejsza, za to canon w wersji L i do tego tanszy o 500zł. Do tego ta sigma to już konkretna strzała (wielkość), canon zgrabniejszy.... No ale pomijając wielkość i różnice w cenie czy jeden z nich jest jakoś zdecydowanie lepszy od drugiego ??
Pozdro i dzieki za szybka odpowiedz !!
Jeśli sam nie potrafisz podjąc decyzji, to lepiej bierz Canona. Jak uznasz, że źle wybrałeś, to z łatwością sprzedasz.
Ja mam 70-200 z ISem. Szerze mówiąc polecam jak najbardziej !! 1/2 sek z ręki przy 200 mm na Cropie nie poruszoneNaprawdę super ! Ja akurat miałem szczęście i nabyłem nówkę sztukę bardzo tanio. Odzwierciedlenie kolorów i szybkość AFu jest niesamowita.Dla mnie obiektyw klasa sama w sobie ! Aż strach pomyśleć co będzie na 5D. Jak ktoś kiedyś napisał, że prawdopodobnie jak kiedyś podłączę to mi łezka poleci ze szczęścia
![]()
Ostatnio edytowane przez kucza21 ; 11-04-2008 o 03:03
Powiem tak, Canony 70-200 to jak każdy przyzna bardzo dobre obiektywy. Co do Sigmy to każdy zjedzie, ale znam kilku fotografów którzy robią nimi zdjęcia i nie narzekają. Jeden ma właśnie tego, drugi ma Sigmę w wersji I.
Lepiej zastanowić się czy 2.8 ma dla ciebie znaczenie, dla mnie ma i dlatego mam 70-200 f/2.8 zamiast 70-200 f/4 IS. Jeżeli światło nie musi być 2.8 to mając do wyboru Sigmę czy Canona wybór jest oczywisty Canon 70-200 f4 z IS.