Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: 300D i sigma 70-200/2,8 - PROBLEM

r_pytl
    Guest

Question 300D i sigma 70-200/2,8 - PROBLEM

Witam, mam canona 300D kupiłem do niego obiektyw 70-200/f2,8 i tu zaczeły się problemy. W sezonie zimowym (halowym) obiektyw spisywał sie dość nieżle w tej chwili zacząłem robić zdjecia na zewnątrz i MAKABRA!!! Zdjęcia sa poprzepalane brak ostrości TRAGEDIA. Nie wiem czego to wina, próbowałem juz róznych ustawień w serwisie canona powiedzieli mi że nie kalibrują innych niż obiektywy canonowskie. Co robić czy ma ktoś pomysł??

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W menu zrób "Clear camera settings", przejdź w tryb M, ISO 100 aparat na statyw i zrób kilka ujeć w trybie AF i MF dla ogniskowych 70 i 200mm. Powtórz to samo w trybie Av. Jeśli nadal będzie źle to wrzuć gdzieś te zdjęcia i daj linka. Rób te zdjęcia w dobrych warunkach oświetleniowych (na dworze w trybie AWB) i jako temat wybierz kontrastowy obiekt.
    Ostatnio edytowane przez Arkan ; 16-05-2005 o 12:40
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pokaż jakieś przykładowe fotki i podaj EXIF'y.

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r_pytl
    Witam, mam canona 300D kupiłem do niego obiektyw 70-200/f2,8 i tu zaczeły się problemy. W sezonie zimowym (halowym) obiektyw spisywał sie dość nieżle w tej chwili zacząłem robić zdjecia na zewnątrz i MAKABRA!!! Zdjęcia sa poprzepalane brak ostrości TRAGEDIA. Nie wiem czego to wina, próbowałem juz róznych ustawień w serwisie canona powiedzieli mi że nie kalibrują innych niż obiektywy canonowskie. Co robić czy ma ktoś pomysł??
    Z sigma 28-105 2.8 do 350 D mam podobny problem -przeswietla przy ogniskowych 70-105 i malych otworach przeslony - od 8 wzwyz. Np dla 105mm i F 22. Biala plama. W media markcie sprawdzilem taki sam obiektyw i wszystkow porzadku. Wiec daje do serwisu...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Panowie, ale co ma piernik do wiatraka?

Za pomiar światła odpowiada body, i obiektyw tutaj nie ma nic do gadania. Jedyną możliwą winą obiektywu jest zepsucie przysłony - w takiej sytuacji cały czas robisz na pełnej dziurze, mimo że do body idzie sygnał, że np. przymykasz do f4. To się da łatwo sprawdzić ustawiając po kolei przysłony i wciskając przycisk podglądu głębi ostrości. Patrząc "do obiektywu" będziesz widział, czy przysłona sie przymyka.

Jeśli działa to body do naprawy, nie obiektyw, ewentualnie jakiś podstawowy błąd użytkownika.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Panowie, ale co ma piernik do wiatraka?
    Wlasnie mialem to napisac
    Moze niech r_pytl, wrzuci jakies przykladowe fotki. Mozliwe, ze foci jakies mega kontrastowe sceny i nie radzi sobie z pomiarem swiatla i poprawna ekspozycja? Bez przykladowych zdjec ciezko cos powiedziec.

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

[QUOTE=Kubaman]Panowie, ale co ma piernik do wiatraka?

Za pomiar światła odpowiada body, i obiektyw tutaj nie ma nic do gadania. Jedyną możliwą winą obiektywu jest zepsucie przysłony - w takiej sytuacji cały czas robisz na pełnej dziurze, mimo że do body idzie sygnał, że np. przymykasz do f4.

Wlasnie w sklepie sprawdzalem identyczny obiektyw (sigma 28-105 2.8-4) i prawidlowo naswietla. Moj obiektyw w pewnych sytuacjach przeswietla jak pisalem, chociaz w podgladzie przyslona przymyka sie. Moze jest zla wspolpraca z body. A body dobrze liczy pomiar swiatla.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ale w takim razie nie ma możliwości, żeby wcześniej naświetlał prawidłowo a teraz nie. Tak jak pisałem, jedyną możliwą wadą obiektywu mogącą powodować taki efekt jest zepsuta/niewspółpracująca przysłona.

Innej możliwości nie ma.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uprawnienia umieszczania postów