Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Autofokus

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rene Zobacz posta
    Możesz rozwinąć??
    chodzi o to ze AWB działa tak samo zle jak automatyczny wybor punktów af.. nie masz zadnej kontroli w kwestii gdzie aparat ustawia ostrosc!! tak samo AWB działa zdecydowanie gorzej niż wczesniejsze ustawienie odp. temperatury (o RAW nie wspominajac).. w obu przypadkach zdjaesz sie na glupi automat..

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Nie wiem jak dla Was, ale mnie sprawne ustawienie jednego z 19 (albo nawet 9) punktów za pomocą dwóch pokręteł trochę (jeszcze?) przerasta
    ja uzywam tylko multisterownika - bez problemu wybieram punkt af nie odrywajac oka od wizjera.. teraz juz nie wyobrazam sobie innego sposobu wyboru odp. punktu i tym bardziej fotografowania bez tej mozliwosci :smile:

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    ja uzywam tylko multisterownika - bez problemu wybieram punkt af nie odrywajac oka od wizjera.. teraz juz nie wyobrazam sobie innego sposobu wyboru odp. punktu i tym bardziej fotografowania bez tej mozliwosci :smile:
    To jest tak oczywiste, że na to nie wpadłem
    Dzięki - przecież to prawie jak ECF!
    EOS - conditio sine Kwanon...

Bywalec

Domyślnie

ja uzywam tylko multisterownika
    mógł byś rozwinąc? może ja za mało zorientowany jestem ale o so chodzi?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiwo Zobacz posta
    mógł byś rozwinąc? może ja za mało zorientowany jestem ale o so chodzi?
    W xxD jest joystick (multisterownik) umożliwiający np. wybór punktu AF. Góra - dół działa b. dobrze, po przekątnych wymaga pewnego wyczucia.

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

hehe Czytanie instrukcji do puszki bywa pomocne (Chyba, ze ma sie ta, no jak jej tam bylo... )
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

chodzi o to ze AWB działa tak samo zle jak automatyczny wybor punktów af.. nie masz zadnej kontroli w kwestii gdzie aparat ustawia ostrosc!! tak samo AWB działa zdecydowanie gorzej niż wczesniejsze ustawienie odp. temperatury (o RAW nie wspominajac).. w obu przypadkach zdjaesz sie na glupi automat..
    Kuba? Ja robię wyłącznie w rawach na AWB, najwyżej potem kombinuję z temperaturą. Mam 400D. Do głowy mi nie przyszło wcześniejsze ustawienie temperatury. Ba! Nawet nie wiem JAK mogłabym to ustawić. Widziałam co prawda, jak kolega macha swojemu aparatowi białą kartką przed nosem, ale uznałam go za dziwaka wychowanego na analogach...
    Opowiedz o skutkach, co tracę tak działając?
    Co powinnam zrobić, żeby było lepiej?
    Fotografuję głównie pejzaż.

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    ...Co powinnam zrobić, żeby było lepiej?
    Skup się na kadrze
    Wini

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max78 Zobacz posta
    hehe Czytanie instrukcji do puszki bywa pomocne (Chyba, ze ma sie ta, no jak jej tam bylo... )
    przeczytalem, tyle ze mam 350D wiec nic w niej nie bylo na temat multisterownika w 40D (swoją drogą to bardzo dziwne :P)
    myśle od jakiegoś czasu nad skokiem na 20 albo 30D ale sprawy finansowe są raczej nie najlepsze, tymbardziej że zbieram na 70-200 f/4 L więc jeszcze troszkę będzie trzeba poczekać

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Kuba? Ja robię wyłącznie w rawach na AWB, najwyżej potem kombinuję z temperaturą. Mam 400D. Do głowy mi nie przyszło wcześniejsze ustawienie temperatury.
    z RAW'ami nie ma problemu - suwaczek i do dzieła.. ale jak ktos robie w jpg juz jest kicha na całego.. ja pomimo ze 99% zdjec i tak robie w RAW'ach juz wczesniej ustawiam wlasciwa temp (np. w jakims pomieszczeniu robie jedno zdjecie probne i wg. niego ustawiam odpowiedni WB).. ot tak dla wygody :smile:

Ba! Nawet nie wiem JAK mogłabym to ustawić. Widziałam co prawda, jak kolega macha swojemu aparatowi białą kartką przed nosem, ale uznałam go za dziwaka wychowanego na analogach..
    w analogach wyglądało to troche inaczej ;-) .. stosowalo sie konkretne filtry (troche o tym znajdziesz np. tu http://www.darekfoto.pl/sprzet/ciektx15.html albo tu - http://www.pragmatic.com.pl/filtry.htm) albo filmy do odp. rodzaju oświetlenia..

Opowiedz o skutkach, co tracę tak działając?
    Co powinnam zrobić, żeby było lepiej?
    Fotografuję głównie pejzaż.
    jak juz wspomnialem - jesli robisz RAW'y to nie masz sie czym martwic.. tym bardziej przy pejzarzach - wstepne ustawienie WB przydeje sie glownie we wnetrzach bo tam roznice moga byc najwieksze.. przy krajobrazach to ew. np. przy zachodzie slonca mozna sobie sobie ustawic "cien" lub "zachmurzenie" :-)

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini
    Skup się na kadrze
    O to nie pytałam, bo z tym sobie radzę.
    Niemniej - dziekuję.

Cytat Zamieszczone przez Kubak
    z RAW'ami nie ma problemu - suwaczek i do dzieła..
    Zauważyłam, że to, co mi DPP generuje, nie zawsze odpowiada temu, co pamiętam, że było.

przy krajobrazach to ew. np. przy zachodzie slonca mozna sobie sobie ustawic "cien" lub "zachmurzenie" :-)
    Popróbuję - dzięki Kubak!

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów