Mam uskładane PLN na 420 ale tak się zastanawiam czy jeszcze chwilę poskładać i zakupić 550?
Która lampa wg was była by lepsza - do ogólnego amatorskiego stosowania (imprezy domowe itp) - studia nie mam i miec nie będę?
Doradźcie, pealse![]()
Mam uskładane PLN na 420 ale tak się zastanawiam czy jeszcze chwilę poskładać i zakupić 550?
Która lampa wg was była by lepsza - do ogólnego amatorskiego stosowania (imprezy domowe itp) - studia nie mam i miec nie będę?
Doradźcie, pealse![]()
40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
---------------------
Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.
Hehe ja tez mialem uskladane na 420EX ;-)
580EX odpada - za duża cena.Zamieszczone przez kavoo
Ja mam przed sobą jeszcze obiektywy.
40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
---------------------
Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
Zhackowany software do 300D + 420exZamieszczone przez Dorn
Pentax K-5 II, Leica M9
Sure, ale wiesz jak jest - apetyt rosnie w miare jedzenia... zwlaszcza w fotografii :-)Zamieszczone przez Dorn
Wracajac do tematu - jesli zamierzasz "odbijac sie" od scian przy foceniu, to bedziesz potrzebowal 420EX. Jesli wystarczy ci sufit* (z omnibounce'm) albo blysk bezposredni (z softboxem), to nawet z 380EX dasz sobie rade. Oba wybory do podanych przez ciebie zastosowan wystarcza w zupelnosci.
550/580EX IMHO nie potrzebujesz.
--------
* przy kadrze poziomym
Ostatnio edytowane przez kavoo ; 16-05-2005 o 11:19
Hackować to raczej na razie nie będę - 300D jeszcze na gwarancji i się boję co by czegoś nie sp.....Zamieszczone przez Arkan
Nie spodziewam sie, bo 300D mam od miesiąca. Jak bym powiedział coś o zmianie, to moja żona by mnie zabiłaZamieszczone przez mmsza
W zasadzie to tak się nastawiam (na odbijanie i doświetlanie, rozjaśnianie cieni - przynajmniej tak robiłem do tego czasu swoim Dynaxem z 3500xi). O omnibounce też już myślę.Zamieszczone przez kavoo
Ogólnie widzę, że chyba raczej 420EX.
---------------------
Spieprzone to masz właśnie oryginalnie przez Canon'a, a hack ma to poprawić. Nie słyszałem, żeby komuś coś się stało po zmianie softu, zresztą, jak będziesz potrzebował oddać aparat do serwisu to wgrasz soft oryginalny i po sprawie.Zamieszczone przez Dorn
Pentax K-5 II, Leica M9
Z tego co się domyślam to hacksoftware w 300D umożliwia korektę błysku z poziomu body (420 EX nie ma w sobie takiej możliwości). Jeśli nie chcesz wgrywać hacka, a będziesz potrzebował różnej siły błysku, to pozostaje Ci 550 EX....
...Proponuje wgrać ten soft ; )
Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0
A skąd wziąć ten soft i jak go wgrać? - było w archiwum? :/
Czy ktoś posiada instrukcję do 420 i 550 w wersji elektronicznej? Poczytał bym zanim zadam następne głupie pytanie
PS. Było pewnie w dziale Download, ale chyba ten dział poszedł ......
Ostatnio edytowane przez Dorn ; 16-05-2005 o 12:52
---------------------
gdybys podal @ to moglbys otrzymac taki sofcik![]()