Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 146

Wątek: 40D vs. 5D - szybkostrzelnosc - sport.

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Wink

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    chciałbym widzieć Twoje zdjęcie tej sytuacji.... Mistrzu.
    Ja to może się nie znam, ale generalnie wydaje mi się że profesjonaliści nie tłumaczą się , bo nie mają z czego... Dla mnie w reportażu jest kilka chwil które MUSZĄ być zarejestrowane, ale poza tymi momentami strzelam póki nie będę przekonany że nie będę się musiał tłumaczyć z tego co pokaże klientom.

Myślę Michał, że w twoim interesie jest zaprzestanie brnięcia w temat wstawionych fotek - im bardziej walczysz, tym bardziej beznadziejna staje się to walka...
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Początki nałogu

Domyślnie

Tak sobie czytam i zastanawiam się czy przyszło wam do głowy że są tacy, co pomacali i potestowali 5D i śnią o nim. To cudny aparat dający wielkie możliwości. Być może macie rację że nie umie robić zdjęć, zamek mu wylata a z bagnetu mu jedzie. Ale jak go sobie kupię to będę qrewsko szczęśliwy. : )
    A co do przykładu ślubnego: nie obrażaj się kolego ale naprawdę wybrałeś ten przykład fatalnie i nie dziw się reakcjom kolegów, bo do takich fot wystarczy małpka.
    Ta fatalna klata to nie wina aparatu a twoja i tyle. Kilka razy zaledwie włączyłem tryb seryjny na ślubie, czasem używam na meczu piłki nożnej czy siatkówki. Ale na ślubie to naprawdę nie jest specjalnie potrzebne.
    Trochę tych ślubów zrobiłem, tak zwanej "reporterki" nie ślubnej zrobiłem znacznie więcej i szybkostrzelność nie jest tu po prostu najistotniejsza.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

od samego początku właśnie to chcę powiedzieć - że te parę klatek się przydaje.... ale nie dadzą mi....
    dają przecież. Tylko wróżą, że jak go kupisz i nic więcej nie zmienisz, to rozpoczniesz wątek "w 8d MUSZĄ dać 12 fps". Przynajmniej na podstawie tych sampli i dalszych tłumaczeń.

tak BTW, przy okazji i na temat.
    5D ma coś co jest do poprawienia nawet bez zmiany fps a z tym związanego. Otóż lustro kłapie powoli. OK, dostatecznie szybko aby osiągnąć owe 3 fps ale powinno działać szybciej. Inaczej w trybie poklatkowym nawet gdy mamy bardzo krótkie czasy cholernie utrudnione jest śledzenie obiektu w kadrze. Myślę, że to o wiele istotniejsze niż sama szybkostrzelność związana przecież również z szybkością zapisu itd.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    Ja to może się nie znam, ale generalnie wydaje mi się że profesjonaliści nie tłumaczą się , bo nie mają z czego... Dla mnie w reportażu jest kilka chwil które MUSZĄ być zarejestrowane, ale poza tymi momentami strzelam póki nie będę przekonany że nie będę się musiał tłumaczyć z tego co pokaże klientom.

Myślę Michał, że w twoim interesie jest zaprzestanie brnięcia w temat wstawionych fotek - im bardziej walczysz, tym bardziej beznadziejna staje się to walka...
    ja nie walczę... wrzuciłem ostatnie z wesela, a że było bardzo ciężko i ciasno to już inna kwestia. Ale ok, dla świętego spokoju - te zdjęcia są kiepskie.
    Mogłyby być lepsze.

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Sam natomiast liczę na 5dmk2 z przynajmniej 5 klatkami na sekundę bo chce ją kupić i fotografować ptaki.
    No to lepiej żeby zrobili go łotoszczelnym

Kuba szacuneczek - po kilku polowaniach na łosie o 3 nad ranem zaczynam rozumieć wylegiwanie w błocku sorki za OT;-)
    Ostatnio edytowane przez myst ; 15-07-2008 o 11:17

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    Mój Mistrzu;
    Po pierwsze nie chwalę się tym zdjęciem, tylko podaję jako przykład na to, że czasem przydaje się więcej klatek.
    Jeżeli chodzi o kadrowanie akurat tego zdjęcia to było tam tak ciasno, że musiałem robić ze stołka - nie było innej opcji, ciekaw jestem jakbyś sobie poradził w tej sytuacji Mistrzu. :-)
    mimo, że to do 777 pisałeś to ja Ci odpowiem.
    nawet gdybyś miał w tym momencie więcej klatek to i tak wątpię żębyś coś złapał stojąc tam gdzie stałeś. szerokiego kąta nie masz? a nawet jak tak, to wyszło by wszystko poruszone, jak na pierwszym jaki i na drugim zdjęciu które pokazałeś. więc daruj sobie nie śmieszne niby ironiczne ksywki, pod adres kogoś, kto napisał, że nie wie jak wyglądają Twoje inne zdjęcia, ale to jest do bani. i jeżeli obrażasz się za coś co jest absolutną prawdą, to nie masz w sobie ani krzty samokrytyki, która jest bardzo potrzebna u fotografa.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    dają przecież. Tylko wróżą, że jak go kupisz i nic więcej nie zmienisz, to rozpoczniesz wątek "w 8d MUSZĄ dać 12 fps". Przynajmniej na podstawie tych sampli i dalszych tłumaczeń.

tak BTW, przy okazji i na temat.
    5D ma coś co jest do poprawienia nawet bez zmiany fps a z tym związanego. Otóż lustro kłapie powoli. OK, dostatecznie szybko aby osiągnąć owe 3 fps ale powinno działać szybciej. Inaczej w trybie poklatkowym nawet gdy mamy bardzo krótkie czasy cholernie utrudnione jest śledzenie obiektu w kadrze. Myślę, że to o wiele istotniejsze niż sama szybkostrzelność związana przecież również z szybkością zapisu itd.
    wiesz, ok, przyznaję że te zdjęcia nie są rewelacją, ale zastanawia mnie to, że
    ludzie "wróżą" to co będę robił i jak robił po obejrzeniu 2 fotek...
    ja bym nie miał śmiałości tak oceniać kogoś - to taka moja refleksja...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Ty napiszesz że nie jest ważna, ja napiszę że dla mnie jest. Może nie różnica między 6 a 7, ale między 3 a 6 - dla mnie bardzo ważne. Zrób kiedyś portret zbiorowy np. 30tu osobom to zrozumiesz ;-)
    Jeszcze jedno - jak ktoś ma małe dzieciaki to też wie, o czym mówię :-)
    nie dalej jak 3 tygodnie temu taki zbiorowy robilem czesto robie tez malym dzieciom zdjecia, robie slubne i przyrodnicze - i dalej twierdze, ze dla mnie nie jest wazna ilosc fps

dla ciebie jest i masz 40d - inne potrzeby/priorytety - inne body

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    hm, czy to jednak na pewno zawalił brak fps? ;-)

naturalnie 5d

Adam powiedz mi ile CI się takich wyrazów twarzy udało zrobić w czasie rzucania welonem? dla mnie genialne ujęcie Co to za szkiełko miałeś zapięte?

Maciek Toliński

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    Adam powiedz mi ile CI się takich wyrazów twarzy udało zrobić w czasie rzucania welonem? dla mnie genialne ujęcie Co to za szkiełko miałeś zapięte?
    to fisz 15 mm. taka dziewczęca błogość trafia sie niestety nieczęsto

natomiast często a nawet zawsze udaje sie złapać rzut welonem wtedy, kiedy trzeba. kwestia zajęcia - ciasno czy nie ciasno - odpowiedniego miejsca i obserwacji... rąk. mocnego skupienia. to naprawdę da sie spokojnie wyczuć i 3 fps wystarczą

Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów