Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 146

Wątek: 40D vs. 5D - szybkostrzelnosc - sport.

Mieszany widok

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

strasznie szkoda, że zaczynasz pisać takie rzeczy, a nie chcesz zrozumieć jednej prostej prawdy którą Ci wszyscy starają się w różnoraki sposób wyłożyć : tak jak porsche 911 nie można winić za to że nie przejedzie przez zaorane pole, tak i 5d nie można winić że nie jest sprzętem reporterskim... proste, jak split na 1D i 1Ds... Jeśli znasz lepiej obrazujący cyfrowy mały obrazek (może poza Dsami) to napisz proszę - dowiem się być może czegoś ciekawego... bo szybszych klapaczek niż 5d jest sporo i o tym wiemy wszyscy
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    strasznie szkoda, że zaczynasz pisać takie rzeczy, a nie chcesz zrozumieć jednej prostej prawdy którą Ci wszyscy starają się w różnoraki sposób wyłożyć : tak jak porsche 911 nie można winić za to że nie przejedzie przez zaorane pole, tak i 5d nie można winić że nie jest sprzętem reporterskim... proste, jak split na 1D i 1Ds... Jeśli znasz lepiej obrazujący cyfrowy mały obrazek (może poza Dsami) to napisz proszę - dowiem się być może czegoś ciekawego... bo szybszych klapaczek niż 5d jest sporo i o tym wiemy wszyscy
    OK, przypominam tylko że tytuł tego wątku to "5D i co dalej?" , więc ja pytam, co dalej ? Bo mnie interesuje 5D ale szybszy.... Pomimo tego że Zenitem na przykład też się da.. albo Lomo.
    Powiem tak: rozumiem, że 5D to nie jest sprzęt reporterski, ale nie rozumiem dlaczego użytkownicy tego aparatu jak zgodne stadko krzyczą że 3 klatki to rewelacja i więcej nie trzeba. Widzę tutaj po prostu obronę swojego sprzętu, nic więcej - czyli emocjonalno-uczuciowy stosunek do puszki.
    Ktoś tu pytał wcześniej ile robię zdjęć na ślubie-weselu. Robię około 1,5 tysiąca, ale nie dlatego że lubię strzelać jak z karabinu, ale dlatego że chcę aby klient był zadowolony - a często jest tak, że ta 3 klatka z serii to akurat TA klatka.. Myślę że każdy kto robi reporterkę mnie zrozumie.

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    OK, przypominam tylko że tytuł tego wątku to "5D i co dalej?" , więc ja pytam, co dalej ? Bo mnie interesuje 5D ale szybszy.... Pomimo tego że Zenitem na przykład też się da.. albo Lomo.
    Powiem tak: rozumiem, że 5D to nie jest sprzęt reporterski, ale nie rozumiem dlaczego użytkownicy tego aparatu jak zgodne stadko krzyczą że 3 klatki to rewelacja i więcej nie trzeba. Widzę tutaj po prostu obronę swojego sprzętu, nic więcej - czyli emocjonalno-uczuciowy stosunek do puszki.
    Ktoś tu pytał wcześniej ile robię zdjęć na ślubie-weselu. Robię około 1,5 tysiąca, ale nie dlatego że lubię strzelać jak z karabinu, ale dlatego że chcę aby klient był zadowolony - a często jest tak, że ta 3 klatka z serii to akurat TA klatka.. Myślę że każdy kto robi reporterkę mnie zrozumie.

robię reporterkę, ślubną. i nie rozumiem. 3 klatki na sekunde wystarczą. i do puszczania gołąbków i do rzucania welonem i do wygibusów wujka leona i brejka ciotki izy. przesadzasz. gdyby było 5-6 - byłoby fajnie. ale jak ktoś trzeźwo napisał, o ciekawym ujęciu decyduje nie mniej niż liczba fps oko i palec, refleks. i AF.

sądzę, że w mitycznej nowej piątce będzie więcej fps niż 3, a jeśli nie - to będzie ostatnia rzecz, jaka mnie zawiedzie. liczę na świetna matryce, mocne ISO, masę detali i lepszy AF. wodoszczelność i kalibrację. 14 bit. ciut lepszą DR. na samym końcu będę roztrząsał fps.

niemniej życzę nam, żebyśmy byli zadowoleni. wszyscy. byle nie z czegokolwiek ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    robię reporterkę, ślubną. i nie rozumiem. 3 klatki na sekunde wystarczą. i do puszczania gołąbków i do rzucania welonem i do wygibusów wujka leona i brejka ciotki izy. przesadzasz. gdyby było 5-6 - byłoby fajnie. ale jak ktoś trzeźwo napisał, o ciekawym ujęciu decyduje nie mniej niż liczba fps oko i palec, refleks. i AF.

sądzę, że w mitycznej nowej piątce będzie więcej fps niż 3, a jeśli nie - to będzie ostatnia rzecz, jaka mnie zawiedzie. liczę na świetna matryce, mocne ISO, masę detali i lepszy AF. wodoszczelność i kalibrację. 14 bit. ciut lepszą DR. na samym końcu będę roztrząsał fps.

niemniej życzę nam, żebyśmy byli zadowoleni. wszyscy. byle nie z czegokolwiek ;-)
    no widzisz, ale wmawiasz mi, tak jak reszta, że dla mnie najważniejsza rzecz to te klatki na sekundę... oczywiste jest że ważniejszy jest kadr, wyczucie, światło itd., ale są sytuacje kiedy więcej klatek się przydaje. Tylko tyle chciałem powiedzieć od samego początku - i zostałem zaatakowany.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    hm, czy to jednak na pewno zawalił brak fps? ;-)

naturalnie 5d

chyba przyznasz że więcej fps się przydaje w takich sytuacjach ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 15-07-2008 o 00:20 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

chyba przyznasz że więcej fps się przydaje w takich sytuacjach ?
    przyznam, że mogłoby się przydać, ale nadal twierdzę, że z fps w liczbie 3 radzę sobie w takich sytuacjach sprawnie i listę priorytetów mam inną. szanuję twoje. dobrej nocy.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Trza byc w butach na weselu. Ja to bym sie bal wybierac na te kotlety z jednym cialem. Bierze sie 5D (1Ds) do romantycznych ujec i 40D (1D) do szybszych zdjec z tancow, miotania szklem, itd. i nie ma zadnych rozterek i dyskusji.

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

ja bym sie tym zdjeciem nie chwalil ale coz...
    zamiast wiekszej liczby fps moze jakas lektura o podstawie kadrowania albo ekspozycji....
    nie zeby wyszlo ze mowie ze nie robisz bardzo dobrych zdjec ale to konkretnie IMHO jest do bani
    a co do fps - przydaje sie ale moim zdaniem jezeli komus naprawde trzeba szybkostrzelnej puchy to albo 40d jako druga albo ktoras z jedynek
    mysle ze canon da w nastepcy 5d z 4fps - i mysle ze to spokojnie wystarczy
    bardziej przydalby sie dobry af chodz w mojej opini po testowaniu 5d da sie nim robic zdjecia

pozdrawiam:wink::wink::wink:
    Ostatnio edytowane przez 777 ; 15-07-2008 o 01:06 Powód: Automerged Doublepost
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 777 Zobacz posta
    chodzć w mojej opini po testowaniu 5d da sie nim robic zdjecia
    (maly, acz brzydki ort.)

a to stwierdzenie to przeciez jakas herezja jest. oczywiscie, ze 5d nie da sie robic zdjec. w ogole, to kawal zlomu, ktory nadaje sie tylko do wywalenia

tak z innej beczki - na poczatku mojej przygody z cyfra mialem taki aparat jak Minolta Dimage 7i. bufor mial bodajze 16MB co przy wybraniu formatu RAW pozwalalo na wykonanie 1 zdjecia w serii. a zapis tej klatki trwal 20-25 sekund. bez opcji zrobienia czegokolwiek z aparatem przez ten czas.

i to bylo najlepsze co moglo mi sie przydazyc w tym momencie. bo zmusilo do wysilku i myslenia przed nacisnieciem spustu. czego cyfropstrykaczom, ogolnie mowiac, bardzo brakuje (wysilku i myslenia, znaczy sie).

owszem, nie robie zdjec za pieniadze i moge sobie pozwolic na takie spowolnienie. sek w tym, ze bardziej chodzi tu o wyrobienie sobie w glowie przeswiadczenia, ze w moich tematach oszczedzanie czasu nic nie daje a wrecz powoduje oszczedzanie na jakosci. i ze 5 kiepskich pstrykow to znacznie mniej niz 1 dobra fotografia. jak mowi stara zasada: na szybko to sie muchy lapie albo fotki pstryka - a fotografuje sie dlugo i z rozmyslem

pomijam tematy, gdzie bez szybkosci sie nie da. ale tych jest duzo mniej, niz to glosi powszechna opinia tanich wymowek, ze "to przez aparat" ja nie kupuje
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ... oczywiscie, ze 5d nie da sie robic zdjec. w ogole, to kawal zlomu, ktory nadaje sie tylko do wywalenia
    Szczegolnie dzisiaj w "przeddzień" premiery jego nastepcy 5D to w ogole jakis niewypał - strach i obciach z nim sie pokazać publicznie, juz nawet nie mowiac o foceniu bo się nie da
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Dopiero zaczyna Awatar etheriel

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    oczywiscie, ze 5d nie da sie robic zdjec. w ogole, to kawal zlomu, ktory nadaje sie tylko do wywalenia
    Chyba zacznę odwiedzać śmietniki w poszukiwaniu wywalonych 5D

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów