Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 146

Wątek: 40D vs. 5D - szybkostrzelnosc - sport.

Mieszany widok

Domyślnie przeniesione z wątku "5D i co dalej"

przeniesione z: http://canon-board.info/showthread.php?t=21820

a mnie wkurza to że 5D jest wolny, tylko 3 klaty na sekundę. Do reporterki za mało, no i AF słabszy niż w 40D (podobno).
    Mam zamiar niedługo coś kupić i mam 2 opcje: albo 40D albo 1D mk III, czy to nie chore że pomiędzy tymi dwoma nie ma czegoś szybkiego ?
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 15-07-2008 o 11:35 Powód: move OT

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    no i AF słabszy niż w 40D (podobno).
    Nie powiedzialbym. W 5D AF w rzeczywistosci czesto moze dzialac lepiej, bo w centrum nie jest tylko jeden punkt AF. W 40D jak nie trafisz punktem to koniec, a w 5D dookola glownego sa jeszcze punkty niewidoczne, przez co al servo dziala lepiej w poblizu centrum.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

a mnie wkurza to że 5D jest wolny, tylko 3 klaty na sekundę. Do reporterki za mało, no i AF słabszy niż w 40D (podobno).
    Mam zamiar niedługo coś kupić i mam 2 opcje: albo 40D albo 1D mk III, czy to nie chore że pomiędzy tymi dwoma nie ma czegoś szybkiego ?
    Nie przesadzajmy...rzadko się zdarza, że te 3/s nie wystarcza... 40D to żle też nie jest, a w dostępności nie ma co narzekać, dobra cena.
    Optuję za wstrzymaniem się o ile jest taka możliwość. Ciąglę myślę że 7D będzie tym czego oczekujesz (wróżę oczywiście z kronunga )
    C-F-K - forever

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Nie przesadzajmy...rzadko się zdarza, że te 3/s nie wystarcza... 40D to żle też nie jest, a w dostępności nie ma co narzekać, dobra cena.
    Optuję za wstrzymaniem się o ile jest taka możliwość. Ciąglę myślę że 7D będzie tym czego oczekujesz (wróżę oczywiście z kronunga )
    3 klaty na sekundę to jest jedno wielkie NIC jeśli fotorgafujesz szybki ruch.
    Prosty przykład: kropla wody spada - robię ją z bliska - i kupa - okazuje się
    że bardzo ciężko jest trafić przy 3 klatkach na sekundę.
    Do tego dochodzą zdjęcia ludzi w tańcu, tam też przydaje się więcej. - jeśli mowa o reportażu ślubno-weselnym.
    Jeśli miałbym nie kupować 5D z jakiegoś powodu, to właśnie z tego, że jest wolny. Do reportażu to jest za mało...
    Marzy mi się 1D mark III ale pewnie na marzeniach się skończy.
    Myślę że kupię jednak 40D, co o tym sądzicie ? Takie dwie 40-tki to chyba niexły pomysł na początek - głownie do reportażu.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Myślę że kupię jednak 40D, co o tym sądzicie ? Takie dwie 40-tki to chyba niexły pomysł na początek - głownie do reportażu.
    Bardzo dobry!
    Do niedawna zawodowcy, których znam trzaskali 20D - 40D jest dużo lepsze, a Marek (jak zmienił gumkę) jest tha best.
    To powiedziawszy teraz raczej polowałbym na używkę 40D a nie nówkę. Patrząc nawet na tym boardzie w dziale sprzedam widać, że ludzie wariują...

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ciekawa teoria - że do sfotografowania kropli wody trzeba mieć 1D MKIII
    Bez przesady, jak miałem wiele lat temu G2 to spokojnie taką kroplę trafiałem. Widocznie brakuje Ci wprawy, doświadczenia a nie sprzętu.
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    Ciekawa teoria - że do sfotografowania kropli wody trzeba mieć 1D MKIII
    Bez przesady, jak miałem wiele lat temu G2 to spokojnie taką kroplę trafiałem. Widocznie brakuje Ci wprawy, doświadczenia a nie sprzętu.
    nie o to chodzi.
    Pewnych rzeczy po prostu nie przeskoczysz.
    To z kroplą to był przykład - pewnie, że można trafić taką kroplę, i mi to się
    udało, ale chodzi o to, żeby to zrobić za powiedzmy trzecim razem, a nie za
    43 razem.... Tu jest różnica, szybszy sprzęt daje więcej możlwiości i ułatwia pracę.
    A w reportażu 3 klaty to jest naprawdę niewiele... Pewnie, że można, ale są sutuacje, kiedy brakuje szybkości i już..

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Faktycznie, 5D to za mało do focenia kropel wody .
    Jeśli nawet założymy że to nie zabawa tylko np. zdjęcie reklamowe to i tak żadna lampa studyjna nie naładuje się w czasie 1/3s więc o swoich fps'ach w aparacie możesz od razu zapomnieć.
    Przez 2 lata używania 30D zdjęć seryjnych użyłem może ze 3 razy i w większości do robienia bracketingu "z ręki", więc jak kupowałem 5D to mi nie było wcale bardzo żal. A z tą reporterką ślubną to bym nie przesadzał, tańce trwają długo i nie ma takiej obawy że coś "ucieknie" i trzeba aż 6.5fpsów.

Domyślnie

A wy to byście chcieli, żeby każdy model istniał w wersji taniocha, reporterka, studio i ful wypas. 5D niegdy nie był celowany w reporterkę. To miałbyć tani fullfrejm dla ludzi, którzy wiedzą, że potrzebują FF a nie mają tak wysokich wymagań, żeby celować w Dsa. Linia reporterska u Canona to od dawna jest 1D. Ewentualnie xxD, jak komuś wystarczą "zabawki". :-)

Co do AF - świat idzie do przodu. Czasem ciężko konkurować sprzętom sprzed 3 lat z tymi sprzed paru miesięcy. Tym bardziej, że 5D jest "budżetowym FF" a 40D jest raczej "elytą" cropowców Canona.
    Ostatnio edytowane przez hrabia_vader ; 11-07-2008 o 14:25
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hrabia_vader Zobacz posta
    A wy to byście chcieli, żeby każdy model istniał w wersji taniocha, reporterka, studio i ful wypas. 5D niegdy nie był celowany w reporterkę. To miałbyć tani fullfrejm dla ludzi, którzy wiedzą, że potrzebują FF a nie mają tak wysokich wymagań, żeby celować w Dsa. Linia reporterska u Canona to od dawna jest 1D. Ewentualnie xxD, jak komuś wystarczą "zabawki". :-)

Co do AF - świat idzie do przodu. Czasem ciężko konkurować sprzętom sprzed 3 lat z tymi sprzed paru miesięcy. Tym bardziej, że 5D jest "budżetowym FF" a 40D jest raczej "elytą" cropowców Canona.
    z tym af-em to chyba nie do konca tak ja w eosie 3 mam lepszy af niz w 5d a dzieli je chyba z 10 lat

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów