Cytat Zamieszczone przez andres Zobacz posta
Akurat te trzy zdjęcia sa dla mnie właśnie najlepszym przykładem na przydatność robienia seria i im więcej fps tym lepiej.
O ile pierwsze jeszcze się broni tak dwa pozostałe już zupełnie nie.. Dlaczego? Jak dla mnie wszystkie 3 zdjęcia sa strzelone za późno.... Gdybys robił seria miałbyś moment uderzenia, pękania cięcia i tego co jest później. Tutaj masz tylko to co jest później, a właśnie w moim odczuciu te wcześniejsze momenty były by ciekawsze.
Nie masz racji. Szybkość uderzenia jest tak duża, że nie miał byś tych faz ruchu. To są ułamki sekund. Wyobraź sobie, że twój aparat robi 10kl/s, czyli jedno zdjęcie na 100ms. Załóżmy, że ręka przebywa drogę od pełnego zgięcia do wyprostu 0.4m. Czyli szybkość ręki byłaby przy 1klatce/100ms = 0.4m/0.1s = 4m/s = 4m*3600s/1h/1000 = 14.4km/h. Gdzieś czytałem, że szybkość ręki boksera jest ponad 100km/s. Licząc w drugą stronę i zakładając szybkość ręki 100km/h, wyprost ręki trwa około 10ms. Reasumując w ciągu 1s mógłbym zarejestrować kilka ruchów ręki tam i z powrotem. Zdjęcia robiłem 30D czyli 5kl/s. Poza tym było bardzo ciemno i musiałem doświetlać lampą. Przy serii lampa nie zdążyłaby się doładować. Próbowałem zresztą serii i efekty były żadne.