Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Czym najlepiej ugryzc nowy RAW z 350d ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

proponuję trochę więcej zaciętości w szukaniu ;-) Hasło RAWY daje porządany efekt.

BTW, nie jest to jakiś nowy format, 1DMk2, 20D i 1DsMk2 też go używają od dłuższego czasu.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Dopiero zaczyna Awatar ghart

Domyślnie

Polecam rewelacyjny darmowy RawShooter do ściągnięcia tu.
    Pzdr

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Niezły jest też Adobe Photoshop CS2.
    Dla osób posiadających mało czasu i początkujących ... - dostępna jest opcja auto, która odpowiednio koryguje poziom światła, jasność, kontrast, etc. oraz pomaga uczyć się obróbki rawów.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JackC
    Niezły jest też Adobe Photoshop CS2.
    Dla osób posiadających mało czasu i początkujących ... - dostępna jest opcja auto, która odpowiednio koryguje poziom światła, jasność, kontrast, etc.
    Klocilbym sie ze slowem "odpowiednio" . Zalezy od zdjecia, fotografowanej sceny, klimatu.
    Opcja ta koryguje RAW tak by byl jak najrowniej rozlozony histogram i jednoczesnie nie bylo przypalen.
    Dziala to w miare OK przy typowych zdjeciach ... ale takie zdjecia wyjda dobrze i na JPG w trybie AUTO .
    Natomiast ja po pierwszych spapranych zdjeciach w koncu wykombinowalem ze musze wylaczyc auto korekte ekspozycji i brightness bo mi po prostu za mocno rozjasnial i niszczyl kontrast , wylaczylem rowniez defaultowe podbicie ostrosci i zdejmowanie color noise... i grzebie w tym nowym PS dalej 8) - juz mi sie spodobala opcja Smart Sharpen.

Domyślnie

Radzę, powyborze softu, porównać efekt z wewnętrzą konwersją na JPG. Daje ona na 20 i 350 wyjątkowo dobre efekty.
    Robiłem porównania z:
    DPP,
    EOS viewer,
    CS2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ghart
    Polecam rewelacyjny darmowy RawShooter do ściągnięcia tu.
    Pzdr
    W programie jest mowa o profilach aparatów.... szukam bo nie mogę dojść z ustawieniami by mieć jako punkt wyjsciowy ustawienia takie jakie wychodza z aparatu (350D).
    Wie ktoś coś na ten temat?

Pozdr
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

A ja mam problem z tym RawSchooter'em. Sam program jest fajny i duzo moze. Nawet chyba bardzo duzo. Problem sie pojawia po konwersji z RAW'a. Po "wywolaniu" fitka za nic nie chce byc taka jak w tym RawSchooterze. Kolory po konwersji sa wyblakle. Co trzeba ustawic? Moj angielski nie jest na tyle dobry abym z cala pewnoscia stwierdzil, ze nie ma tego w instrukcji ale ja w kazdym razie nie doczytalem.
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krecio
    A ja mam problem z tym RawSchooter'em. Sam program jest fajny i duzo moze. Nawet chyba bardzo duzo. Problem sie pojawia po konwersji z RAW'a. Po "wywolaniu" fitka za nic nie chce byc taka jak w tym RawSchooterze. Kolory po konwersji sa wyblakle. Co trzeba ustawic? Moj angielski nie jest na tyle dobry abym z cala pewnoscia stwierdzil, ze nie ma tego w instrukcji ale ja w kazdym razie nie doczytalem.
    Hej!
    Miałem dokładnie takie same problemy z tym RS'em... Wyprodukowane przez niego JPGi były bardzo różne od zdjęć wyświetlanych w samym programie.
    Robiłem różne eksperymenty, czytałem forum na stronie Pixmanteca, ale nic nie znalazłem... ??:
    Zarzuciłem używanie tego programu i wciąż nie wiem, czy ja coś źle robiłem, czy jestem tylko ślepy...

Teraz przerzuciłem się na CS2 (na razie trial) i jestem zachwycony!
    A dokładniej jestem zachwycony jakością plików wynikowych i organizacją "RAW workflow'a" (w tym Adobe Bridgem),
    Niestety jestem za to załamany szybkością działania na moim starym komputerze. Jestem świadom, że dzisiaj komp z P4 500 MHz 512MB RAM, to nie jest demon szybkości, ale stary CS działał na nim o niebo szybciej od CS2...
    W CS2, po zmianie któregoś z ustawień w Raw-pluginie czekam czasami kilkanaście sekund na reakcję, a miniaturki w Bridge generują się czasami godzinami... Czy ktoś z Was ma podobne doświadczenia, czy jakoś wyjątkowo moja instalacja gryzie się ze sprzętem?

No cóż... Pora rozglądnąć się za upgradem sprzętu...

Pozdrawiam
    Grzegorz
    http://gzak.homeip.net/

P.S. Przy okazji witam wszystkich, bo to mój pierwszy post na tym forum...

Uprawnienia umieszczania postów