Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Czym najlepiej ugryzc nowy RAW z 350d ?

Raptor
    Guest

Domyślnie

Ja obrabiam RAWY w Adobe Elements 3.0, bo w moim Photoshopie 7 CE nie ma takiej funkcji. Tam też automatycznie ustawiane są proponowane ustawienia. Ale mam pytanie: czy ktoś może widział obrabianie RAWów w CS2 i Elements 3 i może napisać czym się różnią i jeśli tak to który jest pod tym względem lepszy ? Bo nie chce mi się szukać i instalować CS2 żeby sprawdzać samemu.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

W najnowszym PC WORLD KOMPUTER (czerwcowy) jest pelnowartosciowy trial CS2 (30 dni). Mozna wiec potestowac.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raptor
    Ale mam pytanie: czy ktoś może widział obrabianie RAWów w CS2 i Elements 3 i może napisać czym się różnią i jeśli tak to który jest pod tym względem lepszy ? Bo nie chce mi się szukać i instalować CS2 żeby sprawdzać samemu.
    A mi by bylo wstyd sie przyznawac do takiego lenistwa .
    "Wezcie sprawdzcie za mnie bo mi sie nie chce" ehhhh.

Domyślnie

CS2 + nowa przegladarka w postaci Bridge jest teraz najlepsza rzecza jaka widzialem do rawow. Nie robilem testow porownawczych, aczkolwiek sadze, ze nie wypada gorzej niz CS.
    Glowna zaleta tutaj jest mozliwosc obrobki wielu RAWow na raz... po prostu wybieramy sobie rawy, wlaczamy Raw Converter ( tak sie to chyba w PS nazywa ) i mamy po lewej stronie kolumienke miniaturek z naszymi rawami... klikamy robimy, save... naprawde fajne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ghart
    Polecam rewelacyjny darmowy RawShooter do ściągnięcia tu.
    Pzdr
    W programie jest mowa o profilach aparatów.... szukam bo nie mogę dojść z ustawieniami by mieć jako punkt wyjsciowy ustawienia takie jakie wychodza z aparatu (350D).
    Wie ktoś coś na ten temat?

Pozdr
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

A ja mam problem z tym RawSchooter'em. Sam program jest fajny i duzo moze. Nawet chyba bardzo duzo. Problem sie pojawia po konwersji z RAW'a. Po "wywolaniu" fitka za nic nie chce byc taka jak w tym RawSchooterze. Kolory po konwersji sa wyblakle. Co trzeba ustawic? Moj angielski nie jest na tyle dobry abym z cala pewnoscia stwierdzil, ze nie ma tego w instrukcji ale ja w kazdym razie nie doczytalem.
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

makary
    Guest

Domyślnie

Czy zna ktoś jakiś polskojęzyczny program do obróbki RAW-ów ?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez makary
    Czy zna ktoś jakiś polskojęzyczny program do obróbki RAW-ów ?
    Photoshop CS CE ?

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krecio
    A ja mam problem z tym RawSchooter'em. Sam program jest fajny i duzo moze. Nawet chyba bardzo duzo. Problem sie pojawia po konwersji z RAW'a. Po "wywolaniu" fitka za nic nie chce byc taka jak w tym RawSchooterze. Kolory po konwersji sa wyblakle. Co trzeba ustawic? Moj angielski nie jest na tyle dobry abym z cala pewnoscia stwierdzil, ze nie ma tego w instrukcji ale ja w kazdym razie nie doczytalem.
    Hej!
    Miałem dokładnie takie same problemy z tym RS'em... Wyprodukowane przez niego JPGi były bardzo różne od zdjęć wyświetlanych w samym programie.
    Robiłem różne eksperymenty, czytałem forum na stronie Pixmanteca, ale nic nie znalazłem... ??:
    Zarzuciłem używanie tego programu i wciąż nie wiem, czy ja coś źle robiłem, czy jestem tylko ślepy...

Teraz przerzuciłem się na CS2 (na razie trial) i jestem zachwycony!
    A dokładniej jestem zachwycony jakością plików wynikowych i organizacją "RAW workflow'a" (w tym Adobe Bridgem),
    Niestety jestem za to załamany szybkością działania na moim starym komputerze. Jestem świadom, że dzisiaj komp z P4 500 MHz 512MB RAM, to nie jest demon szybkości, ale stary CS działał na nim o niebo szybciej od CS2...
    W CS2, po zmianie któregoś z ustawień w Raw-pluginie czekam czasami kilkanaście sekund na reakcję, a miniaturki w Bridge generują się czasami godzinami... Czy ktoś z Was ma podobne doświadczenia, czy jakoś wyjątkowo moja instalacja gryzie się ze sprzętem?

No cóż... Pora rozglądnąć się za upgradem sprzętu...

Pozdrawiam
    Grzegorz
    http://gzak.homeip.net/

P.S. Przy okazji witam wszystkich, bo to mój pierwszy post na tym forum...

Początki nałogu Awatar Coronado
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flanel
    Czym najlepiej obrabiac RAW ? i to ten NOWY z 350d ?
    Jak ktos sie na serio bawi RAWami (i na nich cos zarabia..) to polecam C1 Pro, ktory uzywam juz od dawna. Chociaz pierwsze spotkanie z RawShooterem bardzo pozytywne.

Pozdrawiam
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów