Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Czym najlepiej ugryzc nowy RAW z 350d ?

Początki nałogu Awatar Flanel
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Czym najlepiej ugryzc nowy RAW z 350d ?

Jak w temacie. Opcja szukaj w forum nie znalazła wogole słowa RAW, wiec pytam. Czym najlepiej obrabiac RAW ? i to ten NOWY z 350d ?

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

proponuję trochę więcej zaciętości w szukaniu ;-) Hasło RAWY daje porządany efekt.

BTW, nie jest to jakiś nowy format, 1DMk2, 20D i 1DsMk2 też go używają od dłuższego czasu.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Dopiero zaczyna Awatar ghart

Domyślnie

Polecam rewelacyjny darmowy RawShooter do ściągnięcia tu.
    Pzdr

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Niezły jest też Adobe Photoshop CS2.
    Dla osób posiadających mało czasu i początkujących ... - dostępna jest opcja auto, która odpowiednio koryguje poziom światła, jasność, kontrast, etc. oraz pomaga uczyć się obróbki rawów.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JackC
    Niezły jest też Adobe Photoshop CS2.
    Dla osób posiadających mało czasu i początkujących ... - dostępna jest opcja auto, która odpowiednio koryguje poziom światła, jasność, kontrast, etc.
    Klocilbym sie ze slowem "odpowiednio" . Zalezy od zdjecia, fotografowanej sceny, klimatu.
    Opcja ta koryguje RAW tak by byl jak najrowniej rozlozony histogram i jednoczesnie nie bylo przypalen.
    Dziala to w miare OK przy typowych zdjeciach ... ale takie zdjecia wyjda dobrze i na JPG w trybie AUTO .
    Natomiast ja po pierwszych spapranych zdjeciach w koncu wykombinowalem ze musze wylaczyc auto korekte ekspozycji i brightness bo mi po prostu za mocno rozjasnial i niszczyl kontrast , wylaczylem rowniez defaultowe podbicie ostrosci i zdejmowanie color noise... i grzebie w tym nowym PS dalej 8) - juz mi sie spodobala opcja Smart Sharpen.

Domyślnie

Radzę, powyborze softu, porównać efekt z wewnętrzą konwersją na JPG. Daje ona na 20 i 350 wyjątkowo dobre efekty.
    Robiłem porównania z:
    DPP,
    EOS viewer,
    CS2

Domyślnie

Ja porownywalem wew. jpga. CS, PhaseOne, DPP i EosViewera.
    Najlepiej wypadal CS (a teraz w wersji CS2 to duzo wygodniejsze) i PhaseOne.
    Moje subiektywne odczucie... PO wypadal nawet ciut lepiej niz CS ale IMHO CS jest duzo wygodniejszy w obsludze.
    JPG moim zdaniem wypadal raczej marnie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

RawShooter jest bardzo mily...ma niezle highlight contrast i shadow contrast. Nie ma krzywych. Poza tym jest bardzo bardzo wygodny i dosc szybki

wróbel
    Guest

Domyślnie

Też porównałem RawShootera z CS2 i zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Szybko działa, fajny podgląd od razu widać zmiany tylko robi większe tify niż CS2.

Domyślnie

Bardzo starałem sie ustawić w nim podobny obraz (kontrast, kolor... ale zwlaszcza konrtast) do tego jak robi aparat i niestety nie dało sie... albo za jasne albo za ciemne... zupełnie inaczej wychodzi w cieniach czy pólcieniach.... a ja chciałbym miec podobny obraz jak z aparaty jako punkt wyjściowy by potem zmieniać... niestety nie daje sie :-(

Piotr
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów