Jak w temacie. Opcja szukaj w forum nie znalazła wogole słowa RAW, wiec pytam. Czym najlepiej obrabiac RAW ? i to ten NOWY z 350d ?
Jak w temacie. Opcja szukaj w forum nie znalazła wogole słowa RAW, wiec pytam. Czym najlepiej obrabiac RAW ? i to ten NOWY z 350d ?
proponuję trochę więcej zaciętości w szukaniu ;-) Hasło RAWY daje porządany efekt.
BTW, nie jest to jakiś nowy format, 1DMk2, 20D i 1DsMk2 też go używają od dłuższego czasu.
Polecam rewelacyjny darmowy RawShooter do ściągnięcia tu.
Pzdr
Niezły jest też Adobe Photoshop CS2.
Dla osób posiadających mało czasu i początkujących ... - dostępna jest opcja auto, która odpowiednio koryguje poziom światła, jasność, kontrast, etc. oraz pomaga uczyć się obróbki rawów.
Klocilbym sie ze slowem "odpowiednio" . Zalezy od zdjecia, fotografowanej sceny, klimatu.Zamieszczone przez JackC
Opcja ta koryguje RAW tak by byl jak najrowniej rozlozony histogram i jednoczesnie nie bylo przypalen.
Dziala to w miare OK przy typowych zdjeciach ... ale takie zdjecia wyjda dobrze i na JPG w trybie AUTO.
Natomiast ja po pierwszych spapranych zdjeciach w koncu wykombinowalem ze musze wylaczyc auto korekte ekspozycji i brightness bo mi po prostu za mocno rozjasnial i niszczyl kontrast, wylaczylem rowniez defaultowe podbicie ostrosci i zdejmowanie color noise... i grzebie w tym nowym PS dalej 8) - juz mi sie spodobala opcja Smart Sharpen.
Radzę, powyborze softu, porównać efekt z wewnętrzą konwersją na JPG. Daje ona na 20 i 350 wyjątkowo dobre efekty.
Robiłem porównania z:
DPP,
EOS viewer,
CS2
Ja porownywalem wew. jpga. CS, PhaseOne, DPP i EosViewera.
Najlepiej wypadal CS (a teraz w wersji CS2 to duzo wygodniejsze) i PhaseOne.
Moje subiektywne odczucie... PO wypadal nawet ciut lepiej niz CS ale IMHO CS jest duzo wygodniejszy w obsludze.
JPG moim zdaniem wypadal raczej marnie.
RawShooter jest bardzo mily...ma niezle highlight contrast i shadow contrast. Nie ma krzywych. Poza tym jest bardzo bardzo wygodny i dosc szybki
Też porównałem RawShootera z CS2 i zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Szybko działa, fajny podgląd od razu widać zmiany tylko robi większe tify niż CS2.
Bardzo starałem sie ustawić w nim podobny obraz (kontrast, kolor... ale zwlaszcza konrtast) do tego jak robi aparat i niestety nie dało sie... albo za jasne albo za ciemne... zupełnie inaczej wychodzi w cieniach czy pólcieniach.... a ja chciałbym miec podobny obraz jak z aparaty jako punkt wyjściowy by potem zmieniać... niestety nie daje sie :-(
Piotr
Lutek
EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150