Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 89

Wątek: Ostrość 300d

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Czarne "plamki" widoczne na zdjęcich to prawdopodobnie drobinki kurzu i pyłu które osadziły sie na matrycy. Przed oddaniem aparatu do czyszczenia w serwisie proponował bym samodzielne wstępne przeczyszczenie matrycy. Służy do tego opcja " Sensor Clean". Znajduje się ona w menu sprzętowym T2.

1. Do aparatu powinieneś włożyć świeżo naładowany akumulator, absolutnie nie można dopuścić do sytuacji aby aparat wyłączył się podczas czyszczenia ponieważ jeżeli używasz do czyszczenia gumowej gruszki (a tak najlepiej robić) migawka zamykając się uderzy w końcówkę gruszki i po migawce.

2. Wybierasz z menu T2 opcję "Sensor Cleaner" i zatwierdzasz OK (w tym momencie lustro się podnosi).

3. Używając gumowej gruszki usuwasz zanieczyszczenia (absolutnie nie wolno dotknąć matrycy!).

4. Po czyszczeniu wyłączasz aparat, zakładasz obiektyw, włączasz ponownie i możesz fotografować.

Gruszkę do czyszczenia można nabyć w każdej aptece. Kosztuje kilka złotych. Oczywiście nie ma gwarancji iż czyszczenie to rozwiąże problem "czarnych plam" ale warto spróbować. Jeżeli zrobisz to umiejętnie i ostrożnie na pewno nie będzie gorzej.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 19-04-2008 o 20:12
    EOS + Speedlite

Dopiero zaczyna

Domyślnie

zrobiłem to i to kilka razy, zapewne ten kurz jest mocno przyczepiony do matrycy, jednak to nie w brudzie lecz w ostrosci problem
    chyba ze to te kropki wywołuja tak masakrycznie złą ostrość

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

a sproboj recznie ustawic ostrosc moze brudny jest uklad af, moze z obiektywem cos nie tak ustaw recznie i wtedy wrzuc sampla

Miasto
    SK

Domyślnie

A czy jest sprawny układ kontroli ostrości? Czy po wciśnięciu spustu do połowy oraz wybraniu pola AF na którym chcesz ustawić ostrość zapala się zielony punkt w prawym dolnym rogu wizjera?
    EOS + Speedlite

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Brud na matrycy tak ostry przy tak niskiej przysłonie? Nie wydaje mi się, ale za cholerę nie wiem, co to... Wygląda na duże zgrupowania martwych pixeli łącząc to z kiepskim ostrzeniem nasuwa mi się pytanie, czy aparat przypadkiem nie zrobił kiedyś dużego zbliżenia podłogi?
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Miasto
    SK

Domyślnie

Jeżeli faktycznie były by to grupy uszkodzonych pixeli to nie mam pojęcia co trzeba było by robić z aparatem aby doprowadzić go do takiego stanu. Widziałem już wiele uszkodzonych matryc ale ta (jeżeli oczywiście jest to jej uszkodzenie) bije wszystkie na głowę.

Z drugiej strony podczas kupna aparatu i nie ważne czy jest to kompakt czy lustrzanka podstawową i obowiązkową czynnością jest zrobienie zdjęcia a w zasadzie kilku zdjęć kontrolnych. Jeżeli kupiłeś aparat "na słowo" i faktycznie w/w problemy są spowodowane stroną sprzętową a nie winą użytkownika to należało się z taką ewentualnością liczyć. Myślę iż zrobienie kilku zdjęć przed zakupem i przegranie ich na PC w celu oceny jakości nie było by zbyt trudną i czasochłonną czynnością a napewno mogło by zaoszczędzić takich problemów jak opisywany powyżej.
    EOS + Speedlite

Dopiero zaczyna

Domyślnie

zielony punkt w prawym dolnym roku się świeci tak jak i czwrwony punk na punktach AF, nie sa to martwe pixele a brud, osoba która sprzedała mi aparat powiedziała ze jest to przyczyną tego że odłączyła obiektyw od korpusu w plenerze, i po porwoci do domu zauwarzyła te brudy.
    wiediząłem ze aparat ma brudną matryce narazie mi to nieprzeszkadza, postaram sie t jakos usunąc jesli zdołam sie dodzownic do serwisu canona.
    sprzedawca powiedział ze zdjecia wychdoziły mu ładne i ostre przed sprzedarzą.
    niektóre rzeczywiscie wychdozą mi idealnie ostre jednak zdarzają sie prawidzwe dramaty. dzis byłem na zdjeciach i kombinowałem z przysłoną wiec sproboje wrzucic jakies zdjecia

Miasto
    SK

Domyślnie

Więc jeżeli twierdzisz iż to zabrudzenie matrycy (w końcu masz aparat fizycznie w ręce) i nie potrafisz sam ich usunąć to prawdopodobnie pozostaje tylko serwis Canona. A co do wrzucenia zdjęć to najlepiej jako RAW-y.

Aparat rzeba wyczuć. Trochę treningu i dobre chęć a napewno efekty będą coraz lepsze i tak jak wcześniej było pisane najlepiej w plenerze.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 20-04-2008 o 17:58
    EOS + Speedlite

Dopiero zaczyna

Domyślnie

no więc tak,
    przy zdjęciu o parametrach 3.5F i około -1 migawaka na trybie manual zdjecia wychodza dziwne, ostrosć rzucona na modelke dziwnie trafia na tło ktre jest ideanie ostre a modelka stojąca metr od obiektwu jest totalnie rozmazana.

przy trybie TV i migawce na -1 jest juz lepiej, modelka jest bardziej ostra, łto tez w miare.

jednak zdjęcie bez modelki o parametrach jak w pierwszym przykładnie wychdozi totalnie nieostre

Miasto
    SK

Domyślnie

A spróbuj zrobić takie same ujęcia (z modelką) na automacie i zobaczymy co z tego powstanie.
    EOS + Speedlite

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów