Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 89

Wątek: Ostrość 300d

Dopiero zaczyna

Domyślnie

zrobilem ten test
    ale niewiem czy dobrze

ostorosc nastawiłem na srodkową kreskę, niewiem czmu ona jest nieostra.

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    Probem jest taki że dla przysłon 8-11 dziurka staję się na tyle mała, iż światło już bardzo silnie załamuje się na jej brzegach. Osiąga ono wtedy swój limit dyfrakcyjny defakto limit rozdzielczy. Dalsze domykanie powoduje spadek rozdzielczości obrazu. Poszukaj w googlach pod hasłami dyfrakcja.
    Czy dotyczy to również drogich obiektywów? Myślę o "elkach"

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciej Zobacz posta
    Czy dotyczy to również drogich obiektywów? Myślę o "elkach"
    http://optyczne.pl/81.4-Test_obiekty...E6_obrazu.html

Tak to wygląda na obiektywie uznawanym za jednego z najlepszych ze stajni canon'a.

Cytat Zamieszczone przez lifedeath Zobacz posta
    ostorosc nastawiłem na srodkową kreskę, niewiem czmu ona jest nieostra.
    Spróbuj nałożyć na w/w linie wielkość kwadratu autofokusa (zakładam że używasz środkowego ) i pomyśl w którym miejscu on może tak naprawdę być - tam gdzie chcesz czy może bardziej w górę czy w bok?.

A jeżeli już w ogóle testować FF/BF to raczej na v. 1.1 ze strony
    http://www.focustestchart.com/prevcharts.html

Moje skromne doświadczenie sugeruje mi żebyś sobie odpuścił te testy i skupił się na walce z czynnikiem subiektywnym (czyli ew. błędami użytkownika).
    Możesz zrobić zdjęcie przy czasie krótszym niż 1/100 sek?
    No i chytre pytanie co to te paproszki - czy to czasem nie matryca? bo "syfy na matrycy" byłyby raczej bardziej rozmyte.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    W zasadzie patrząc na te paproszki to albo należy natychmiast go wyczyścić albo oddać jako niesprawny - bo wychodzi kaszana a nie zdjęcia.

(pisze to osoba nie przejmująca się specjalnie tym, że od nowości - czyli 3 lat - ma aparat z matrycą generującą czerwoną kropę gdzieś na zdjęciu )
    Ostatnio edytowane przez maurycyj ; 06-04-2008 o 13:31 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maurycyj Zobacz posta
    Moje skromne doświadczenie sugeruje mi żebyś sobie odpuścił te testy i skupił się na walce z czynnikiem subiektywnym (czyli ew. błędami użytkownika).
    Też tak uważam - sam się przekonałem, że wiele błędów eliminuje się nabywając doświadczenia i najpierw trzeba się czepiać swoich umiejętności a na końcu sprzętu

Dopiero zaczyna

Domyślnie

aparat kupiłem od kolezanki, ktra potwierdziła ze niema o zadnych uszkodzeń poza zanieczyszczoną matrycą.

nierozumiem co oznacza zrobienie zdjecia 1/100
    być może jest to mo błąd zwiazany z nastawianiem matrycy bądź innych zeczy, zbliżenia na zdjęciach wychdozą bdb więc problem jednak chyba w aparacie tkwi
    Ostatnio edytowane przez lifedeath ; 06-04-2008 o 13:38 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

aparat kupiłem od kolezanki, ktra potwierdziła ze niema o zadnych uszkodzeń poza zanieczyszczoną matrycą.

No właśnie pisałem o czynniku subiektywnym.

Może tu znajdziesz coś dla siebie:
    http://abc.fotopolis.pl/index.php?n=3827

Pozdrowienia

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

być może jest to mo błąd zwiazany z nastawianiem matrycy bądź innych zeczy, zbliżenia na zdjęciach wychdozą bdb więc problem jednak chyba w aparacie tkwi
    Tzn ja bym poprosił koleżankę, niech pokaże, jak robi zdjęcia i będziesz od razu widział, czy jej wychodzą ostre, czy taka sama bryndza.

Domyślnie

albo wyjdź na zewnątrz i zrób kilka fotek na trybie automatycznym - tam aparat sam dobierze Ci parametry
    40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
    serwery www bez limitów

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

"przeczytałem instrukcje aparatu 5x i nic tam nowego nie znalazłem.. nic mi to nie dało"

- nierozumiem co oznacza zrobienie zdjecia 1/100

i wszystko jasne ....

poprosimy o zdięcie na F6,3-8 i czsach mniejszych niż 1/100 i iso100 i w dobrym oświetleniu; w pełnym rozmiarze z ustawieniami na standard. może być z ręki (robienie fotek ze statywu wcale nie daje 100% pewnosci nieporuszenia)

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

z twojego testu wynikaloby ze masz BF na 21-22 mm, to sie kwalifikuje na serwis ale w zaden sposob nie jest zwiazane z ostroscia kit'a przy f/22
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów