Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 89

Wątek: Ostrość 300d

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris_11 Zobacz posta
    Jeżeli przesłona była na f/8 i ISO 400 to czas był na pewno bardzo długi, jak na robienie z ręki, tym bardziej, że na zdjęciach widać, że warunki oświetleniowe były... kiepskie.
    .
    niebył długi, tzn aparat natychmiastoro robił zdjęcie, bez długiego czekania, oświetlenie było bdb, lampy sa bardzo mocne. warunki ok moim zdaniem.
    postaram sie skombinować statyw i wyjść jeszcze gdzieś wtedy sie zoabczy czy to rzeczywiscie nie wina mojej reki
    Ostatnio edytowane przez lifedeath ; 11-04-2008 o 22:20

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

No, pytanie co kto rozumie, pod pojęciem długi/krótki czas.
    Ale ciekaw jestem eksperymentów przy dobrym świetle.
    (Sorry, ale na poprzednich tego światła nie wiszę )

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Niestety, sam statyw może nie załatwić sprawy. 300D ma dosyć "ciężkie lustro" i jego uniesienie oraz opadanie wprawia aparat w straszne drgania. Tutaj może pomóc tylko Mirror LockUp i wężyk.
    Jedynym rozwiązaniem jest wyjście w dobrze oświetlony teren, bo ja, tak jak Aleks, tego bardzo dobrego światła nie widzę.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Dzięki Chris, bo jż się bałem, że mam ze wzrokiem/monitorem coś nie tak
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Nie no, i znowu jakies bzdury, jakie ciezkie lustro ?? mam 300D i jakos tego nie zauwazylem nie musze stosowac ani mlu ani takich rzeczy jak wezyk nawet ze statywu w nocy przy czasach 30 sekund wiec tutaj tez nie powinno byc problemu. Ja sie nie zgadzam :P

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lifedeath Zobacz posta
    niebył długi, tzn aparat natychmiastoro robił zdjęcie, bez długiego czekania,
    1.Tylko co to znaczy niezbyt długi dla ciebie???? Przecież aparat pokazuje jaki czas zastosowałeś - możesz to łatwo sprawdzić. Mało tego zapisuje go EXIFie (czyli dodatkowych danych dołączonych do pliku jpg. Możesz to prosto sprawdzić nawet przy użyciu Windowsa - prawy przycisk myszy -> właściwości->podsumowanie->zaawansowane). Niestety większość Twoich fotek ma wycięty EXIF (to pewnie kwestia programu graficznego w jakim je "ściemiasz", że użyję Twojego określenia).

2. Jak już sprawdzisz jakie czasy używasz do zdjęć (czy raczej aparat Ci ustawia - bo zauważyłem, że nie zwracasz na ten parametr uwagi...) to upewnij się, że nie są za długie tzn. na początek z ręki staraj się nie schodzić powyżej 1/60 sekundy (dla krótkiego) 1/125sekundy (dla długiego końca).

3. 300D ma 7 punktów ustawiania ostrości. Upewnij się że ostrość jest ustawiana na ten który chcesz. Może spróbuj robić zdjęcia tylko na środkowym??? - zawsze po ustawieniu ostrości możesz przekadrować (oczywiście cały czas trzymając wciśnięty do połowy spust migawki).

4. No i rzeczywiście to co przedpiscy pisali - spróbuj przetestować swój sprzęt na powietrzu korzystając z dobrego dziennego światła.

PS.

Jasne, że nie trzeba znać tych wszystkich ustawień parametrów itd aby robić zdjęcia ale jakichś podstaw trzeba łyknąć...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Nie no, i znowu jakies bzdury, jakie ciezkie lustro ?? mam 300D i jakos tego nie zauwazylem nie musze stosowac ani mlu ani takich rzeczy jak wezyk nawet ze statywu w nocy przy czasach 30 sekund wiec tutaj tez nie powinno byc problemu. Ja sie nie zgadzam :P

Oooo! Ostrożnie z tymi "bzdurami"
    No właśnie dla czasów typu 30 sekund drgania lustra nie mają (prawie)żadnego znaczenia - przecież trwają one bardzo krótko w stosunku do całkowitego czasu naświetlania np. 30 sekund.
    Natomiast dla czasów krótszych np 1/10 sekundy owszem mają i to duże. I niejest to cecha 300D a większości lustrzanek.
    Ostatnio edytowane przez Leone ; 12-04-2008 o 15:32 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Eeee, bez mlu robilem ze statywu dla naprawde roznych czasow, dla 1/10 tez, przy F8 i wychodzily ostre bez oznaki ruszenia nawet najmniejszego Oczywiscie pewnie Mlu daje dodatkowe profity ale tutaj chyba nie to jest problemem na tych fotkach

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wszystko jest też kwestią, tego co kto rozumie poprzez ostre. Ja nie jestem onanistą sprzętowym i nie wymagam "zdjęć-żylet", ale dla mnie te, robione na 300D pry czasach powyżej kilku sekund bez MLU były już nieostre. Przetestowałem to wielokrotnie i nie chciało być inaczej.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a teraz dla porównania
    oba zdjęcia robione na automacie.

robione pentaxem k100d

robione canonem 300d

i niegadajcie bredni na temat ciezkiego lustra czy drgania reki :/
    jelsi niewiecie czemu aparat pierdzieli tak ostrosc to nie wygłaszajcie swoich bezcelowych opini na temat mojej złej wiedzy lub upośledzenia ręki, to ewidentny problem związany z samym sprzętem.

Coś już napisał

Domyślnie

Sam jeszcze mam problemy z okiełznaniem lustrzanki, ale powiedz czy czyściłeś AF ? Bo po zdjęciu sądząc, w aparacie masz "śmietnik"

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów