Ostatnio edytowane przez lifedeath ; 11-04-2008 o 22:20
No, pytanie co kto rozumie, pod pojęciem długi/krótki czas.
Ale ciekaw jestem eksperymentów przy dobrym świetle.
(Sorry, ale na poprzednich tego światła nie wiszę)
Niestety, sam statyw może nie załatwić sprawy. 300D ma dosyć "ciężkie lustro" i jego uniesienie oraz opadanie wprawia aparat w straszne drgania. Tutaj może pomóc tylko Mirror LockUp i wężyk.
Jedynym rozwiązaniem jest wyjście w dobrze oświetlony teren, bo ja, tak jak Aleks, tego bardzo dobrego światła nie widzę.
Dzięki Chris, bo jż się bałem, że mam ze wzrokiem/monitorem coś nie tak
Pozdrawiam
Nie no, i znowu jakies bzdury, jakie ciezkie lustro ?? mam 300D i jakos tego nie zauwazylemnie musze stosowac ani mlu ani takich rzeczy jak wezyk nawet ze statywu w nocy przy czasach 30 sekund
wiec tutaj tez nie powinno byc problemu. Ja sie nie zgadzam :P
1.Tylko co to znaczy niezbyt długi dla ciebie???? Przecież aparat pokazuje jaki czas zastosowałeś - możesz to łatwo sprawdzić. Mało tego zapisuje go EXIFie (czyli dodatkowych danych dołączonych do pliku jpg. Możesz to prosto sprawdzić nawet przy użyciu Windowsa - prawy przycisk myszy -> właściwości->podsumowanie->zaawansowane). Niestety większość Twoich fotek ma wycięty EXIF (to pewnie kwestia programu graficznego w jakim je "ściemiasz", że użyję Twojego określenia).
2. Jak już sprawdzisz jakie czasy używasz do zdjęć (czy raczej aparat Ci ustawia - bo zauważyłem, że nie zwracasz na ten parametr uwagi...) to upewnij się, że nie są za długie tzn. na początek z ręki staraj się nie schodzić powyżej 1/60 sekundy (dla krótkiego) 1/125sekundy (dla długiego końca).
3. 300D ma 7 punktów ustawiania ostrości. Upewnij się że ostrość jest ustawiana na ten który chcesz. Może spróbuj robić zdjęcia tylko na środkowym??? - zawsze po ustawieniu ostrości możesz przekadrować (oczywiście cały czas trzymając wciśnięty do połowy spust migawki).
4. No i rzeczywiście to co przedpiscy pisali - spróbuj przetestować swój sprzęt na powietrzu korzystając z dobrego dziennego światła.
PS.
Jasne, że nie trzeba znać tych wszystkich ustawień parametrów itd aby robić zdjęcia ale jakichś podstaw trzeba łyknąć...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Oooo! Ostrożnie z tymi "bzdurami"
No właśnie dla czasów typu 30 sekund drgania lustra nie mają (prawie)żadnego znaczenia - przecież trwają one bardzo krótko w stosunku do całkowitego czasu naświetlania np. 30 sekund.
Natomiast dla czasów krótszych np 1/10 sekundy owszem mają i to duże. I niejest to cecha 300D a większości lustrzanek.
Ostatnio edytowane przez Leone ; 12-04-2008 o 15:32 Powód: Automerged Doublepost
Eeee, bez mlu robilem ze statywu dla naprawde roznych czasow, dla 1/10 tez, przy F8 i wychodzily ostre bez oznaki ruszenia nawet najmniejszegoOczywiscie pewnie Mlu daje dodatkowe profity ale tutaj chyba nie to jest problemem na tych fotkach
![]()
Wszystko jest też kwestią, tego co kto rozumie poprzez ostre. Ja nie jestem onanistą sprzętowym i nie wymagam "zdjęć-żylet", ale dla mnie te, robione na 300D pry czasach powyżej kilku sekund bez MLU były już nieostre. Przetestowałem to wielokrotnie i nie chciało być inaczej.
a teraz dla porównania
oba zdjęcia robione na automacie.
robione pentaxem k100d
robione canonem 300d
i niegadajcie bredni na temat ciezkiego lustra czy drgania reki :/
jelsi niewiecie czemu aparat pierdzieli tak ostrosc to nie wygłaszajcie swoich bezcelowych opini na temat mojej złej wiedzy lub upośledzenia ręki, to ewidentny problem związany z samym sprzętem.
Sam jeszcze mam problemy z okiełznaniem lustrzanki, ale powiedz czy czyściłeś AF ? Bo po zdjęciu sądząc, w aparacie masz "śmietnik"