a pkt. ostrości masz na stałe wybrany środkowy czy aparat robi co chce??
a pkt. ostrości masz na stałe wybrany środkowy czy aparat robi co chce??
Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka.....+ LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze
no to tak.
ostrośc ustalałem wg danego zdjęcia, jesli osoba jest z boku to ten boczny punkt AF, robiłem takrze na wsyztskich AF, na centralnym na wsyztskim.
matryce dmuchałem i kupa. musze oddac do serwisu
Zdecydowanie do serwisu, albo spotkaj sie z kims z forum z Twojego miasta i niech ta osoba zobaczy co jest nie takMoze wtedy sie cos wyjasni, Pozatym, jak aparat moze ustawic ostrosc na paprochy na matrycy ?? mnie to przeraza, owszem sa one bardziej lub mniej widoczne przy roznych ustawieniach, ale takie kropeczki to troszke malutkie sa i za bardzo wyrazne
![]()
Nie ma możliwości ustawienia ostrości na paprochach, także nie stesujcie się.
Co do zdjęć, to na moje wynika z długiego czasu naświetlania. Tam, gdzie było robione z ręki jest nieostro, bo ręka drży i modelka się rusza. Natomiast na tym, gdzie aparat stoi na ziemi i widać same nogi modelki jest ładnie i ostro.
Ostatnio edytowane przez Chris_11 ; 11-04-2008 o 19:19
sądze że własnie takie może być wyjasnienie, chociaz w pentaxie niebyło takich problemów. jesli chdozi o dane to w zasadzie przysłona była nastawiona na 8.0 w wiekszosci tych zdjęć, a ekspozycja niepamietam dokładnie ale coś w granicach -2 na skali.
a i iso 400. w zasadzie to niechcąy bo zapomniałem przestawić
moze ten pentax mial stabilizacje obrazu ??spotkaj sie z kims kto to rozumie wszystko i niech sprawdzi czy jest ok, niech Ci wytlumaczy o co chodzi ze wszystkim jesli nie chcesz czytac instrukcji, moim zdaniem przydatnej, nie jest jej duzo a opisane jest praktycznie wszystko czytelnie
![]()
Jeżeli przesłona była na f/8 i ISO 400 to czas był na pewno bardzo długi, jak na robienie z ręki, tym bardziej, że na zdjęciach widać, że warunki oświetleniowe były... kiepskie.
Ponadto to obiektyw KIT. Miałem taki zestaw, robiłem nim rok i spotykałem dokładnie te same problemy.
Wyjdź o godzinie 13. w ładny dzień, zmniejsz ISO do 200, czas naświetlania na co najmniej 1/60, a już najlepiej na co najmniej 1/125 i zobacz efekty.
Wiesz... chyba za dużo zmiennych.
Skłaniałbym się do propozycji przedmówcy.
Zrób zdjęcie przy naprawdę dobrym świetle. Jeśli będzie prawidłowo naświetlone i nieporuszone, będziemy dumać dalej.