Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Jak zwiększyć możliwości 100 2.8 macro

stn
    Guest

Domyślnie

Taką lampę jak na filmiku mam mój kolega co na komarze "jaja"
    poluje pół lata po łąkach. Daje ona bardzo dobre efekty i nie ma
    porównania z tymi "kołami" na obiektyw. Co do powiększenia
    to walczył on bardzo długo z pierścieniami/konwerterami i inymi
    wynalazkami a na koniec kupił słoik 5:1 i ma to co potrzebuje.

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stn Zobacz posta
    Taką lampę jak na filmiku mam mój kolega co na komarze "jaja"
    poluje pół lata po łąkach. Daje ona bardzo dobre efekty i nie ma
    porównania z tymi "kołami" na obiektyw. Co do powiększenia
    to walczył on bardzo długo z pierścieniami/konwerterami i inymi
    wynalazkami a na koniec kupił słoik 5:1 i ma to co potrzebuje.
    Ma tą zrobioną z puszek czy tego ringa? MP-E 65mm pewnie sobie kupił, mi akurat na takich mega zbliżeniach nie zależy, makro to jakaś tam część mojej amatorskiej działalności, nie najwyższy priorytet, a 100mm to i czasem do portretu się nada, dlatego też szukam powiedzmy "lekkiego wzmocnienia"

stn
    Guest

Domyślnie

Ma Macro Twin Lite MT-24EX (na 99% - dawno tego nie widziałem u niego więc głowy nie dam obciąć)
    A te 5:1 to już jak dla mnie zupełny onanizm - ale jak ktoś poluje na owady
    może być wielce przydatne.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    A używasz do tego jakiejś specjalnej lampy, albo jakiegoś sieciowego wynalazku typu DIY (swoją drogą ten pan ma ciekawe filmiki: http://www.youtube.com/user/motleypixel) z lampą zewnętrzną. Bo przy pierścieniach to już pewnie ciemnawo trochę. A z innej beczki, skoro pierścienie zmniejszają dystans pracy, a samo 31 cm w 100mm już dla niektórych owadów bywa za bliskie i je odstrasza, to pewnie to dodatkowe utrudnienie. Skoro nie używasz statywu / monopodu to rozumiem, że ograniczasz się do czasów rzędu 1/250 czy maks 1/160 sekundy i podbijasz ISO dla podtrzymania głębi - odszumiasz potem?
    Lampę to mam tylko zwykłą 580EX, na którą nakładam dyfuzor (podróba Gary Fong). To wszystko. Reszta mniej więcej tak, jak piszesz. Czy odszumiam? Tyle, co w ACR trochę suwakami pojeżdzę, bez nadzwyczajnych sztuczek. Nie jestem już szumofobem
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wrócę jeszcze do tematu: czy ktoś może mi zaprezentować zdjęcie ale nie tablic testowych, tylko "z terenu" tego obiektywu z konwerterem 1.4x oraz pierścieniem (jednym lub więcej) pośrednim? Albo chociaż samo z konwerterem, bo z samymi pierścieniami to już widziałem. Dzięki.

Coś już napisał Awatar Rosemary
    Miasto
    Vienna/Kraków/Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    Wrócę jeszcze do tematu: czy ktoś może mi zaprezentować zdjęcie ale nie tablic testowych, tylko "z terenu" tego obiektywu z konwerterem 1.4x oraz pierścieniem (jednym lub więcej) pośrednim? Albo chociaż samo z konwerterem, bo z samymi pierścieniami to już widziałem. Dzięki.

Podpinam sie do prosby. 100mm+3 pierscienie+1.4x. Idealnie byloby jedno z 1,4x i bez konwertera dla porownania.

Ostatnio walczylem pierwszy raz na moim 5dII (wczesniej 20d) w terenie. Canon 100mm+pierscienie Kenko w roznych konfiguracjach. 580exII + dyfuzor wlasnej roboty. Musze przyznac ze troche krotko sie zrobilo na FF.
    http://fotobase.pl/main.php?g2_itemId=10208
    [5dmkII] _ [580ex II] _ [17-40 ] _ [70-200 f4L] _ [50 f1,4] _ [85 f1,8]_[canon 100 f2,8 makro]

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rosemary Zobacz posta
    Ostatnio walczylem pierwszy raz na moim 5dII (wczesniej 20d) w terenie. Canon 100mm+pierscienie Kenko w roznych konfiguracjach. 580exII + dyfuzor wlasnej roboty. Musze przyznac ze troche krotko sie zrobilo na FF.
    http://fotobase.pl/main.php?g2_itemId=10208
    Pod tym linkiem jest sporo fajnych zdjęć (w ogóle cała strona jest niezła), gdzie autor często stosuje zestaw 20D + Sigma 180 + TC 2x...(daje ok 576mm...) to wyobrażam sobie, ze 100mm na pełnej klatce musi trochę wydawać się krótkie.

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rosemary Zobacz posta
    Podpinam sie do prosby. 100mm+3 pierscienie+1.4x. Idealnie byloby jedno z 1,4x i bez konwertera dla porownania.
    To co nikt makro nie robi? Swoja droga temat wątku można zmienić i wyrzucić literkę L, bo może kojarzyć się z 180 3.5 L

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Może w końcu na coś się przydam
    Canon 30D + Sigma 180mm --> fotki robione z ręki, prosto z puchy, nie kadrowane, jedynie podostrzone przed zmniejszeniem, exif do wglądu:

1.

2.

3.

4.

5.

Mam nadzieję, że da Wam to ogólny wgląd w możliwości obiektywu.
    A co do samego szkła to tak:

+ genialny bokeh w zasadzie na każdej przesłonie
    + świetna praca pod światło, ciężko zauważyć spadek kontrastu, chociaż zdarzyło się kilka razy
    + spora minimalna odległość tj 46cm, więc pierścienie się sprawdzą
    + cieplejszy zafarb Sigmy świetnie pasuje do macro
    + solidne wykonanie, wszystko w zestawie, 3 lata gw. itp itd

- prawdopodobnie po kupnie trzeba będzie kalibrować szkło
    - przy tej ogniskowej ciężko się robi z ręki; zawsze robię w trybie H, żeby coś później wybrać. Rozwiązaniem jest lampa błyskowa, której nie posiadam, ale którą posiada znaczna część makrozapaleńców
    Po podłączeniu lampy jedynym minusem pozostaje w zasadzie kalibracja.
    Ostatnio edytowane przez Lulu1988 ; 09-06-2009 o 12:15
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Kolejne 2 świeżutkie fotki podwórkowe. Tym razem nieco podrasowane w programie PhotoFiltre

6.

7.
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów