Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: 5D - problem [err] HELP!?

Question 5D - problem [err] HELP!?

Witam,

Może ktoś z Was miął taki "problem"
    Body w pewnym momencie przestało pracować, na ekranie widoczny tylko [Err] (jak na załączonym obrazku)...
    Wył. Wł i bez zmian, wyjmuje akumulatory - bez zmian, zdejmuje obiektyw - bez zmian, 0 reakcji. Odpinam Grip (BG-E4), podpinam na nowo i śmiga jak gdyby nigdy nic...

Soft, styki? Serwisować? pewnie niewiele to da... a zbliża się kolejna sesja gdzie potrzebuję 2 puszek.

*

- Radzić!

Senkju,
    m

Domyślnie

Mam takie pytanie:

Wgrywałeś może nowy soft ?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meian Zobacz posta
    Soft, styki? Serwisować?
    Przecież w instrukcji jest napisane co znaczy Err 02.
    Styki to raczej Err 99 więc nie kombinuj pod górkę.
    Err 02 to błąd karty.
    Sprawdź z inną kartą CF, sformatuj kartę w kompie, zajrzyj dokładnie do środka gniazda CF czy któryś z pinów się nie wygiął.
    Najczęstsza przyczyna tego błędu to albo uszkodzenie karty (fizyczne lub poprostu pada sama z siebie) lub odwrotne włożenie karty do gniazda w aparacie (naprawdę niewielu użytkowników ma na tyle odwagi by się do tego przyznać).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    lub odwrotne włożenie karty do gniazda w aparacie (naprawdę niewielu użytkowników ma na tyle odwagi by się do tego przyznać).

A no widzisz ja mam...

...jedyna rzeczą która mi przychodzi do głowy to dość radykalna zmiana temperatur podczas wykonywania sesji (spot TVP) ekstremalnie zimny nawiew a innym razem upał w studiu ...

* instrukcji nie posiadam.
    Ostatnio edytowane przez meian ; 06-04-2008 o 08:52

MuNiO
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meian Zobacz posta

* instrukcji nie posiadam.
    Lenistwo i lamerstwo sie klania. Przed zadaniem tego pytania mogles zdobyc instrukcje (sciagnac z forum) i poczytac. Tam wszystko pisze co i jak.

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

dajcie na luz ,od tego jest przeciez forum zeby pytać.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arche121 Zobacz posta
    od tego jest przeciez forum zeby pytać.
    O ile wcześniej samemu nie znajdziesz odpowiedzi.
    Zadanie pytania bez próby poszukania samemu odpowiedzi (a instrukcja to pierwsze miejsce gdzie powinno się szukać) to zwykłe lenistwo a nie "od tego jest forum" .
    Forum uzupełnia a nie zastępuje instrukcję .

Dopiero zaczyna Awatar kchmielu

Domyślnie

Witam!!!

Podepnę się pod ten wątek - mam bardzo podobny problem z aparatem EOS 1D Mark I - 4 MPx. Mianowicie jeślni na aparacie jest założony obiektyw Canon 50/1.8 nie działa AF i aparat nie wyświetla przysłony (wyświetla 00). Przy próbie zrobienia zdjęcia podnosi się lustro, a aparat na górnym wyświetlaczu wyświetla komunikat ERR - bez żadnej dodatkowej cyfry - po prostu ERR. Z ciekawości założyłem do niego przerobionego KIT'a 18-55 USM od 20D (tak - kit to USM - 20D zakupoiny w Japonii) i o dziwo z tym obiektywem aparat działa jak najbardziej prawidłowo. Z 20D obydwa obiektywy działają dobrze. Obiektyw 50/1.8 sprawdzałem z 1D MKII i 40D u kolegi i też działa bez zarzutu. Sprawdzałem też z obiektywem 70-200 2.8 L i zachowanie takie jak w przypadki 50/1.0 - komunikat ERR i nic więcej. Dodam, że aparat ma najnowszy firmware w wersji 1.4.0

Przeczytałem instrukcję obsługi i googlowałem - niestety nic nie znalazłem.

Uprzejmie proszę o pomoc

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów