Tak zapytałem, akurat z komunii to nie mam żadnego więc nie jestem osobiście zainstersowany - zapytałem nieco prowokacyjnie bo:
Jak są na forum pytania typu: "ile za zdjęcie", "zarabianie na zdjęciach" itp. to padają odpowiedzi 30-50 albo wiecej >> stawki zpaf itp. i jak ktoś daje mniej lub wcale to jest "płacz i zgrzytanie zębów" o niegodziwości wykorzytywaniu biednych fotografów czy wręcz psuciu rynku ipt. (każdy wie o czym piszę)..
Tu jest ogłoszenie o zapotrzebowaniu itp. bez warunków brzegowych - znaczy powinno być podane od razu że jest tak i tak. Wtedy nie ma niedomówień i ewentualnych późniejszych pretensji, oskarżeń itp.
Moje zdanie na ten temat jest takie - nikt nie wydaje czasopisma "non profit" tylko dlatego, że lubi wydawać kasę - tylko dlatego, że docelowo ma na tym tą wydaną kasę odzyskać i zarabiać - czy to będzie po miesiącu roku czy dwóch to inna sprawa (powinno to wynikać z tzw. biznesplanu) więc docelowo układ powinien być trochę inny.. ale to temat na osobną dyskusję chyba..
To że obecne czasopisma nie płacą to nie jest akurat argument..
Do Sergiusza nic oczywiście nie mam - bo jemu się chwali, że potrafi zmobilizować ludzi do udostępniania efektów swojej pracy za darmo - oczywiście zawsze można traktować to jako reklamę swojej osoby i potem się chwalić przed znajomymi czy potencjalnymi klientami że "drukują mnie" w takim czasopiśmie - i to też jest oczywiście pewna forma zapłaty..
Egzemplarz autorski też nią jest..
Po prostu brakowało tych informacji w pierwszym poście i stąd moje pytanie..
Jeśli będzie jakaś tematyka w której mam coś do pokazania to oczywiście rozważę wysłanie jakiegoś zdjęcia..
Pozdrawiam
Artur