Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
To tu nie pasuje że ty piszesz o ilości RAWów w serii a kolego o ilości fps pstrykając RAWy. Zacznijcie pisać do siebie a nie obok siebie .
Długość a szybkość serii - jest różnica.
Przy wolniejszych kartach ilość fps może spaść, ale bufor się nie zmniejszy bo nie zależy od karty - nadal pomieści tyle ile specyfikacja twierdzi.
Mnie nigdy dotąd przy wolniejszych kartach nie spadała szybkość serii (przynajmniej w sposób dający się bez badań stwierdzić) - (korpusy: 10D,20D,30D,350D). Inne miałem zbyt krótko żeby móc to stwierdzić. Być może to jakaś nowość w 40-tce , a być może im szybszy fps tym bardziej się to odczuwa. Dodam jeszcze, że robię wyłącznie raw-y :cool:. Oczywiście odczuwalne są znaczące różnice w prędkości opróżniania bufora w zależności od szybkości kart.

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
(....)
A co ciekawe te wyimaginowane 6.5 fps to tak na wyrost jest, testy dowiodły że 40D w optymalnych warunkach osiąga ok 6.3 fps:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/page13.asp
To achieve maximum shooting rate you need to be at 1/4000 sec or faster (which is a bit disappointing) and will then get 6.3 frames per second at the best (not the specified 6.5 fps).
Może tak, może nie. Sam wiesz jak to jest z testami. Najlepiej samemu zmierzyć - z ciekawością bym to zrobił ale obecnie 40-tki nie posiadam . W 30-tce też ktoś dowodził, że jest 4 a nie 5 (moją zmierzyłem - ma 5 jak nic ).