Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Jaka jest prędkość zapisu na kartę CF w 400D

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marek69 Zobacz posta
    proponuje założyć tą X40 i zobaczyć, czy zrobisz serię taką jak piszą w instrukcji.
    IMHO zrobisz.

Szybkość opróżniania bufora zależy od szybkości karty i nią jest blokowany.
    Ale aparat też ma swoją maksymalną szybkosć powyżej której użycie szybszej karty już nic nie daje.

I link wyżej wyraźnie o tym świadczy szybsza karta więcej zdjęć w serii proste za wolna aparat tnie zwalnia.
    Szybsza karta może dać efekt opróżnienia części bufora w trakcie wykonywania serii. Ale znów nie powyżej prędkości o której piszę powyżej.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec Awatar Marek69
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta

Szybsza karta może dać efekt opróżnienia części bufora w trakcie wykonywania serii. Ale znów nie powyżej prędkości o której piszę powyżej.
    ok zgadzam się że apart ma swój bufor i jest przygotowany do ilości zdjęć w serii jaką podaje sprzedawca, i założenie do mojej 40D karty 40X nie daje mi pełnej możliwości wykorzystania 6,5 klatki na sek w rawach w pełnej możliwej serii.

Ps. nigdzie nie doczytałem w instrukcji jaka jest szybkość opróżnia bufora, może ktoś wie gdzie można znaleźć dane i nie do kart, ale jaki jest konkret.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ps. nigdzie nie doczytałem w instrukcji jaka jest szybkość opróżnia bufora, może ktoś wie gdzie można znaleźć dane i nie do kart, ale jaki jest konkret.
    Nie do kart, to w ułamek sekundy - wyjmujesz baterię i już bufor pusty
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

ok zgadzam się że apart ma swój bufor i jest przygotowany do ilości zdjęć w serii jaką podaje sprzedawca, i założenie do mojej 40D karty 40X nie daje mi pełnej możliwości wykorzystania 6,5 klatki na sek w rawach w pełnej możliwej serii.

To ta 40-tka jakaś kiepawa jest . W moim 10D (który był wolny jak żółw) miałem na najtańszym kingstonie serię w raw-ach 9 kl tak samo jak i na EIII - identyczna sytuacja jest w np. w 30D .
    Coś mi tu nie pasuje 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar Marek69
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Nie do kart, to w ułamek sekundy - wyjmujesz baterię i już bufor pusty
    ok pojechałeś po mnie i dobrze źle może sprecyzowałem chodziło mi o to jaką ilość Mb może przerzucić na kartę mając ją optymalną. I dalej będę sie upierał że kiepska stara karta będzie nam zwalniać aparat i tyle.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To ta 40-tka jakaś kiepawa jest . W moim 10D (który był wolny jak żółw) miałem na najtańszym kingstonie serię w raw-ach 9 kl tak samo jak i na EIII - identyczna sytuacja jest w np. w 30D .
    Coś mi tu nie pasuje 8).
    To tu nie pasuje że ty piszesz o ilości RAWów w serii a kolego o ilości fps pstrykając RAWy. Zacznijcie pisać do siebie a nie obok siebie .
    Długość a szybkość serii - jest różnica.
    Przy wolniejszych kartach ilość fps może spaść, ale bufor się nie zmniejszy bo nie zależy od karty - nadal pomieści tyle ile specyfikacja twierdzi.

A co ciekawe te wyimaginowane 6.5 fps to tak na wyrost jest, testy dowiodły że 40D w optymalnych warunkach osiąga ok 6.3 fps:
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/page13.asp
    To achieve maximum shooting rate you need to be at 1/4000 sec or faster (which is a bit disappointing) and will then get 6.3 frames per second at the best (not the specified 6.5 fps).

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    To tu nie pasuje że ty piszesz o ilości RAWów w serii a kolego o ilości fps pstrykając RAWy. Zacznijcie pisać do siebie a nie obok siebie .
    Długość a szybkość serii - jest różnica.
    Przy wolniejszych kartach ilość fps może spaść, ale bufor się nie zmniejszy bo nie zależy od karty - nadal pomieści tyle ile specyfikacja twierdzi.
    Mnie nigdy dotąd przy wolniejszych kartach nie spadała szybkość serii (przynajmniej w sposób dający się bez badań stwierdzić) - (korpusy: 10D,20D,30D,350D). Inne miałem zbyt krótko żeby móc to stwierdzić. Być może to jakaś nowość w 40-tce , a być może im szybszy fps tym bardziej się to odczuwa. Dodam jeszcze, że robię wyłącznie raw-y :cool:. Oczywiście odczuwalne są znaczące różnice w prędkości opróżniania bufora w zależności od szybkości kart.

(....)
    A co ciekawe te wyimaginowane 6.5 fps to tak na wyrost jest, testy dowiodły że 40D w optymalnych warunkach osiąga ok 6.3 fps:
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/page13.asp
    To achieve maximum shooting rate you need to be at 1/4000 sec or faster (which is a bit disappointing) and will then get 6.3 frames per second at the best (not the specified 6.5 fps).
    Może tak, może nie. Sam wiesz jak to jest z testami. Najlepiej samemu zmierzyć - z ciekawością bym to zrobił ale obecnie 40-tki nie posiadam . W 30-tce też ktoś dowodził, że jest 4 a nie 5 (moją zmierzyłem - ma 5 jak nic ).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Być może to jakaś nowość w 40-tce , a być może im szybszy fps tym bardziej się to odczuwa. Dodam jeszcze, że robię wyłącznie raw-y :cool:.
    Nie napisałem "jak to jest w 40tce" tylko ogólnie jak to może być.
    Z naciskiem na "może" - proszę nie brać moich słów jako wyroczni .
    Link które podałem udowadnia że niezależnie od karty ilość fps się nie zmienia.
    Tak więc sugeruję zejście z 40D bo jeszcze się coś połamie .

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Przepraszam, że wytykam, ale jestem prawie pewny, że pomyłkowo zamieniłeś pojęcia... :-?

Skoro dane idą najpierw do bufora, który ma stałą prędkość przyjmowania danych, to jak karta może bezpośrednio wpłynąć na szybkostrzelność (fps) - zwłaszcza na początku serii?
    Wolna karta może redukować (poniżej maksymalnej) prędkość oddawania jej danych przez bufor, co w oczywisty sposób zmniejszy jedynie długość (nieprzerywanej pojemnością bufora) serii - ale nie fps! ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(....)
    Tak więc sugeruję zejście z 40D bo jeszcze się coś połamie .
    Co do 40-tki to była to lekka ironia z mojej strony 8).
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 07-04-2008 o 16:43
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów