Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
W moim małym, nieprofesjonalnym, prywatnym teście wyszło jasno, że bufor 'wypróżnia' się z serii rawów znacznie szybciej na sandiska extreme III niż na zwyczajngo kingstona.
Bardzo dawno temu zrobiłem mały test w 400D.
Ustawiłem tryb zdjęć seryjnych i tłukłem "jpeg" przy ISO 1600 do zapchania aparatu.
Przy najwolniejszym Kingstonie (wg. HDTach 2,9 Mb/s) uzyskałem 16 jpeg’ów o wadze 86 Mb
Przy SanDisk'u Extreme III było 18 jpeg'ów o wadze 97 Mb.
Wyniki mierzonego czasu od momentu kiedy aparat się zapchał, do momentu kiedy czerwona lampka na aparacie zgasła:
Kingston - 38 sek
SanDisk III - 11 sek
Gwoli ścisłości: test nie był przeprowadzony w specjalnych warunkach lecz w terenowych. Fotografowana scena niemal identyczna i stąd waga jednego zdjęcia wahała się w zakresie 5,32Mb-5,44Mb
Blog rowerowo-wyprawowy :wink:
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
a największą różnicę pomiędzy tymi kartami widać, kiedy włoży się je do czytnika celem zgrania zdjęć na hddprzy extremeIII pstrykam i czekam aż się zgra, przy kingstonie pstrykałem i szedłem zrobić sobie kawę, albo do sklepu po wiadomy napój
![]()
40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...
studioad.pl - projektowanie stron internetowych
serwery www bez limitów
Krotko - po pierwsze 40D nie obsluguje tryby UDMA (czyli kart typu Sandisk Extreeme IV i jej podobnych). Tryb ten jest obslugiwany w EOS serii 1 - i chyba tego nie we wszystkich (nie chce mi sie szukac).
Dlatego - nie ma sensu pakowac kart o predkosci zapisu/odczytu powyzej 20MB/s
Poza tym aby odczytac dane z karty np typu Sandisk Extreeme III (w granicach do 20MB/s) to trzeba uzyc odp. czytnika kart
Czytnik kart, ktory moze teoretycznie wyciagnac ok 40MB/s kosztuje wiecej i jest podpinany do portu FireWire czy innego o nieco wiekszej przepustowosci niz USB 2.0.
Teorie teoriami, a praktyka praktyka![]()
...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
(40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)
USB to 480 mbit podziel na 8 to ci wyjdzie 60 MB/s. W praktyce USB ma prędkośc maksymalną zbliżoną do 320 mbit czyli 40 MB/s. Sprawa interfejsów do czytników IMHO pomijalna. Bardziej bym się zastanawiał nad inwestycją w jak najlepszy czytnik USB, bo to on stanowi wąskie gadło, a nie typ portu.
PS. W niedalekiej przyszłości wejdzie USB 3.0. Z 4,8 Gb/s [600 MB/s].