Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Jaka jest prędkość zapisu na kartę CF w 400D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Przepraszam, że wytykam, ale jestem prawie pewny, że pomyłkowo zamieniłeś pojęcia... :-?
    Właśnie dlatego napisałem że 'może' = nie jestem pewny czy tak jest. Gdybamy sobie gdybamy ale tylko test praktyczny coś by tu wykazał.
    Już nie raz okazywało się że po sprawdzeniu jakiejś niepodważalnej teorii miała ona jednak dziury...

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sylwek 100 Zobacz posta
    Witam
    Nigdzie nie mogę zdobyć takiej informacji a planuje zakup nowej karty pamięci.
    Mam do wyboru SanDisk Extreme IV 8 GB prędkość zapisu 40MB/s lub Extreme III 8GB prędkość zapisu 30 MB/s.
    Testowałem w następujący sposób. Czas start to przycisk migawki, szybka seria, dużo fotek (co najmniej do przepełnienia bufora), czas stop w momencie zgaśnięcia lampki zapisu. Test wykazał smutną prawdę , cokolwiek się włoży do aparatu i tak coś koło 7MB/s.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    Testowałem w następujący sposób. Czas start to przycisk migawki, szybka seria, dużo fotek (co najmniej do przepełnienia bufora), czas stop w momencie zgaśnięcia lampki zapisu. Test wykazał smutną prawdę , cokolwiek się włoży do aparatu i tak coś koło 7MB/s.
    A przy jakim iso testowałeś. W raw czy jpg?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

echelon
    Guest

Domyślnie

W moim małym, nieprofesjonalnym, prywatnym teście wyszło jasno, że bufor 'wypróżnia' się z serii rawów znacznie szybciej na sandiska extreme III niż na zwyczajngo kingstona.

Bywalec Awatar Marek69
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez echelon Zobacz posta
    W moim małym, nieprofesjonalnym, prywatnym teście wyszło jasno, że bufor 'wypróżnia' się z serii rawów znacznie szybciej na sandiska extreme III niż na zwyczajngo kingstona.
    Bo tak jest, ale nie mam zamiaru się kłócić na ten temat, tak jak jest z okularami jak parują w pewnym wątku:-P

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Bardzo dawno temu zrobiłem mały test w 400D.
    Ustawiłem tryb zdjęć seryjnych i tłukłem "jpeg" przy ISO 1600 do zapchania aparatu.
    Przy najwolniejszym Kingstonie (wg. HDTach 2,9 Mb/s) uzyskałem 16 jpeg’ów o wadze 86 Mb
    Przy SanDisk'u Extreme III było 18 jpeg'ów o wadze 97 Mb.

Wyniki mierzonego czasu od momentu kiedy aparat się zapchał, do momentu kiedy czerwona lampka na aparacie zgasła:
    Kingston - 38 sek
    SanDisk III - 11 sek

Gwoli ścisłości: test nie był przeprowadzony w specjalnych warunkach lecz w terenowych. Fotografowana scena niemal identyczna i stąd waga jednego zdjęcia wahała się w zakresie 5,32Mb-5,44Mb
    Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez echelon Zobacz posta
    Co do wypróżniania to chyba nie to forum . Natomiast o tym, że wolne karty wolniej zwalniają bufor wiemy . To wynika jednoznacznie ze wszystkich dostępnych testów i z codziennej praktyki.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

a największą różnicę pomiędzy tymi kartami widać, kiedy włoży się je do czytnika celem zgrania zdjęć na hdd przy extremeIII pstrykam i czekam aż się zgra, przy kingstonie pstrykałem i szedłem zrobić sobie kawę, albo do sklepu po wiadomy napój
    40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
    serwery www bez limitów

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

Krotko - po pierwsze 40D nie obsluguje tryby UDMA (czyli kart typu Sandisk Extreeme IV i jej podobnych). Tryb ten jest obslugiwany w EOS serii 1 - i chyba tego nie we wszystkich (nie chce mi sie szukac).

Dlatego - nie ma sensu pakowac kart o predkosci zapisu/odczytu powyzej 20MB/s

Poza tym aby odczytac dane z karty np typu Sandisk Extreeme III (w granicach do 20MB/s) to trzeba uzyc odp. czytnika kart
    Czytnik kart, ktory moze teoretycznie wyciagnac ok 40MB/s kosztuje wiecej i jest podpinany do portu FireWire czy innego o nieco wiekszej przepustowosci niz USB 2.0.
    Teorie teoriami, a praktyka praktyka
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max78 Zobacz posta
    Czytnik kart, ktory moze teoretycznie wyciagnac ok 40MB/s kosztuje wiecej i jest podpinany do portu FireWire czy innego o nieco wiekszej przepustowosci niz USB 2.0.
    USB to 480 mbit podziel na 8 to ci wyjdzie 60 MB/s. W praktyce USB ma prędkośc maksymalną zbliżoną do 320 mbit czyli 40 MB/s. Sprawa interfejsów do czytników IMHO pomijalna. Bardziej bym się zastanawiał nad inwestycją w jak najlepszy czytnik USB, bo to on stanowi wąskie gadło, a nie typ portu.

PS. W niedalekiej przyszłości wejdzie USB 3.0. Z 4,8 Gb/s [600 MB/s].

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów