Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Lustrzanka za bańkę

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie Bańkowa teoria i trochę praktyki

Trochę teorii:

Co wiemy o bańkach mydlanych?
    1.Ich rozmiary są niewielkie.
    2.Są przezroczyste ale od ich powierzchni odbija się światło.
    3.Są zdecydowanie cięższe od powietrza ale unoszą się dzięki temu, że powietrze w ich wnętrzu jest podgrzane naszym oddechem.
    4.Zapewne dzięki różnicy ciśnień mają tendencję do pękania, które nazywamy „pryskaniem”
    5.Koszty ich produkcji są znikome a pomimo to zabawa przy ich puszczaniu jest świetna szczególnie dla dzieci..

Nawet jeśli coś się porusza bardzo dostojnie i powoli to jeśli jest blisko obiektywu wrażenie prędkości wzrasta. Mały przedmiot jak wiemy będzie wymagał specjalnego obiektywu lub jeśli będzie on zwykły będzie pracował w jakiś skrajnych położeniach ogniskowej ( zoom) Trochę łatwiej będzie ze stałką, które w większości przypadków są dość jasne. Ale bańka jest przezroczysta, porusza się. Aparat w wielu przypadkach ustawia ostrość na to co „widzi” za bańką. Jeśli za nią jest niebo to ustawienie ostrości staje się problematyczne. Oczywiście brzeg bańki przy dobrej pogodzie lśni i jest kontrastowy z otoczeniem. Ale nasza bańka nie dość, że jest mała to jeszcze się porusza. Jednak dzięki pewnym niedogodnościom jeśli się uda trafić będziemy mieli fajne efekty. Rozmyte tło i odbicia w samej bańce o ile oczywiście nie będzie to odbicie fotografa, czyli lepiej stać trochę z boku. Myślę, że trzeba seriami i te parę klatek na sekundę będzie atutem. Myślę, że dziewięć starczy. Tak mi się zdaje ale może się mylę?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Myślę, że trzeba seriami i te parę klatek na sekundę będzie atutem. Myślę, że dziewięć starczy. Tak mi się zdaje ale może się mylę?
    Myślę że wystarczy precyzyjny i szybki autofocus przy dość dobrych warunkach.
    Ja wysłałem jedno zdjęcie (z kilkunastu zrobionych) - 20D+70-200 2.8 IS L bez problemu łapał bańkę w locie, bez serii.

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Ale z tego co widzę tylko Ty potrafiłeś ustrzelić bańkę w locie z tego forum. Nikt więcej nie „umi” ?

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Ale z tego co widzę tylko Ty potrafiłeś ustrzelić bańkę w locie z tego forum. Nikt więcej nie „umi” ?
    uuu.... no to żeby nie było też posyłam swoją serię

a tak w ogólności był jakiś termin??

edit - był: koniec czerwca, więc jeszcze spooooko
    Ostatnio edytowane przez mxw ; 15-04-2008 o 18:31
    pozdro.,
    m.

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Jak to mówią uderz w stół a ... Zdjęcia doszły na pocztę ale doślij jeszcze adres to wyślę Lustrzankę.
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak to mówią uderz w stół a ... Zdjęcia doszły na pocztę ale doślij jeszcze adres to wyślę Lustrzankę.
    lustrzankę? super! dzięki :grin:
    pozdro.,
    m.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    lustrzankę? super! dzięki :grin:
    No ja za swoje zdjęcie dostałem 1DsMkIII , akurat gdzieś zalegał Sergiuszowi w studio i się kurzył

Uprawnienia umieszczania postów