Nie masz racji co do rękojmi. Nie ma już takiego pojęcia w sumie ;-) Jest niezgodność towaru z umową, to ochrona na 2 lata. Nie wiem, jak z używanym sprzętem (pewnie krócej o ile w ogóle, sprawdź na stronach federacji konsumentów). A jeśli kupisz od osoby prywatnej, to nie masz tego rodzaju ochrony i tak.
Co do kupna używanego... ja bym wolał wymienić migawkę, bo raz że taniej, dwa że nowa migawka pochodzi jak nowa, a te używane 300D z allegro? Może Ci się posypać bardzo szybko... 350D zrestą też może, kwestia temperamentu użytkownika
Podejrzewam, że na wymienioną migawkę będziesz miał gwarancję, radzę się dowiedzieć. Na używny aparat na bank nie, chyba, że kupisz od kogoś, kto daje.
Jeśli aparat Ci pasuje, to po co ryzykować kupno drugiego takiego samego używanego; masz swój, któremu (chyba) ufasz, bo wiesz, jak go traktowałeś :-) Jeśli dostałbym gwarancję na nową migawkę i nie miał forsy na całkiem nowe body lub używane na długiej gwarancji (i po prostu nowego nie potrzebował), to bym naprawił migawkę i cieszył się swoim aparatem a nie martwił, kiedy mi siądzie migawka w używce z allegro.
Ciekawe, co inni uważają.