Witam.
Ja postaram sie co nie co wnieść do rozważań... przez kilka lat miałem 75-300 wersje III - bym go tak określił - jak na tanie tele bardzo byłem z niego zadowolony (analog 500N, cyfrowe 350d i teraz 400d).
Od paru dni mam 70-300 IS i jestem pod wrażeniem ...
Auto fokus jak na USM nie powala, ale pewnie dlatego ze to nadal zewnętrzne ogniskowanie i jednak dość długie tele ... ale w porównaniu do poprzedniego to i tak z 2x szybszy i celniejszy. Zakupiłem ten obiektyw a nie 70-200 bo jednak te dodatkowe 100mm i IS mnie przekonały (głównie).
Porównując do 75-300 USM to optycznie podobno podobnie jak 75-300 ale z dobrym AFem - a jakie porównanie AF z tej starszej konstrukcji z 70-300 ... tego nie wiem... ale podejzewam ze podobnie.
Główna róznica to to że 75-300 kosztuje koło 500-700zł a 70-300IS bez 1500 nawet używkę trudno znaleść - jakośc obrazu dla droższego jest lepsza (moim zdaniem)no i to IS które jak dla mnie ... chociaż sie spodziewałem większej "pracy" stabilizatora.

Uważam ze jeżeli IS jest za drogi ... można rozważyć poszukanie starszej wersji 75-300IS (niestety nie dużo tańsze) lub 100-300 które ma ogniskowanie wewnętrzne, i stosunkowo szybki AF. Ewentualnie zastanowieniem sie nad szeroko polecaną jako dobre tele Sigmy 70-300 mm APO DG Macro.

Ja jednak wybrałem z tej całej rzeszy tele z przedziału 70-300 właśnie wersje IS i jak na razie jestem z tego wyboru zadowolony.