Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Mora w 5D

Mieszany widok

Domyślnie

robię bardzo dużo zdjęć "produktów" od ciuchów po pompy statkowe Piątka jest idealna do takiej pracy w studio. Będziesz bardzo zadowolony. Aha, no tak, ja robię zdjęcia stałkami (najczęściej 35, 50mm) - wtedy jest miód malina, do większych zbliżeń*używałem 70-200/4 i jest ok, ale nie tak extra jak na stałkach.
    Pkt 8 regulaminu forum

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

5d i dobry obiektyw,Nic wiecej nie mozna zrobic.Pozdrawiam.

Domyślnie

Czyli jednak obiektyw jest tak ważny...
    Drąże zatem dalej, 24-105 będzie O.K. czy lepiej po prostu 50/1,8?

P.S.
    Sorry za to męczenie ale nie znam osobiście nikogo z 5D (wszystko nikoniarze tak, jak ja), a nie bardzo znam jakiś "kuturalny" sklep (Gdańsk) gdzie mógłbym PRZED zakupem cyknąć kilka fotek rzeczonym aparatem. Jednak wydatek poważny mimo Cash Backu

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dingoman Zobacz posta
    Czyli jednak obiektyw jest tak ważny...
    Drąże zatem dalej, 24-105 będzie O.K. czy lepiej po prostu 50/1,8?

P
    Jesli chodzi o 50mm - nie jestem przekonany ze 1.8 bedzie OK, wersja 1.4 to bedzie wowczas OK.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Tak,obiektyw jest wazny.Obiektywy z literka L to klasa w samej sobie.Generalnie to stałka L jest zawsze lepsza od zooma L. Ale ...jezeli wychodzimy poza "L" i zaczynamy oceniac obiektywy typu zoom kontra stałki ,to jest róznie.Mam 50/1,8 i mam 24-105 /4 IS/L. Nie potrafie ich porównac bo do zupelnie innych celów ich uzywam.Patrząc na cene jest tak. Kup oba .[To nie zart] Pozdrawiam

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...
    Sorry za to męczenie ale nie znam osobiście nikogo z 5D (wszystko nikoniarze tak, jak ja),...
    Mora w 5D wychodzi mniej więcej tak jak na kliszy Drobny sztruks, taki cieniutki "koszulowy" i odpowiednie oświetlenie i będziesz miał more. Tylko, że będziesz ten efekt miał praktycznie w każdym innym aparacie. Efekt mory możesz uzyskać rysując odpowiednio linie na kartce papieru więc... po prostu w pewnych warunkach występuje takie zjawisko.

Nie ma żadnej "pułapki" w 5D. Jeśli chodzi o "jakość" obrazu (cokolwiek słowo "jakość" może tu oznaczać) to 5D jest porównywalne z D3. Na ISO 100 i używając ekwiwalentnych obiektywów obu firm naprawdę trzeba się dobrze przypatrywać, żeby dostrzec różnice. Oczywiście są ale minimalne i często "raz w jedną a raz w drugą". Naprawdę często bez spojrzenia do EXIFa trudno powiedzieć czy zdjęcie jest z 5D czy z D3. Moim osobistym zdaniem plastyka obrazu jest ciut lepsza w 5D ale nawet się nie będę spierał jeśli ktoś powie, że D3 wygrywa bo to trochę rzecz gustu.

Porównując bezpośrednio ceny 5D i D3 to wychodzi 5D ale... zmiana systemu jest zawsze kosztowna - szkła kosztują. Może być taniej kupić D3.

Aha, mory w D3 nie testowałem W 5D też nie testowałem ale parę razy widziałem na swoich zdjęciach. 5D mam a D3 tylko oglądałem przez dwa dni.

EDIT: Coby nie było "wojen systemowych" to Nikon to też aparat i też się tym daje robić zdjęcia. D3 to nawet bardzo fajny aparat - zdjęcia nie mają zafarbu żótego tylko czerwonawy
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-04-2008 o 23:37

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Mora w 5D wychodzi mniej więcej tak jak na kliszy

Porównując bezpośrednio ceny 5D i D3 to wychodzi 5D ale... zmiana systemu jest zawsze kosztowna - szkła kosztują. Może być taniej kupić D3.
    Szkła mam co prawda trzy, ale tylko jedno dobre /24mm/2.8/. Tak że jakiś wielkich strat nie poniosę.
    D3 jest zdecydowanie poza moim zasięgiem i nawet o nim nie myślę.
    Myślałem jeszcze o D200 i D80 ...
    Marka jest mało ważna, potrzebuję tylko duży wizjer i dobrą matrycę!

Co do mory to wydawlo mi się, że jest uzależniona od filtra AA który jest RÓŻNY w różnych aparatach i stąd moje pytania.

Anyway dzięki wszystkim za reakcję!

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...
    Marka jest mało ważna, potrzebuję tylko duży wizjer i dobrą matrycę!
    Uhmmmm... Potem się okaże, że auto ISO brakuje a "user interface" też jakiś mało "user friendly"

O more naprawde nie masz się co martwić - co nie znaczy, że jej nie ma całkowicie

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów