Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Mora w 5D

Domyślnie Mora w 5D

Drodzy koledzy i koleżanki! Stoję tuż przed podjęciem decyzji radykalnej zmiany systemu z N na C, D70 na 5D. Mam jedno konkretne pytanie:
    jak "piątka" radzi sobie ze zdjęciami materiałów np. jedwabnych i bawełnianych szali?
    Mam stałe zlecenie na fotografowanie katalogowe ww produktów i praca na Nikonie D70 to istna gehenna. Prawie zawsze wychodzi duża mora, którą b. ciężko usunąć. Nic nie pomagają RAWy i inne patenty.
    Może ktoś z posiadaczy "piątki" ma jakieś doświadczenie i coś napisze.
    Z góry dziękuję...

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

nie posiadam 5tki ale mialem okazje focic ta puszka. wielkosc sensora pozwala nie martwic sie tym problemem.

ale bardziej powinienes sie zapytac z jakim szklem nie bede mial mory, bo to w duzej mierze wlasnie od szkla zalezy.

robilem akurat 50 f/1.8 (plastik fantastik, taka kit'owa stalka) i na tak delikatnych matrialach jak koszula nocna nie widac tego efektu (ja nie zauwazylem)
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Domyślnie

Jesteś pewien werek, że na morę większy wpływ ma obiektyw niż matryca?

Cytat Zamieszczone przez werek Zobacz posta
    nie posiadam 5tki ale mialem okazje focic ta puszka. wielkosc sensora pozwala nie martwic sie tym problemem.

ale bardziej powinienes sie zapytac z jakim szklem nie bede mial mory, bo to w duzej mierze wlasnie od szkla zalezy.

robilem akurat 50 f/1.8 (plastik fantastik, taka kit'owa stalka) i na tak delikatnych matrialach jak koszula nocna nie widac tego efektu (ja nie zauwazylem)

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dingoman Zobacz posta
    Jesteś pewien werek, że na morę większy wpływ ma obiektyw niż matryca?
    Jak obiektyw jest do pupci (nieostry) to bedzie minimalizowal z-more (na takiej samej zasadzie jak filtr AA tuz przed matryca bedacy to robi)

Posiadam piatke. Osobiscie zaobserwowalem more na na zdjeciach spodni sztruksowych, i np. firanek.
    Robione przymknietym (a wiec b. ostrym) 50 F1.4, i L-ka 24-70.
    Na zyczenie moge podeslac przyklady, tudziez policzyc, na ilu zdjeciach z tej samej serii, zmora zezera spodnie sztruksowe, na ilu nie. Calych spodni mora nie dreczy, czesto to widac tylko na jakichs kantach, zgieciach, itp.

Marcin
    Ostatnio edytowane przez mjastrzebski ; 04-04-2008 o 16:04
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Domyślnie

Dziekuję za szybki odzew!
    Zdaję sobie sprawę, że zjawisko mory występuje we wszystkich aparatach (w wiekszym lub mniejszym stopniu) i nieostry obiektyw zmniejszy ten defekt.
    Chodzi mi tylko czy zmieniając body nie robię "kroku w tył", czy "piatka" nie ma jakiejś "pięty achillesowej" w temacie mory?
    Wirzę, że jest na forum ktoś kto miał kilka różnych aparatów i ma jakieś porównanie do 5D.

Domyślnie

robię bardzo dużo zdjęć "produktów" od ciuchów po pompy statkowe Piątka jest idealna do takiej pracy w studio. Będziesz bardzo zadowolony. Aha, no tak, ja robię zdjęcia stałkami (najczęściej 35, 50mm) - wtedy jest miód malina, do większych zbliżeń*używałem 70-200/4 i jest ok, ale nie tak extra jak na stałkach.
    Pkt 8 regulaminu forum

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

5d i dobry obiektyw,Nic wiecej nie mozna zrobic.Pozdrawiam.

Domyślnie

Czyli jednak obiektyw jest tak ważny...
    Drąże zatem dalej, 24-105 będzie O.K. czy lepiej po prostu 50/1,8?

P.S.
    Sorry za to męczenie ale nie znam osobiście nikogo z 5D (wszystko nikoniarze tak, jak ja), a nie bardzo znam jakiś "kuturalny" sklep (Gdańsk) gdzie mógłbym PRZED zakupem cyknąć kilka fotek rzeczonym aparatem. Jednak wydatek poważny mimo Cash Backu

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dingoman Zobacz posta
    Czyli jednak obiektyw jest tak ważny...
    Drąże zatem dalej, 24-105 będzie O.K. czy lepiej po prostu 50/1,8?

P
    Jesli chodzi o 50mm - nie jestem przekonany ze 1.8 bedzie OK, wersja 1.4 to bedzie wowczas OK.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Tak,obiektyw jest wazny.Obiektywy z literka L to klasa w samej sobie.Generalnie to stałka L jest zawsze lepsza od zooma L. Ale ...jezeli wychodzimy poza "L" i zaczynamy oceniac obiektywy typu zoom kontra stałki ,to jest róznie.Mam 50/1,8 i mam 24-105 /4 IS/L. Nie potrafie ich porównac bo do zupelnie innych celów ich uzywam.Patrząc na cene jest tak. Kup oba .[To nie zart] Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów