Wydaje mi się, że pomyliłeś morę z bandingiem
Tak na szybko znaleziona mora (moira?)
Ostatnio edytowane przez Wini ; 04-04-2008 o 22:41
Wini
Mora w 5D wychodzi mniej więcej tak jak na kliszyDrobny sztruks, taki cieniutki "koszulowy" i odpowiednie oświetlenie i będziesz miał more. Tylko, że będziesz ten efekt miał praktycznie w każdym innym aparacie. Efekt mory możesz uzyskać rysując odpowiednio linie na kartce papieru więc... po prostu w pewnych warunkach występuje takie zjawisko.
Nie ma żadnej "pułapki" w 5D. Jeśli chodzi o "jakość" obrazu (cokolwiek słowo "jakość" może tu oznaczać) to 5D jest porównywalne z D3. Na ISO 100 i używając ekwiwalentnych obiektywów obu firm naprawdę trzeba się dobrze przypatrywać, żeby dostrzec różnice. Oczywiście są ale minimalne i często "raz w jedną a raz w drugą". Naprawdę często bez spojrzenia do EXIFa trudno powiedzieć czy zdjęcie jest z 5D czy z D3. Moim osobistym zdaniem plastyka obrazu jest ciut lepsza w 5D ale nawet się nie będę spierał jeśli ktoś powie, że D3 wygrywa bo to trochę rzecz gustu.
Porównując bezpośrednio ceny 5D i D3 to wychodzi 5D ale... zmiana systemu jest zawsze kosztowna - szkła kosztują. Może być taniej kupić D3.
Aha, mory w D3 nie testowałemW 5D też nie testowałem ale parę razy widziałem na swoich zdjęciach. 5D mam a D3 tylko oglądałem przez dwa dni.
EDIT: Coby nie było "wojen systemowych" to Nikon to też aparat i też się tym daje robić zdjęcia. D3 to nawet bardzo fajny aparat - zdjęcia nie mają zafarbu żótego tylko czerwonawy![]()
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-04-2008 o 23:37
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Szkła mam co prawda trzy, ale tylko jedno dobre /24mm/2.8/. Tak że jakiś wielkich strat nie poniosę.
D3 jest zdecydowanie poza moim zasięgiem i nawet o nim nie myślę.
Myślałem jeszcze o D200 i D80 ...
Marka jest mało ważna, potrzebuję tylko duży wizjer i dobrą matrycę!
Co do mory to wydawlo mi się, że jest uzależniona od filtra AA który jest RÓŻNY w różnych aparatach i stąd moje pytania.
Anyway dzięki wszystkim za reakcję!