Strona 178 z 224 PierwszyPierwszy ... 78128168176177178179180188 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 771 do 1 780 z 2240

Wątek: Kursy liturgiczne

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vuki Zobacz posta
    tak? a na ile lat to zezwolenie?
    jak 2 lata temu płaciłem 250zł/10lat(Częstochowa)
    Masakra, ja wybieram się 1-2 marca do Katowic, koszt to 50 zł
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Na stronie 34 w rozdziale dotyczącym Litrugii słowa pisze: "Podczas wygłaszania homilii fotografowie i kamerzyści nie powinni wykonywać swoich czynności przechodząc od ławki do ławki wzdłuż nawy głównej kościoła. Zakłóca to, bowiem porządek liturgii, przeszkadza celebransowi, a także odwraca uwagę wiernych od słuchania homilii".
    Dla mnie to proste jak drut. Zawsze w tym czasie jeśli jest taka możliwość wybieram się na chór lub na tył kościoła.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Don_Pedro_123 Zobacz posta
    Przepisy są wspólne dla całego kraju. W kwestii zaspisu: zaznaczyłem najbardziej znaczący fragment. Nie jest powiedziane, że nie wolno robić zdjęć, a jedynie aby nie chodzić wzdłuź nawy głównej - bo to rozprasza.
    Zgadza się tylko w tym szkopuł, że zdjęcia z różnych miejsc to nie to samo co z jednego Najlepiej faktycznie wybrać się wtedy na chór.

A mieliście już sytuację gdzie podczas mszy odbywa się kilka ślubów jednocześnie ? Co wtedy z operatorami audiowizualnymi jak każda para ma swojego ? To musi być jazda, a duchowni coraz częściej zachęcają Pary Młode do takiej formy ślubu.

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Zgadza się tylko w tym szkopuł, że zdjęcia z różnych miejsc to nie to samo co z jednego Najlepiej faktycznie wybrać się wtedy na chór. (...)
    Można iść na chór - dlaczego nie... Można też zająć odpowiednie miejsce przed rozpoczęciem kazania i zrobić kilka fajnych ujęć PM.
    Jak mawiają: "wolność dowolna".
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Przepisy są wspólne dla całego kraju....
    ale te z KK, KPW, KW, KC itp.
    ja po kursie dostałem tylko legitymację i wspomniane było zalecenie, coby to nie rozpraszać swoim zachowaniem wiernych podczas liturgii, nie być "gwiazdą", a swoje czynności wykonywać w sposób dyskretny. To ksiądz jest szefem na kwadracie i on ustala zasady gry. Dlatego też nie tylko dobrym zwyczajem, ale i obowiązkiem jest przed uroczystością porozmawiać z nim i ustalić co wolno a czego nie.

Zatem - co kraj to obyczaj. Poza tym, chyba każdy zdrowo myślący i wychowany człowiek wie jak się w takiej instytucji zachować - wierzący czy nie - szacunek i kultura to podstawa.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    ....
    No niby tak ale już interpretacja może być różna.

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

ja po kursie dostałem tylko legitymację i wspomniane było zalecenie, coby to nie rozpraszać swoim zachowaniem wiernych podczas liturgii, nie być "gwiazdą", a swoje czynności wykonywać w sposób dyskretny. To ksiądz jest szefem na kwadracie i on ustala zasady gry. Dlatego też nie tylko dobrym zwyczajem, ale i obowiązkiem jest przed uroczystością porozmawiać z nim i ustalić co wolno a czego nie.

Zatem - co kraj to obyczaj. Poza tym, chyba każdy zdrowo myślący i wychowany człowiek wie jak się w takiej instytucji zachować - wierzący czy nie - szacunek i kultura to podstawa.
    Ponieważ dyskutujemy o fotografowaniu w kościele to bardziej celowe będzie odwołanie do KKK i "Wskazania Komisji Episkopatu Polski ds. Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego dotyczące fotografowania i filmowania podczas celebracji liturgii" niż do wszystkich innych (choć i one obowiązują).
    Niestety Twoje stwierdzenia:
    Dlatego też nie tylko dobrym zwyczajem, ale i obowiązkiem jest przed uroczystością porozmawiać z nim i ustalić co wolno a czego nie.

nie są "oczywistą oczywistością" dla wielu fotografujących - o czym możemy się przekonać czytając niektóre wypowiedzi.
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

W Radomiu 200 a wcześniej kosztował 50 zł :O Do tego jakieś chore świadectwo moralności.. Ale cóż jak trzeba to trzeba.. Dawniej przedłużanie polegało na podbiciu pieczątki za darmo.

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Ponieważ dyskutujemy o fotografowaniu w kościele to bardziej celowe będzie odwołanie do KKK i "Wskazania Komisji Episkopatu Polski ds. Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego dotyczące fotografowania i filmowania podczas celebracji liturgii" niż do wszystkich innych (choć i one obowiązują).
    Niestety Twoje stwierdzenia:

nie są "oczywistą oczywistością" dla wielu fotografujących - o czym możemy się przekonać czytając niektóre wypowiedzi.
    zgadza się. dlatego nie podchodzę do tego, że tu tak tu siak, tylko jest jasno wszystko powiedziane, ale i tak ostatni głos ma gospodarz. A to, że co niektórzy robią tak czy inaczej - świadczy tylko o dwóch istotnych cechach, które wymieniłem na końcu swojej wypowiedzi.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Teraz sprawdziłem i to co napisałem wcześniej to dokładnie cytat z dokumentu Episkopatu. Dodatkowo poszczególne Kurie mogą jeszcze coś uszczegółowić lub doprecyzować.

Strona 178 z 224 PierwszyPierwszy ... 78128168176177178179180188 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów