Strona 168 z 224 PierwszyPierwszy ... 68118158166167168169170178218 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 671 do 1 680 z 2240

Wątek: Kursy liturgiczne

arturpa001
    Guest

Domyślnie

Hej
    Zamieszczam pełne ogłoszenie ze strony Archidiecezji Gnieźnieńskiej na temat kursów:

"W dniach 6 i 20 listopada br. w Kurii Metropolitalnej odbędzie się kurs dla fotografów i operatorów kamer video. Kurs taki odbywa się tylko raz w roku, a jego ukończenie jest niezbędne do fotografowania i filmowania podczas uroczystości i liturgii.
    Kurs odbędzie się w Kurii Metropolitalnej w godz. 10.00-12.00. Chcąc uzyskać zaświadczenie należy uczestniczyć w dwóch spotkaniach (6 i 20 listopada). Czas trwania jednego spotkania - 2 godz.

Uczestnik kursu otrzyma odpowiednie materiały oraz specjalną legitymację ze zdjęciem.

Na spotkanie należy zabrać 1 zdjęcie (podpisane) lub wraz ze zgłoszeniem przesłać drogą elektroniczną w formacie JPG lub TIF.

Zgłoszenia na kurs należy przesłać drogą elektroniczną na adres franusj@wp.pl lub franus@gniezno.opoka.org.pl

W zgłoszeniu musi znaleźć się:
    imię, nazwisko, pesel, adres stałego zamieszkania, parafia zamieszkania (pod jakim wezwaniem) i miejscowość.
    Koszt kursu: ok. 50 zł."

Pozdro

Dopiero zaczyna Awatar Feudos

Domyślnie

Wiecie coś może o kursach w Radomiu i okolicach?
    Dowiedziałem się że w lutym owy kurs odbywał się w Wyższym Seminarium Duchownym w Radomiu, orientujecie się jak jest teraz?
    Jaki jest koszt, ważność?

Pozdrawiam
    Set: 400D, 18-55mm, 50mm, 8mm

All in all you're just another brick in the wall..

Awatar Mojwa
    Miasto
    Luboń k/Poznania

Domyślnie

czy przy foceniu, gdy przechodzimy przed ołtarzem należy klękać?
    - tak, przechodząc przez środek kościoła (przed tabernakulum) zawsze należy przyklęknąć - uwaga: tylko przyklęknąć. a nie przyklęknąć i się przeżegnać. żegnamy się tylko na początku (wchodząc do kościoła) i na końcu - w obu przypadkach najlepiej wodą święconą (uwaga na sprzęt).
    Czy to żart?
    Szczególnie z tym żegnaniem się na początku i na końcu.
    Na mój malutki rozumek - w kościele jesteś od robienia zdjęć a nie od odstawiania kościelnych rytuałów. Żegnanie się to przecież forma modlitwy!
    Jakim prawem niewierzącego fotografa może ktoś zmuszać do modlenia się w kościele?
    Rozumiem i popieram ciche zachowanie i nie przeszkadzanie.
    Nie rozumiem dlaczego niby fotograf ma się modlić.

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mojwa Zobacz posta
    Czy to żart?
    Nie, to nie jest żart. Wszędzie tam, gdzie dotykamy spraw związanych z którąkolwiek z religii nie ma miejsca na żarty.

(...)Na mój malutki rozumek - w kościele jesteś od robienia zdjęć a nie od odstawiania kościelnych rytuałów.
    Osobom wierzącym modlitwa i uczestnictwo w obrzędach nie przeszkadza w fotografowaniu. Osoby innych wyznań i religii nie są zobowiązane do "odstawiania rytuałów", lecz muszą wiedzieć, jak się zachować. Jeżeli np. Twoja religia zabrania Ci klękać, to możesz stać - ale czy koniecznie musisz to robić na środku kościoła? Jeżeli zaś jesteś ateistą, to czy aby napewno nie możesz okazać szacunku wierze innych, skoro uczestniczysz w ich obrzędach? (Tu zawsze przypomina mi się osoba gen.Jaruzelskiego, który stojąc na trybunie podczas Mszy Świętej salutował w momencie podniesienia).

Jakim prawem niewierzącego fotografa może ktoś zmuszać do modlenia się w kościele?
    Nikt nie zmusza Ciebie do modlitwy.

Rozumiem i popieram ciche zachowanie i nie przeszkadzanie.
    Nie rozumiem dlaczego niby fotograf ma się modlić.
    Jeżeli nie jesteś osobą wierzącą, lub wyznajesz inną religię, to nie musisz się modlić. Zobowiązany jesteś jednak do godnego zachowania i postawy szacunku wobec wiary innych. "Ciche zachowanie i nie przeszkadzanie (cyt.) nie wystarczy. Uczestniczysz w misterium wiary, które dla wielu ludzi stanowi istotę ich życia.

A podsumowując: wiara katolicka jest jedną z bardziej tolerancyjnych na świecie. Wiele wyznań i religii nie pozwala innowiercom na uczestnictwo w swoich obrzędach, a w skrajnych przypadkach nawet na nawiedzanie swoich miejsc kultu. Warto o tym pamiętać zanim zaczniemy totalną krytykę rzymskokatolicycmu.
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Awatar Mojwa
    Miasto
    Luboń k/Poznania

Domyślnie

Nikt nie zmusza Ciebie do modlitwy.
    Tak? To dlaczego:
    (...)zawsze należy przyklęknąć - uwaga: tylko przyklęknąć. a nie przyklęknąć i się przeżegnać. żegnamy się tylko na początku (wchodząc do kościoła) i na końcu - w obu przypadkach najlepiej wodą święconą (...)
    Było nie było żegnanie się jest modlitwą ("w imię ojca i syna i ducha świętego, amen").

A wiara katolicka jest na tyle tolerancyjna, na ile tolerancyjni są jej wyznawcy. Czyli - różnie to bywa.

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

(...) Było nie było żegnanie się jest modlitwą ("w imię ojca i syna i ducha świętego, amen").
    Jako ateista lub innowierca nie musisz się żegnać - a nawet nie powininieneś. Ale nie musisz tego robić ostentacyjnie.

A wiara katolicka jest na tyle tolerancyjna, na ile tolerancyjni są jej wyznawcy. Czyli - różnie to bywa.
    To fakt , ale często pod szyldem tolerancji skrywane są nasze własne "udoskonalenia" w wierze i nasze wygodnictwo - a to ma się już nijak do ogólnych założeń wiary. Z drugiej strony wiele wyznań często jest postrzeganych jako mało tolerancyjne - a one po prostu bardzo poważnie traktują to, w co wierzą.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przeoczyłem: kwestia przyklęknięć przed tabernakulum jest dyskutowana w kontekście osób wierzących, które często zachowują się tak, jakby miały schizofrenię: jestm na Mszy Św. - przykękam, a jak fotografuję, to już nie.
    Ostatnio edytowane przez Don_Pedro_123 ; 26-10-2010 o 18:43 Powód: Automerged Doublepost
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Awatar Mojwa
    Miasto
    Luboń k/Poznania

Domyślnie

W takim razie wszystko jest okej
    Dzięki za wyjaśnienie, też to przeoczyłam.

Domyślnie

Wrażenia po kursie w Lublinie:
    -większość uczestników zdjęcia robi okazyjnie, bądź od dawna fotografują, a na kurs przyszli, bo dość mają problemów
    -jak na jednym z wykładów prowadzący zaczął opowiadać co pstrykacze/kameruni wyczyniają w kościele to czasami nie dziwi ta niechęć ze strony księży
    -o fotografowaniu bardzo mało, więcej o samej liturgii i jej znaczeniu
    -nie było odpowiedzi na kluczowe pytanie: kiedy nie można robić zdjęć
    -było natomiast dużo ogólników i prawdę mówiąc nawet wykładowcy zwrócili uwagę, że dużo zależy od księży prowadzących mszę
    -uzyskałem odpowiedź na pytanie: czy dopuszczalne jest wejście na presbiterium: otóż jest dopuszczalne, ale lepiej tego unikać
    -ogólnie warto było wydać 190zł, bo jest zaświadczenie i mniej problemów, choć tych się nadal nie uniknie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Myślenice

Domyślnie

Masakra.. 190 zł ??!!
    W Krakowie za 2 dni biorą 120 zł a i tak dużo mi się wydawało...

Początki nałogu

Domyślnie

Z tego co wiem to w Poznaniu jeszcze nie ma terminu. Bedzie lada tydzien, a kurs w grudniu - tak jest co roku.

Strona 168 z 224 PierwszyPierwszy ... 68118158166167168169170178218 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów